Manolo logotype

Klockarmband del III - Gummi

Klockarmband del III - Gummi
De senaste årens stora favoritarmband både i sport- och kanske lite mer otippat även i kostymsegmentet är gummibandet. Ett material som inte bara skänker komfort och tålighet utan även en intressant stilkontrast.

De första klockarmbanden i gummi var naturligtvis högst funktionsinriktade och nästan helt uteslutande använda på klockor för vattensport och dykning. Då oftast av den modell som är känd som Tropic; en klassisk modell med karaktäristisk flätmönstrand ovansida, våfflad undersida och lufthål. Som kund av exempelvis en Submariner gick det oftast att välja att få klockan på den ikoniska Oysterlänken (som vi återkommer till i en kommande del) eller om man så föredrog på ett perforerat Tropic-band.

En annan ikonisk modell är Isofrane, den typ av band som blivit odödlig framförallt genom att de satt på Omegas linje av dykarur för professionellt bruk från sjuttiotalet – inte minst den imposanta PloProf som med sina matiga 24mm-band bland annat erbjöd den bandprofil med stora, fyrkantiga hål som nyligen börjat produceras igen (till lättnad för alla entusiaster och samlare som med fasa sett priserna skjuta i höjden på sjuttiotalsoriginalen...).

Den tredje klassiska sportmodellen av gummiband är den vågiga som Seiko och Citizen blivit kända för (även om man exempelvis kan få ett liknande till sin Panerai), i märkenas typiska och rätt hårda och plastiga gummi – det vågiga bandet. Designen, som tillåter bandet att fjädra lite i längsled, löser ett av de stora problemen vid dykning; att dräkten varierar i storlek beroende på djup, då vattentrycket gör att den trycks ihop vilket gör att en klocka buren över den lossnar. Med ett vågigt band är lösningen enkel – man spänner helt enkelt bandet relativt hårt vid ytan och efterhand som man sjunker kommer den dragspelslika vågningen att göra att klockan sitter tight även när dräkten blir allt tunnare.

Gummi hade förmodligen varit en sak enbart för sportbruk och -klockor om det inte vore för Carlo Crocco som grundade Hublot och som på Baselmässan 1980 presenterade världens första klockarmband i naturgummi på en lyxig och seglingsinspirerad klocka. Numera är gummiarmband en självklarhet i lyxsportsegmentet, och hela treenigheten använder materialet i sina sportigaste klockor (Patek Philippe Aquanaut, Audemars Piguet Royal Oak Offshore och Vacheron Constantin Overseas) samt många andra. Ett tecken på hur etablerat och accepterat materialet blivit är företaget RubberB som tillverkar gummiarmband specifikt för Rolexmodeller och som till och med går att finna hos vissa auktoriserade handlare.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver

Hublot Classic Fusion

Omega Seamaster PloProf

Panerai PAM307

Vacheron Constantin Overseas

Patek Philippe Aquanaut i roséguld

Patek Philippe Aquanaut

Rolex Deepsea med RubberB-band

Rolex Submariner på Tropic-band

Seiko SKX007

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2012-05-14 13:55 - Anmäl

Det är fantastiskt snyggt med gummiband till klockan, men det är verkligen fritidsstämpel på materialet - oavsett om det sitter på en APRO, Aquanaut eller en Seiko.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen