Manolo logotype

Baselnyheter 3

Baselnyheter 3
De två senaste veckorna har vi kikat på vad Swatch Group erbjudit under Baselworld och idag går vi vidare med en annan av de tongivande grupperna i klockvärlden; LVMH.

Louis Vuitton, som är en av de mest ton-(och namn-)givande delarna av LVMH har de senaste åren satsat hårt på sin klockkollektion.I Basel valde firman bort att samsas med de övriga märkena i mässhallarna för att istället visa upp sina nyheter på en jättelik båt som låg förtöjd bakom Hôtel Trois Rois, passande nog med tanke på årets nautiska tema. Signaturmodellen Tambour firar tio år och samtidigt firar Americas Cup sjuttio år, vilket kombinerat blir klockor med regattainspiration- och funktionalitet vid sidan av tidigare års dyk- och haute horlogeriemodeller.

 

Louis Vuitton Cup

Louis Vuitton Spin Time Regate

Hublot visade vana troget upp spännande nyheter på ett par olika teman i sin mattsvarta kub på Basel-mässan. Stort fokus lades på det färska samarbetet med Ferrari, där Hublot efter bland andra Girard-Perregaux och Panerai nu tar över stafettpinnen som inte bara producent av Ferraribrandade klockor utan även prestigeuppdraget som officiell tidtagare åt biltillverkaren. Första modellen ut är Big Bang Ferrari som kommer antingen i titan eller i märkets Magic Gold, som är en blandning av keramik och guld som är extremt hårt och reptåligt. Hublot fortsätter även sitt engagemang inom fotboll inför EM 2012 i Polen och Ukraina och lanserar två 48mm stora King Power-varianter i värdländernas färger. I den moderniserade ur-Hublotlinjen Classic Fusion tillkommer en skeletontourbillon  vid sidan av de hyfsat diskreta och eleganta alternativen och naturligtvis hade man sin vana trogen ett riktigt showpiece att visa upp – modellen 5 Million som mycket riktigt kostar fem miljoner dollar, vilket inte är så märkligt med över hundra karat diamanter. Slutligen släpptes också förra årets showstopper Oceanographic i 1000m-variant med lite fler funktioner.

    

Hublot Big Bang Ferrari

Hublot Classic Fusion Tourbillion

Hublot King Power Poland

Hublot King Power Ukraine

Hublot Oceanographic

Hublot 5 Million

Zenith valde precis som föregående år att titta bakåt i historien för inspirationen till årets bitar, specifikt på de delar av det förgångna då man varit flygarnas val – i Pilotlinjen kom på två intressanta nyheter. Den ena är Pilot Aeronef Type 20, en imposant klocka i en begränsad upplaga om 250 exemplar, där den 57mm breda boetten döljer Zeniths klassiska och gigantiska (50mm brett!) 5011-verk. Lite rimligare i såväl pris som storlek är Pilot Big Date Special, en modell som kombinerar dubbeldatum, pilotstuk och El Primero-verket (som syns genom glasbaksidan). För världsresenären är Pilot Doublematic passande, kombinerandes kronograf, alarm, världstid och stort datum. Årets stora frågetecken är El Primero Espada – en linje av tjusiga trevisarsvarianter utrustade med stympade El Primero-verk.

    

Zenith Aeronef Type 20

Pilot Big Date Special

Zenith Pilot Big Date Special

Zenith Pilot Doublematic

Sist ut bland LVMH:s företag är TAG Heuer, som även på årets mässa kunde uppvisa ännu ett framsteg i fråga om tidtagning och precision; Mikrogirder, ett armbandsur med möjlighet att mäta ner till en 2000-dels sekund – en unik (om än inte praktiskt användbar, men det är inte syftet) förmåga som sätter tonen för den tekniska utveckligen. Bland annat har en helt ny typ av gång använts som bygger på vibrationer och resonans, som tillsammans med den extremt höga frekvensen gör klockan minst sagt imponerande att se, höra och handha. Inte fullt så avancerad men mycket läcker är den 80-årspresent som Jack Heuer får av företaget – en egen modell som med 60-talsinspiration och snygga detaljer som mörkgrå register på silvertavla, något förstorad (41mm) boett och ett klassiskt racingband i en begränsad upplaga av tretusen ex. Carreralinjen får dessutom en ny 43mm bred modell med 1887-verket och en ganska Portugieseresque estetik för kunder som vill ha något större men inte nödvändigtvis enormt sportigt.

     

Tag Heuer Carrera 80th

Tag Heuer Carrera 1887

Tag Heuer Mikrogirder

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: louis-vuitton tag-heuer Zenith
#1 Halmstad säger
2012-04-12 18:15 - Anmäl

Hublot verkar fungera som en magnet för dålig smak.
#2 Raderad säger
2012-04-13 01:07 - Anmäl

Två viktiga rekord alltså som bidragit till att göra jorden en bättre plats:
1. Dyraste armbandsuret för tiotals miljoner.
2. Mest precisa tidtagningen ner till tusendels sekunder, på ett armbandsur.

I övrigt var väl det snyggaste från Heuer och Zenith, även om LV:s blå urtavlor var väldigt läckra. Hublot; inget nytt förutom löjlig extravagans i linje med rekord 1. 2 är lika delar onödigt, men i alla fall aningen mer sofistikerat.
#3 Raderad säger
2012-04-13 09:26 - Anmäl

Nå, vem som helst kan väl hälla på 100 ct diamanter på ett ur och få det att kosta 35 Mkr, men det är bara Vacheron Constantin som kan göra ett ur utan en enda diamant och ändå få en prislapp på över 10 Mkr (Tour de l'Ile).

Håller i övrigt med #2, Heuer har spottat upp sig och deras Carrera 80th och Carrera 1887 väckte rejäla ha-begär.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.