Manolo logotype

Baselnyheter 2

Baselnyheter 2
Förra veckan visade vi vad Swatch Group erbjöd i Basel upp till premiumnivå – men den här veckan blir det intressant på riktigt när vi kikar närmare på vad gruppens lyx- och haute horlogerie-märken visade.

Först ut är en Sverigedoldis, det diskreta men absolut inte ointressanta Jaquet Droz som fortsatt sin inslagna väg men en sober estetik som påminner om båda de två koncernsyskonen Breguet och Blancpain – inte sällan med märkets assymetriska tavellayout som ofta resulterar i en karakteristisk "åtta" med urtavlan upptill och sekundregistret nertill. Ett lite skruvat exempel på detta är den Grande Seconde som fått verk och urtavla vridna något för ännu mer assymmetri. Lika quirky är Eclipse, som löser månfasvisningen på ett lite annorlunda sätt; på den vita emaljtavlan är månen (tillsammans med ett gäng stjärnor) som täcks av en visare för att visa aktuell månfas. Samma eleganta 43mm breda rödguldsboett som de två nämnda modellerna har Grande Date som vid klockan sex har ett dubbeldatum.

     

Jaquet Droz Grande Seconde

Jaquet Droz Eclipse

Jaquet Droz Grande Date

En liknande, men mer traditionellt centrisk, estetik bjuder kollegorna på Blancpain på – inte minst i Villeret-serien som i år var i fokus efter flera års sportdominans. Flaggskeppet för året är det första armbandsuret med den dubbla visningen av vår egen gregorianska kalender med en traditionell kinesisk kalender – en klar flirt med den boomande kinesiska marknaden som Swatch Group har ett gott öga till. I samma eleganta boettform kommer även förra årets åttadagars-Villeret i en imponerande och filigran skelettvariant. Naturligtvis släpper inte Blancpain sin sportiga del helt, utan släpper i sin serie L-Evolution en kronograf med kombinerad flyback-rattrapante med stort datum, komplett med kolfibertavla.

    

Blancpain 8 Jours

Blancpain 8 Jours

Blancpain Calendrier Chinois

Syskonet Breguet har satsat mycket på forskning och utveckling och resultatet är Classique Chronometrie 7727, en klocka som kombinerar kiselgång (och en magnetisk upphängning av balansen) med en mycket hög frekvens (10Hz, alltså 72000 bph och det dubbla gentemot exempelvis Zenith El Primero) för bästa precision. Breguet har satt en egen standard för tidshållning på -1/+2 sekunder för modellen, vilket utan att överdriva kan sägas vara branschens tuffaste krav. I Marine-linjen släpps 5857, en GMT-variant av Breguets sportiga alternativ som trots sin kraftigare boett och gummibandet bevarar mycket av det sjuttonhundratalsstuk som definierar märket.

   

Breguet Classique

Breguet Marine GMT

Sist ut bland toppmärkena i Swatch Group är sachsiska Glashütte Original, som till i år gett hela Pano-linjen en makeover för att göra den än elegantare i formen och en millimeter större (nu 40mm) – något man också firar med en LE-variant av den kluriga PanoInverse (som glatt visar den klassiska Glashütte-trefjärdedelsbryggan på framsidan av klockan) i rödguld. Senatorserien tilldelades såväl en klassisk flygarmodell (Senator Observer) som en evighetskalender, men årets pièce de rèsistance var tveklöst Grande Cosmopolite Tourbillon. Modellen, som utformats för riktigt glidiga globetrotters håller 48x16mm, är gjord i platina och kombinerar tourbillon och evighethetskalender (med dubbeldatum) med en avancerad världstidsvisning som har världens alla 37 tidszoner och dessutom skiljer på sommar- och vintertid.

  

Glashütte Grande Cosmopolite

Glashütte Grande Cosmopolite

Glashütte Panoinverse

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Glashütte Blancpain
#1 Raderad säger
2012-04-08 16:40 - Anmäl

Urverken på dessa klockor är rena underverk (pun "nästan" intended)... :)
#2 Rozzy säger
2012-04-11 18:40 - Anmäl

Fantastiska klockor. Inte ofta man ser klockor ute i verkligheten i den digniteten. Får man någon av dessa ur för under hundringen?
#3 Raderad säger
2012-05-29 17:55 - Anmäl

Jag tror inte det Rozzy. En anmärkning jag har är att Breguet Classique i 10 Hz-utförande. Dessa "10Hz" på urtavlan passar inte alls in i stilen. Fruktansvärt typsnitt som delvis är outlined. Jag ryser.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen