Manolo logotype

Skoklassikerna – Alden Tassel Moccasin

Skoklassikerna – Alden Tassel Moccasin
Elegant avslappnad eller totalt meningslös utsmyckning. Tasselloafern har väckt flera diskussioner här på Manolo. I veckans skoklassiker har Manolo tagit en närmare titt på vad av många framhålls som originalet, Alden Tassel Moccasin.

Modellen har sitt ursprung från den klassiska seglarskon. Utmärkande detaljern är mockasinsömmen runt skons tå samt skosnöret som löper runt skons bakre del och som avslutas med de lika omtyckta som hatade tofsarna. Ursprungligen fyllde skosnöret en funktion genom att reglera skons siddelar, men idag får det ses som ren dekoration. Just Alden, som av många framhålls som originalet, skyltade i sin tidigare marknadsföring med att passformen var så god att det inte krävdes några justerbara snören. En annan viktig skillnad mot seglarskon är själva bottningsmetoden. Aldens Tasselloafers använder liksom många av de brittiska tillverkarna en randsydd konstruktion som gör detta till en fullgod vardagssko.

Aldens tasselloafers skapades efter andra världskrigets slut på önskemål från den då välkända skådespelaren Paul Lukas. Lukas hade köpt ett par liknande skor i Europa som han senare gav Alden i uppdrag att tolka. De första versionerna var tvåfärgade med en vit plös, vilket snabbt blev populärt i Hollywood. 1952 lanserade Alden den enfärgade versionen som återfinns i sortiment än idag. Brooks Brothers visade fem år senare upp denna modell i sina skyltfönster, vilket gjort modellen idag till ett givet skoval bland IVY- och preppy-fantaster.

Tasselloafern väcker inte bara stilmässiga diskussioner. Även som politisk symbol spelar denna skotyp en viktig roll. New York Times publicerade 1993 en mycket underhållande artikel om ämnet där tasselloafern beskrivs som en metafor för lobbyister och tveksamma advokater. Bland annat ska George Bush den äldre efter att förlorat presidentvalet mot Bill Clinton beskyllt denna för att ha fått stöd från "every lawyer that ever wore a tasseled loafer".  Oavsett politisk och stilmässig ståndpunkt så har denna ikon tveklöst en given plats bland skoklassikerna.

   

Alden Cordovan (563)

Alden Walnut Brown (560)

Alden i mörkbrun mocka (666)

Alden x Leffot

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Loafers

Andra artiklar om varumärkena: Alden
#1 Halmstad säger
2012-04-03 17:23 - Anmäl

Eller så väljer man Herring Matisse för halva priset. Alden har lyckats få till en äkta randsöm som ovanifrån ser ut som en falsk.
#2 Raderad säger
2012-04-03 18:34 - Anmäl

En fråga angående skor, men kanske ändå lite offtopic. Är det fel att bära mörka skor under sommar/vår?
#3 Raderad säger
2012-04-03 19:53 - Anmäl

#2 Tycker du det är snyggt - kör på mörka skor.
#4 Halmstad säger
2012-04-05 10:34 - Anmäl

Speciellt användbart till de ljusgrå kläder man kan bära på sommaren och anda ljusare kombinationer där det ingår svart.
#5 Halmstad säger
2012-04-05 10:35 - Anmäl

#4 var kommentar till #2
#6 Raderad säger
2012-04-05 19:07 - Anmäl

Åh, är lite småsugen...

Om någon skulle vilja får ni gärna besöka mig på http://theviri.wordpress.com/
Skriver främst om trendiga skor och glasögon (fast två senaste inläggen har varit ingetdera). Välkommen! :)
#7 Åsa säger
2012-04-09 21:54 - Anmäl

Hmm nej de må vara hur klassiska som helst, men de ser verkligen ut som skor för äldre tanter som gärna bär stödstrumpa till. Dock ett plus för mockans fina färger.
#8 adolf säger
2014-05-15 10:41 - Anmäl

Loafers med tofsar är avskyvärda.
#9 Anders Roy säger
2015-03-07 16:07 - Anmäl

Har sex par i olika material och färg, ursnyggt !
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.