Manolo logotype

Baselnyheter del 1 – Swatch Group

Baselnyheter del 1 – Swatch Group
Under början av mars gick Baselworld som brukligt av stapeln och bland de mer än tusen utställarna plockar vi ut guldkornen. Först ut är märkena under paraplyet hos branschens kanske mest tongivande företagsgrupp; Swatch Group.

Det märke i gruppen som tuffar allra mest högljutt är Omega, som har en tydlig och uttalad ambition att höja både kvalitet, anseende och priser för att tampas med Rolex i toppen av premiumsegmentet. Satsningen karaktäriseras av såväl en strävan mot inhouseproduktion av urverk med coaxialteknik som läckra och välfinisherade boetter samt tavlor. Bland årets nyheter stack framförallt Speedmasterlinjen ut, där det såväl lanserades en nyutgåva av "ur-Speedmastern" (i form av Walter Schirras privata Speedmaster som hängde med upp i rymden 1962 – med slankare boettformer, alphavisare och nättare storlek), en ny variant av den analog-digitala proffsvarianten av Speedmaster där nya Spacemaster Z-33 ersätter gamla X-33 med läcker röd digitalvisning och boett som lånats av sjuttitalsklassikern Flightmaster samt slutligen en uppdaterad Speedmaster Racing, den enklare och nättare automatiska varianten med racinginspiration som numera har såväl intressantare tavlor som fler bandalternativ (bland annat ett snyggt integrerat gummiband). I det elegantare segmentet fick DeVille-linjen en elegant rödguldskronograf med samma verk som tidigare återfunnits i Planet Ocean- och Speedmasterserien.

Omega Speedmaster 1962 LE

Omega Speedmaster Racing

Omega Speedmaster Spacemaster

Det märke som är tänkt att fylla luckan när Omega rör sig uppåt i segmenten är Longines, som i år firar 180 år som märke med två linjer – dels en jubileumskollektion men även den helt nya St Imier-kollektionen. I den förstnämnda är det fyra historiska modeller som återutgivits, och intressantast är en monopoussoirkronograf (dvs där en knapp startar, stoppar och återställer tidtagningen) i officersstuk från 1913 som återkommit  och är superläcker med sina öglor till bandhorn, den vita tavlan med rödtolva och blånerade visare. Även St Imier-linjen har den klara vintageinspiration som många uppskattar hos Longines, som exempelvis i den 41mm stora kronografen som har Longines kolumnhjulsverk.

  

Longines St Imier

Longines 180 Monopoussoir.

Något av en outsider i Swatch Group är det avskalade och strama Rado – märket som för alltid är förknippat med sin materialfokusering och sitt arbete med intressanta keramiska varianter. Årets flaggskeppsmodell är R-One, en klocka i 300 exemplar som kombinerar spexiga material med en design som är starkt inspirerad av klassisk Science Fiction, där de bland annat de blåa detaljerna är en nyskapande och funktionell blandning av lysmassa och keramik vilket ger en spännande effekt i mörker. En ny basmodell presenterades också – den sportiga Hyperchrome, som bland annat kommer i en snygg kronografvariant.

Rado Hyperchrome

Rado Hyperchrome

Rado R-One

Sverigefavoriten Certina fortsätter att leverera framförallt i det sportiga och funktionella segmentet. Året bjuder bland annat på nya DS First, en sport- och dykserie av klassiskt snitt med såväl trevisars- som kronografvarianter i ett bra prisläge. Två av förra årets släpp har dessutom uppdaterats med nya varianter; biffiga DS Action Diver har fått en kronografvariant och praktiska DS Multi-8 förärats en tuff och diskret helsvart variant. Systerföretaget Tissot, som ofta får stå för det lite elegantare och mer retrodoftande, har valt att ge ut sin kostymiga Le Locle i en speciell kronometerutgåva, komplett med roségulds-PVD.

Certina DS Action Kronograf

Certina DS First

Certina DS Multi-8

Tissot Le Locle

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Certina Longines omega Rado Tissot
#1 Raderad säger
2012-03-29 15:43 - Anmäl

Trevliga klockor! Införskaffade en Longines Sport Conquest här om veckan, jag är riktigt nöjd!
#2 Raderad säger
2012-03-29 22:21 - Anmäl

Gud jag älskar verkligen Speedmaster-serien. Professional kommer såklart alltid förbli grundpelaren i serien men Race-modellerna är otroligt häftiga i alla deras färgkombinationer. Hade gärna haft en sådan som fritidsklocka...
#3 Raderad säger
2012-04-10 21:26 - Anmäl

Har försökt hitta den Longines klockan som är i rubriken utan framgång, någon som vet var man kan hitta den?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.