Manolo logotype

En preppy vår

En preppy vår
Det är svårt att säga vad det är som gör det, men varje år händer samma sak när snön har smält och en gnutta sol tittar fram. Sugen efter en preppyinfluerad garderob smyger sig på. Att kunna spela tennis ute, gå på trädgårdsfester och vara med familjen vid alla de långhelger som bjuds under försommaren. För alla dessa tillfällen ökar behovet av och suget efter en ledig klädsel och en garderob i preppyns anda.

Just för vårsäsongen tenderar många märken att anamma denna stil i sina kollektioner. Denna vår är inget undantag och några av säsongens viktigaste plagg kommer från denna modegren. Vi har valt ut några extra eleganta alternativ för den, om det nu mot alla förmodan är någon, som vill se ut som oss västkustbor i vår. Eftersom preppyns hemland är USA valde vi enkom ut tillverkare från detta land.

Seersuckershorts
Ett mycket snyggt alternativ för den som vi ha en ledig klädsel i ett tunt och behagligt material. Satsa på de blåvitrandiga då andra färger tenderar att vara svårburna.

Polo Ralph Lauren

Kabelstickad kashmirtröja
Ett oumbärligt plagg i varje preppygarderob. Perfekt att dra på sig över pikétröjan eller skjortan under svalare sommarkvällar. Satsa på en med lite färg i. Varför inte i royal blått för att imponera lite på modeeliten som verkar gilla denna färg i vår. Välj en av hög kvalitet som är lite grövre och i exempelvis 4-ply kashmir, den kommer att vara en livslängd.

   

Paul Stuart

Sköldpaddsmönstrade solglasögon i retromodell
Modeproffsen kommer att säga att detta var inne för flera säsonger sedan. De trendkänsliga hipsters som ständigt letar något nytt har börjat att tröttna. Bra, då får man äntligen ha dem ifred! Det är en klassisk modell som ser lika bra ut över tiden oavsett vad trenderna säger. Stick ut lite och välj ett par från exempelvis Paul Stuart som annars inte är kända just för solglasögon, så blir du nog unik i vår.
    

Madrasslipsen
En mycket elegant fritidsslips. Låter detta som en paradox, det är det också. Just slipsen är väl den accessoar som tydligast signalerar just formalitet. För att skapa en uppklädd fridsklädsel för exempelvis en utomhusfest i sommar välj då en madrasrutig slips. Bär den med chinos och oxford skjorta. Ett tips är också att välja en något smalare modell, max 7-8 cm! Välj gärna en i något annat material än silke som annars är vanligast på slipsar. En bomull eller bomull/linne mix ser bäst ut för denna slips.
       

Brooks Brothers Black Fleece

Chambrayskjortan
Vårens snyggaste skjorta görs i Chambray, eller batist som tygkvaliteten också kallas. Det är en bomullskvalitet som är tvättad och blekt och som upplevs som ett mellanting mellan bomull och linne om man skall försöka sig på en beskrivning. Tyget passar ypperligt till fritidsskjortor och finns ständigt i sortimentet hos den stora preppyhusen. Här kan man välja en lite mer städad variant med buttondownkrage och generös vidd från till exempel J Press alternativt en lite mera modern variant i denim chambray från Ralph Lauren Black Label.

   

J.Press

Natoband och vintageklocka
Snyggt året runt! Dock gör sig denna kombination allra bäst i preppysammanhang då hela kombinationen av ett sportigt natoband och en klassisk vintageklocka symboliserar allt vad preppyn står för. Nämligen att mixa sportigt med klassiskt, konservativt med lite mer vågade inslag av färg och snitt.

   

Ribbonbältet
Fungerar allra bäst i lediga sammanhang och för att bryta av en klädsel och addera någon färg. Preppyikonen J Press har ständigt ett otal färger i sitt sortiment att botanisera bland. Vårens snyggaste tycker vi är marinblått och ljusblått randigt samt marinblått och kellygrön randigt. Ett tips, om ni går all in och väljer en preppy outfit, snälla matcha inte färgen på ribbonbätet med det på natobandet. Det ser hemskt genomtänkt och välmatchat ut. Hela tanken med denna stil är raka motsatsen.

  

J.Press

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: J.Press Paul-Stuart Polo Ralph Lauren
#1 Raderad säger
2012-03-27 21:17 - Anmäl

Underbara skor högst upp, även om de inte är något för mig. Var kommer de ifrån?

Apropå skor, någon med god erfarenhet av Alden? Står de sig hyfsat i sin prisklass? Har hört ett varningens ord om Allen edmonds men Alden kanske är bättre?
#2 Raderad säger
2012-03-27 21:19 - Anmäl

Mera av detta!
#3 Raderad säger
2012-03-28 11:04 - Anmäl

Gnäll:

Gud vilka fula skor! Resten av kollektionen pendlar mellan fult och fjolligt. Omega med "natoarmband" skulle väl i.o.f.s. kunna funka om det inte var sååååå SoFo 2005.

Dock lite kul med alternativ till den sobra färgskalan som normal härskar här (och som jag själv anammat).

1# Jag har intrycket att Alden är rätt prisvärda.
#4 Raderad säger
2012-03-28 11:31 - Anmäl

Är det bara jag som tycker att pikétröjor fungerar bättre tillsammans med V-ringade tröjor?
Annars gillar jag preppy. Visa gärna mer på Manolo, t ex med fokus på korta tunna jackor - ett utmärkt plagg för svala svenska vår- och sommarkvällar.

#1. Både Alden och Allen Edmonds gör utmärkta skor i den högre pris- och kvalitetsklassen. Alden är dock något dyrare. Har du möjlighet att handla i USA blir det väsentligt förmånligare - påslaget är nära 30-40 % och det märks ju onekligen på prislappen....
#5 Raderad säger
2012-03-28 12:20 - Anmäl

Skorna kommer från Bass och är designade av Mark Mcnairy.

#3. Visst syntes kombon Omega eller vintageklockor över lag och Natoband bland tidiga hipsters på söder 2005. Men denna kombo har använts av preppies i framförallt nordöstra USA sedan 60-talet och kommer troligtvis att fortsätta används ett bra tag till. Trender kommer och går...

Min erfarenhet är att Alden håller en högnivå, gillar speciellt deras cordovanskor.
Allen Edmonds och Johnston & Murphy är bra också helst klart.
Annars tycker jag att Paul Stuart gör de snyggaste och kvalitetsmässigt bästa skorna.
#6 Raderad säger
2012-03-28 13:08 - Anmäl

Min erfarenhet av Johnston & Murphy sträcker sig inte längre än till de modeller jag fått fingra på i diverse flygplatsbutiker. Om dessa är det minsta representativa för märkets kvalitet vill jag utbrista: käre tid, vilket smäck. USA:s svar på Ecco, varav några skor är randsydda men fortfarande smäck.

Sen vill jag inflika att både Allen Edmonds och Alden verkar ha en tråkig inställning till finish. De flesta skor som kommer därifrån är sneda och vinda, sömmar är inte raka, sulkanter inte jämnt trimmade, tåhättor olika långa, och så vidare. Problemen är tydligare hos AE men nog borde man i den prisklassen kunna lägga en extra minut på att sy rakt? Loake lyckas ju med sin 1880-serie som dessutom är billigare.
#7 Halmstad säger
2012-03-28 13:34 - Anmäl

Jag har en djup skepsis mot allt Made In USA. Man anar en alltför stor okritisk och lojal hemmamarknad. Ingen slump att bilindustrin ligger årtionden efter Japan och Europa vad gäller kvalitet och kvaliteskänsla, för att ta ett exempel.
#8 Raderad säger
2012-03-28 14:22 - Anmäl

#5 - Paul Stuart gör inga egna skor. Deras skor är tillverkade av Grenson.
#9 Raderad säger
2012-03-28 14:35 - Anmäl

#6 "Sen vill jag inflika att både Allen Edmonds och Alden verkar ha en tråkig inställning till finish. De flesta skor....." Bara av ren nyfikenhet: Vad grundar du den åsikten på?
#10 DT säger
2012-03-28 15:01 - Anmäl

#7 du är inte ensam. Jag finner det smått humoristiskt hur jänkarna gärna gör en stor grej av Proudly Made In The USA By Patriotic Workers, samtidigt som vi europeer ibland kan se det som något negativt. Men dom är duktiga på att tillverka grovhuggna grejer som ska hålla, snarare än den fina finnish och passform som vi är vana vid.
#11 Raderad säger
2012-03-28 16:50 - Anmäl

Fulaste skor som jag någonsin sett här.
#12 Raderad säger
2012-03-28 16:51 - Anmäl

Made in U.S.A är ju oftast rustikt som den bästa hemslöjd också kan vara... Men det finns en hel del trevliga saker också. Alden t.ex. så jag ställer samma fråga som #9 t #6!!
#13 Raderad säger
2012-03-28 19:13 - Anmäl

Tack för alla åsikter, är mäkta sugen på att investera i mina första par Alden vid nästa USA trip.

Och till Er stackars USA tvivlare, kom ihåg vart Horween kommer ifrån ;)
#14 Raderad säger
2012-03-28 23:14 - Anmäl

#9, #12: http://bilder.egmont.se/cache/fb/fb31/fb31f34e5ebca38fe3927096ab37a2efc90cd872 är ett exempel på hur Alden brister i finish. Innan ni säger "Det spelar ingen roll var avlappssömmen sitter" - vilket förvisso inte är helt sant - ber jag er att fundera på vilken Northamptontillverkare som skulle släppa igenom ett sådant par skor. Loake kanske skulle göra det, men knappast Cheaney eller däröver. Och med tanke på prissättningen på Aldens pjuck tycker jag att man borde kunna vänta sig mer av dem.

För att klargöra: jag baserar inte min uppfattning på en enda bild, jag har valt den som ett representativt exempel. Jag tycker mig se sådana skönhetsfel i betydligt större utsträckning hos amerikanska skotillverkare än hos engelska diton. Gamla Florsheim är en helt annan historia, men de finns ju inte längre. That said, så skulle jag med glädje köpa ett par Alden Longwings alternativt deras släta derby om tillfället presenterade sig och priset var det rätta.

Allen Edmonds tänker jag inte gå in på, de är bara oförfinade rakt av. Deras skor ger intrycket att "okay is good enough", vilket det naturligtvis kan vara, men det tilltalar inte mig alls.
#15 Raderad säger
2012-03-29 12:10 - Anmäl

Bäste Riesenschnauser - och jag som trodde att du satt inne med unika kunskaper av glädje och nytta för oss skointresserade. Så det enda du åberopar är en bild på en till synes slarvigt sydd söm och att du tycker dig se fler skönhetsfel hos Aldens skor än hos engelska diton? Samt att Allen Edmonds "bara är oförfinade rakt av"? Ett rätt magert kunskapsunderlag må jag säga.
Jag tycker nog mest att du ägnar dig åt svepande generaliseringar av intet värde för oss som är genuint intresserade av skor - må de vara tillverkade i Italien, England eller annorstädes.
#16 Raderad säger
2012-03-29 12:52 - Anmäl

#13, Även en "stackars USA tvivlare" inser väl att en befolkning på 300 miljoner människor kan visa upp exempel på kvalitet då och då. Generellt sett finns det nästan alltid europeiska eller asiatiska alternativ som är bättre.

Jag kommer just nu bara på rymdfärjor som undantag.
#17 Raderad säger
2012-03-29 15:02 - Anmäl

#15: Som sagt, bilden är ett i min mening representativt exempel på Aldens finish. Jag kan omformulera:

Om jag drev en webshop i syfte att sälja dyra skor, skulle jag se till att mina skyltexemplar var fria från defekter. Jag skulle självklart sträva efter att alla skor sålda till fullpris var fria från defekter, men det blir extra viktigt på de skor som skall representera hela kollektionen. Jag ser förhållandevis ofta produktbilder av just Alden som har skönhetsfel som det jag länkade till ovan, och detta - bland annat - leder mig att konkludera att Alden har en lägre ribba vad gäller finish än vad de brittiska konkurrenterna har. Det kan knappast ses som uppseendeväckande att man betraktar produktbilder som representativa - det vore snarast konstigt om motsatsen rådde. Mina Loake L1 är således snyggare sydda än vad många Alden-skor är, trots att de brister på många andra områden. Men trampar jag månne någon på tårna när jag säger det?

Mina åsikter om hur oförfinade Allen Edmonds är, speglar inget "kunskapsunderlag". Det är en yttring om min känsla för estetik. Jag tycker att AE gör klumpiga, grova skor med bristande proportioner. När jag först började få upp ögonen för bra skor, kikade jag ganska mycket på just AE eftersom de är såpass billiga (åtminstone i USA), varför jag faktiskt har ögnat fler än ett par. Det är alltså inga "svepande generaliseringar" det handlar om. Och man ska nog akta sig för att uttala sig å allas vägnar som är "genuint" intresserade av skor. Det kan ju faktiskt hända att vi andra inte håller med dig...
#18 Raderad säger
2012-03-29 19:06 - Anmäl

#17: För ordningen skull: Jag äger inga AE men väl ett par Alden Wingtip Bal Oxford i Cordovan, inköpta i höstas i NYC. Frågan är således, känner jag mig trampad på tårna? Öh.... äh - okay då. Poäng till dig således. Jag älskar mina Alden och blir klart provocerad om någon påstår att de inte är värda pengarna. De var inte billiga ens med amerikanska mått mätt, även om det tröstar en smula att de hade kostat 1500-2000 kr mer här hemma.
Däremot har jag noggrant undersökt bådas skoutbud på plats i USA, och kan bara konstatera att Aldens genomgående är extremt välsydda liksom de dyrare skorna hos AE. AE har förvisso många väldigt trista modeller i sortimentet - därav ditt betyg får jag förmoda. Men det finns guldkorn. Nästa gång jag reser till USA ska jag absolut köpa ett par Bayfield kängor från AE som - enligt min smak då - är väldigt snygga och tillverkade med väldigt hög finish. För 345 USD får man ett par kängor i absolut toppklass och det kallar jag ett fynd så länge dollarkursen håller sig ungefär som nu.
#19 Kopparstaden säger
2012-03-30 11:43 - Anmäl

Intressant diskussion. Jag äger inte heller några skor från Alden eller AE och kan därför inte uttala mig om kvalitén. Dock ser jag poängen riesenschnauser gör eftersom jag köpt skor från Crockett & Jones som varit märkta som SUBS. Detta innnebär att de har något skönhetsfel som gör att de inte kan säljas till fullt pris utan säljs lite billigare. Flera av de par jag sett är det helt omöjligt att förstå att de är SUBS. Jag har ett par kängor av modellen Somerville som är en känga i handgrade-linjen och dessa har jag synat flera ggr ytterst noga utan att hitta något "fel".

Det är denna inställning som jag tror riesenschnauser hänvisar till när han skriver som han gör. Skorna håller lika bra trots att ett stygn sitter lite fel men att man säljer de till fullpris visar ju på vilken nivå man vill ligga på.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.