Manolo logotype

Skoklassikerna – Car Shoe

Skoklassikerna – Car Shoe
Veckans skoklassiker får ses som ett något udda inslag i artikelserien om skovärldens snyggaste och mest ikoniska modeller. En trots väldigt begränsade användningstillfällen och känslig konstruktion omåttligt populär modell som gått från sportbilen till stilsymbol på gatan – Car Shoe.

Det råder lite oklarheter kring vem som egentligen står bakom originalet till de klassiska bilskorna. Många förknippar denna modell med med Tod's Gommino som faktiskt inte lanserades förrän slutet av 70-talet. Sanningen är snarare att Tod's och Diego Della Valle varit mest framgångsrika på att kommersialisera denna modell. Ett mer sanningsenligt alternativ är Car Shoe som grundades av Gianni Mostile i Vigevano, norra Italien, 1963. Vissa hävdar att Mostile själv uppfann konstruktionen med gummiplupparna i sulan, medan andra menar att Mostile köpte patentet från en fransk tillverkare. Oavsett vilket, idag Prada-ägda Car shoe är och förblir för de allra flesta originalet, som burits av stilikoner som Gianni Agnelli, Roberto Rossellini och JFK.

Den handsydda mockasinkonstruktionen med utstansade hål för gummiplupparna ger en svårslagen mjuk och följsam passform.  Perfekt för att trycka plattan i botten på Alfan. För alla andra ändamål är denna skotyp i princip helt malplacerad. Eftersom skornas botten har närmast direktkontakt med marken är de väldigt känsliga för slitage och väta. Car Shoe har utvecklat en heltäckande gummisula, som visserligen ger bättre skydd, men som aldrig kommer bli en slitvarg i skogarderoben.

Denna skotyp får snarare ses ur ett rent estetiskt än funktionellt perspektiv.  I södra Europa och Italien i synnerhet bärs denna skotyp både till en avslappnad klädsel med chinos, button-downskjorta och kashmirpullover som till businessviden. Materialmässigt är mjuka lädertyper som mocka och tumlat kalvskinn de vanligaste alternativen. Nedan följer några exempel.

     

Car Shoe SS12

Mocka med snören i krokodilskinn.

Specialversion i Cordovan

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Loafers

#1 Raderad säger
2012-03-21 15:17 - Anmäl

Mocka med snören i krokodilskinn, snyggt!
#2 Raderad säger
2012-03-21 17:54 - Anmäl

För mig känns Car Shoes som det givna alternativet till snygga inneskor. En variant av mörkbrun mocka till ljusa figurnära denimbyxor, Manoloskjortan och en kamelgul, rejäl kashmircardigan från Drakes. Söndagen i läsfåtöljen är räddad :)
#3 Raderad säger
2012-03-21 18:45 - Anmäl

Kan inte annat än hålla med #2, snygga inneskor alternativt i trädgården eller på altanen/balkongen. Det ursprungliga användningsområdet för bilkörning är nog också ett bra alternativ, eller ? Själv har jag en osedvanligt hög förmåga att slita på lateralsidan på högerskon när jag kör och istället för en ständig högergalosch vid den aktiviteten (godkänt av hustrun i.ö.) - så kan man ju pröva ett par Car Shoes.Det begränsade användningsområdet föranleder ju då att man avstår från skorna i Cordovan-läder, skillnaden i pris är ju ganska avsevärd.
#4 Raderad säger
2012-03-21 21:44 - Anmäl

Är grymt sugen på ett par drivers till sommaren. Någon som har tips på ett lite billigare alternativ?
#5 Raderad säger
2012-03-21 21:59 - Anmäl

Vill man handla på nätet så:
Bexley gör väl något liknande (inte riktigt noppor som sula men nästan) Sebago har väl nån variant, förstås med dragning åt seglarsko. Herrings egna märke ...
#6 Raderad säger
2012-03-21 22:09 - Anmäl

Tack för tipsen, har även kikat på Il Gergo som har ett par fina till rimligt pris.
#7 Raderad säger
2012-03-21 22:14 - Anmäl

#5 - Du menar nog Sebago Fontana-modellerna, betecknas som "Driving Moc" eller "Mocs", med priser kring tusenlappen.
#8 DT säger
2012-03-21 22:15 - Anmäl

HampusB - Zara och Massimo Dutti brukar ha en del modeller för några hundralappar. Och Herring, som Lundabon nämde ovan, ger mycket bang for the buck.

Undvik Nilsson och Rizzo bara, som alltid.
#9 Halmstad säger
2012-03-21 23:33 - Anmäl

En seglarsko fast sämre.

Hemma och "privat" är det Dockstatofflan jag har på mig. Finns inget bättre.

http://www.kingmagazine.se/bloggar/lindbergs-stil/20111206/lucka-6-dockstatofflor
#10 Raderad säger
2012-03-22 13:09 - Anmäl

Fantastiskt stiligt till ett par bomullsbyxor och ledigare klädsel sommartid. Dock inget jag skulle kombinera ens med en avslappnad kostym. Extremt bekväma skor som tyvärr är så kortlivade att det är väldigt svårt att motivera ett köp av t ex Car Shoes eller Tod´s framför budgetalternativen.
#11 Raderad säger
2012-03-22 13:19 - Anmäl

Jag vill minnas att Davidsons i Uppsala har Car Shoes från Tod's fabrik för lite under 2000:- Tror de är med klack för att de ska tåla lite mer användning. Ska titta förbi i dagarna och se om de finns kvar.
#12 Raderad säger
2012-03-22 13:54 - Anmäl

#9 jo det finns en bättre sko, träskon från Haga trätoffelfabrik ;)
#13 Raderad säger
2012-03-22 16:37 - Anmäl

#9: Kör du ofta bil med dina Dockstatofflor?
#14 Raderad säger
2012-03-22 18:06 - Anmäl

De perfekta skorna att bära till chinos alternativt shorts och en upprullad skjorta på semestern! Jag har haft mina två par (båda från Car Shoe) utomhus sedan våren 2010 och upplever inte att dessa har slitits ut än så länge.

Till något helt annat - hur många är det egentligen som likt Archibald är välklädda hemma i läsfåtöljen på en söndag? Jag bär kostym och slips dagligen i mitt yrke och använder i princip alltid kavaj eller åtminstone skjorta om jag ska lämna lägenheten även på lediga dagar, men om jag är hemma och inte har besök så kommer jag inte på tanken att ta på mig något annat än en träningsoverall/shorts/t-shirt - helt enkelt för att det alltid kommer att vara mest komfortabelt. Om jag inte missminner mig så skrev Olof någon artikel där kontentan var att det kan vara minst lika bekvämt att bära välgjorda, avslappnade lite snyggare plagg som att bära träningskläder, men varken mina Incotex-chinos
#15 Raderad säger
2012-03-22 18:14 - Anmäl

Fortsättning (ett för tidigt felklick):
..., mina kashmirtröjor från Doriani och Brunello Cucinelli eller min MTM-kostym från Belvest känns någonsin bekvämare än mina slitna Adidas-byxor, den gamla urtvättade träningströjan fylld av reklam och min AC Milan-hoodie kombinerat med tubsockor.

Om bekännelser av det här slaget föranleder livstids avstängning från Manolo; tack för vår tid tillsammans!
#16 Raderad säger
2012-03-22 19:46 - Anmäl

#15 Ja, ja, det är väl OK - förutom tubsockorna !! ...och är de dessutom vita så borde du bannlysas på livstid ;)
#17 Raderad säger
2012-03-22 19:49 - Anmäl

#11 - stämmer utmärkt ! http://www.davidsonsskomakeri.com/gallery_64.html
#19 Raderad säger
2012-03-27 17:29 - Anmäl

Jag älskar bilkörarskor. Har avverkat ett par Tod's och är nu inne på mitt andra par. Jag hade föreställningen att Tod's var först med plupparna för det hade jag sett i någon dokumentär om Tod's. Det var där jag såg dem först. Sen tog det några år innan jag köpte mina första. Men nu ska jag kolla på Car Shoe de kanske är ballare. Jag tycker om att byta skor när jag kör bil. Så jag har bara Tod's:en när jag körbil. Men endå bilkörarskor ska vara som Car Shoe eller Tod's helt klart. De bästa "heal and toe" görs i ett par Tod's!
#20 Raderad säger
2012-03-31 11:43 - Anmäl

Bloggskrivandet kan ha sina fördelar. Inte för att hustrun förordade några Car Shoes till mig - inte ! Själv hade hon för några år sedan ett par av märket Tod´s, men slet ut dem snabbt. Ovanligt för henne, sliter i princip aldrig på några skor - en hel garderob fylld med kvalitetsmärken som hållit måttet 10-12 år - så några bilskor till mig var tydligen inget bra förslag ;)
Hursomhelst, hemkommen efter en veckas bortvaro norr om Dalälven, överraskas man av ett paket! Hon hade tydligen läst hela sidan om Car Shoes här på Manolo, och nu inhandlat nya galoscher av märket SWIMS. Här gäller det att skydda skorna vid bilkörning i första hand!(se inlägg#3). Vintergaloscherna med broddar - märket Azzezo (http://www.azzezo.com/?p=produkter&id=42) från Skosalongen i Alingsås - efter en utfärd till Västsverige - klapprar tydligen för mycket nu när vi fått barmark (utom idag då när vintern åter angripit oss !)
I fortsättningen tror jag att jag ska strategiskriva på olika Manolo-sidor, kanske blir det då fler paket framöver ? En och annan Zegna-skjorta ? En Loro Piana-rock ? Kanske ett par Church-skor(gärna då något i ljus Mocka för sommaren. Tackar på förhand!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen