Manolo logotype

Vårjackan - Car Coat

Vårjackan - Car Coat
Diskret, enkel och alltid elegant. Car Coaten är ett av garderobens kanske mest mångfacetterade och användbara ytterplagg. För att ge lite inspiration i letandet efter det perfekt ytterplagget för våren har Manolo tagit en närmare titt på denna klassiska modell.

Många ytterplagg som trenchcoaten eller arméjackan utgår från de små detaljerna med mängder av olika fickor och spännen. Det är självklart både praktiskt och snyggt som en kontrast mot en övrigt välklädd stil. För den som föredrar lite sobrare linjer är dock car coaten ett betydligt mer passande ytterplagg.  Den lårkorta längden gör att modellen täcker kavajen utan att bli osmidig och klumpig.  Tillsammans med en avskalad form är detta ett lättmatchat ytterplagg som passar lika bra över businessviden som till en stickad tröja och bomullsbyxor.

Även om det finns utpräglade höst- och vinterversioner i ull tillverkas car coaten vanligtvis i behandlade bomulls- eller tekniska syntettyger. Många tillverkare erbjuder modellen med avtagbara innerfoder, vilket ökar användningstillfällena ytterligare. Passformsmässigt är en lite smalare silhuett i regel att föredra för att slippa en gubbig känsla. Det som kännetecknar många av modellerna hos de italienska tillverkarna är att de sys med en relativt kort axel för att plagget ska sitta närmare ens naturliga axlar och undvika extratyg som lätt samlas i axelpartiet.  Detta ger också ett smalare ärmhål med ökad rörlighet så att plagget inte rör sig upp och ner i takt med att bäraren lyfter på armarna.

    

Car Coat, vars insida är lika väljord som utsidan, i behandlad bomull från italienska Sealup.

Loro Piana

Car Coaten är en självklart del i Hernos kollektion. Rena snitt, perfekt passform och sobra detaljer.

Mackintosh klassiker Duncan.

Esemplare

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Herno Loro-Piana Mackintosh Sealup Montecore
#1 Halmstad säger
2012-03-14 10:49 - Anmäl

Som jag nämnde i en kommentar för ett par dagar sedan skall man akta sig för de korta axlarna. Kavaj under kan man glömma, och om man är lite fyrkantig över axlarna kommer den överhuvudtaget inte sitta bra.

Älskar det stilrena över rocken annars.

Jag har kontemplerat tanken att låta sy upp en enkel rock av denna typ för att passa perfekt över mina kavajer. Håller man nere detaljerna och designen till ett minimum borde det inte bli dyrt, samtidigt som en välsittande kavaj + rockkombination är otroligt vackert.
#2 Raderad säger
2012-03-14 23:44 - Anmäl

Håller med Halmstad; en investering i en skräddarsydd springcoat är förmodligen ett gott initiativ. Tidlös, sitter rätt, och låter Dig välja kostym eller casual under låter som ett riktigt beslut. Och man kan alltid dra inspiration från den designer/tillverkare man känner sig mest inspirerad av.
#3 DT säger
2012-03-15 09:32 - Anmäl

"kontemplerat tanken"... :S
#4 Raderad säger
2012-03-15 09:56 - Anmäl

Budget alternativ till en trevlig Car coat ? Förresten vem säljer Mackintosh i Sverige ?
#5 Raderad säger
2012-03-15 10:11 - Anmäl

@4. Tror du kan hitta budgetalternativ på i princip alla större kedjor, typ MQ, Brothers, HM. Tresbien har Mackintosh men de beställs nog enklast och billigast direkt från UK.
#6 Raderad säger
2012-03-15 10:51 - Anmäl

#4, Nitty Gritty på Krukmakargatan (Sthlm) hade i alla fall Mackintosh förut. De har en webshop också.

Annars överväger jag att sälja min - otroligt snygg när den hänger på galgen, men, som Halmstad är inne på, det är inte var kavaj som ryms under. För att inte tala om materialet; gummiimpregnerad bomull var säkert "state of the art" på femtiotalet, men det är inte många dagar om året man kan ha den på sig utan att antingen svettas- eller frysa ihjäl. Nu finns det mycket mer praktiska tyger.

Överväger, som sagt. Men troligen säljer jag inte. Det är ju en Mackintosh.
#7 Raderad säger
2012-03-15 11:18 - Anmäl

@erpet, Storlek, modell, pris? :)
#8 Raderad säger
2012-03-15 21:09 - Anmäl

@erpet Hur är mackintosh i modellen ? om man skulle beställa en från UK :)
#9 Raderad säger
2012-03-19 09:01 - Anmäl

#8

Smal över axlarna, även för en räkel som jag.
#10 Raderad säger
2012-03-29 13:17 - Anmäl

#7 Sundström

Storlek: L
Modell: Troligen Duncan som ovan, fast beige/khaki

Jag börjar förstå att jag egentligen borde ha en XL istället, så jag knallar nog ner till Herr Judith med den och ser om de är intresserade.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.