Manolo logotype

Lyxstålsport del 1

Lyxstålsport del 1
Något av det hetaste just nu i klockvärlden är lyxsport – å ena sidan den tekniska fållan som representeras av exempelvis Hublot med innovativa lösningar, uppseendeväckande design och exotiska material men också genrens urfader; det då oxymorona lyxstålsporttemat från sjuttiotalet.

I slutet av sextiotalet började Gerald Genta skissa på en modell som kom att förändra mycket – dels för honom själv, dels för företaget som senare tillverkade den, men även för klockbranschen i sin helhet. Modellen var Royal Oak som 1972 släpptes av Audemars Piguet och kom att bli trendsättande och karakteristisk inte bara för segmentet utan även för Gerald Gentas design. De komponenter som nästan utan undantag tillämpades i alla av sjuttio- och åttiotalets lyxsportklockor var rent tekniskt tunna urverk och boetter, oortdoxa boettformer, tilltagen storlek, tavlor med struktur, glasring i en utmärkande design, intregrerad länk, industri- och ingenjörsdriven konstruktion samt rå finish med mycket borstning. Royal Oak uppfyllde alla dessa krav, men utmärkte sig även på ett annat sätt  som blev typisk för lyxstålsportklockorna; den stöddiga marknadsföringen. Klockorna, från företag som i stort sett bara arbetar med ädelmetallklockor, prissattes i klass med eller högre än de eleganta alternativen i solitt guld som en markering att det var en annan typ av sportklockor än de från premiummärkena (Rolex, Omega et cetera) – riktig lyx, för ovanlighetens skull i diskret stål.

Royal Oak

Fyra år efter att Royal Oak lanserades, 1976, presenterade Patek Philippe sitt alternativ – Nautilus. Den som hade hållit i pennan var precis som med Royal Oak Gerald Genta, och precis som med föregångaren var det ett marint tema i form av en skeppsventil som gav idéerna till den karakteristiskt kvirkliga formen på boetten. Ett år senare presenterade den tredje delen av urmakeriets traditionella "heliga treenighet" sitt alternativ – Vacheron Constantin och modellen 222, naturligtvis döpt efter tiden som gått från märkets (rekordgamla) startår 1755. Även om den i stort påminner om såväl Royal Oak som Nautilus var det inte (tvärtemot vad väldigt många tror) Genta som ritat även denna, utan en 23-årig Jörg Hysek som inte bara tog inspiration från en av Vacheron Constantins 30-talsmodeller utan även från sin fyra år långa sejour hos Rolex (där bl.a. Oysterquartz kan skönjas i designen hos 222). Det tillverkades totalt 500 exemplar i stål av 222 (och ungefär hundra i tvåton och guld).

Vad som är gemensamt för de tre syskonen är att de alla tre finns kvar (men vissa justeringar enligt nedan), men också att de vid införandet var identiskt bestyckade – i alla tickade (naturligtvis finisherat och omdöpt till AP2120/VC1120/PP28-255) Jaeger-LeCoultres tre millimeter tjocka automatverk 920 (som Jaeger-LeCoultre själva aldrig använde i en klocka, men det är en annan historia).

Idag lever och frodas de klassiska lyxstålsportarna och har ofta blivit de mest karakteristiska modellerna hos sina respektive företag. Audemars Piguet, som har en övervägande majoritet av sin omsättning i Royal Oak-serien (tillsammans med derivatet Offshore) firade på SIHH 2012 fyrtioårsjubileum för sin åttakantiga ögonsten med en nyutgåva av den ursprungliga Royal Oakens design, tillsammans med en allmän uppfräschning av sortimentet och ett par specialare. Nautilus har fortsatt att vara en extremt populär modell och med en lömskt begränsad tillgång är det mycket hype och långa väntelistor för att få tag på ett exemplar. 222 har med tiden utvecklats till modellen Overseas, tillgänglig inte bara i stål och guld utan även i titan i en populär specialutgåva med grå tavla och rem.

För många är lyxstålsportklockorna de perfekta allrounduren – på samma gång högkvalitativa och välgjorda, diskreta men distinkta och med en sportigare känsla än mindre kostymklockor. Nästa vecka fortsätter vi med att kolla på de modeller som följde i spåren av treenigheten.

Audemars Piguet Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak Ref 15202

Audemars Piguet Royal Oak Skeleton

Patek Philippe Nautilus 3700

Patek Philippe Nautilus Kronograf

Patek Philippe Nautilus

Vacheron Constantin Dual Time

Vacheron Constantin Overseas Dual Time

Vacheron Constantin Overseas i titan

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Patek Phillipe Vacheron-Constantin Audemars Piguet
#1 Raderad säger
2012-03-07 18:15 - Anmäl

Bilderna visar enligt mig rätt tydligt varför två av modellerna är hästlängder före den tredje i efterfrågan och som ikonstatus..

Stackars Vacheron känns som det där sladdbarnet i treenigheten som aldrig riktigt får den uppmärksamhet de rent tekniskt förtjänar..
#2 Halmstad säger
2012-03-07 22:36 - Anmäl

Den intressanta frågan är inte vilken som är snyggast eller ens saldot på sparkontot.

Frågan är: har man de matchande gorilla-underarmarna?
#3 Rozzy säger
2012-03-08 01:28 - Anmäl

Tack, spännande artickelserie! Hade varit kul att se dem alla i ursprungligt utförande, men jag får väl googla på VC 222...
Här en intressant jämförelse mellan AP:n och PP:n. (Jag håller på AP, men jag är också partisk i den frågan ;-)

http://forums.watchuseek.com/f2/jumbo-vs-jumbo-546212.html
#4 Raderad säger
2012-03-11 10:34 - Anmäl

Royal Oken som 36mm och den vita chokladkakerutiga urtavlan är riktigt go, gillar varken Nautilus eller Overseas modellerna. Blancpains gama nedtonade Chronograph från 80talet är ruskigt cool. Det går att få en second hand Blancpain 36mm-40mm allt från 2100 serien till flyback/Fathoms serien för mellan 25-40K svenska kronor. Det är sanslöst mycket dinka för pengarna!
#5 Raderad säger
2012-03-11 11:35 - Anmäl

Royal Oken som 36mm och den vita chokladkakerutiga urtavlan är riktigt go, gillar varken Nautilus eller Overseas modellerna. Blancpains gama nedtonade Chronograph från 80talet är ruskigt cool. Det går att få en second hand Blancpain 36mm-40mm allt från 2100 serien till flyback/Fathoms serien för mellan 25-40K svenska kronor. Det är sanslöst mycket dinka för pengarna!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.