Manolo logotype

Reflektion: Rock´n’roll Gentleman

Reflektion: Rock´n’roll Gentleman
Att bära smoking med ett par sammetstofflor eller manschettknappar med ingraverade dödskallemotiv kan ses som en omaka kombination. Men trots att mönstret för många förknippas med pirater och mer eller mindre ljusskygga aktörer med mycket attityd tycks dödskallen ha en självklar plats även inom herrmodes mer traditionella riktningar. Manolo försöker reda ut varför.

Inom det amerikanska preppy- och IVY-modet så är dödskallen ett vanligt förekommande motiv. Den kanske viktigaste orsaken till detta är den mytomsbundna studentföreningen Skull & Bones på IVY League-universitet Yale, som använder just en dödskalle med korslagda benknotor som symbol. Denna förening är mycket hemlighetsfull och sägs ha lockat många av USA:s presidenter och högre ämbetsmän som medlemmar. I det amerikanska preppymodet hämtas en stor del av inspirationen från just elituniversiteten och från kulturen i New England varför något så enkelt som en studentförening här kan få stora effekter på amerikanska modet. Preppyinstitutionen J Press har ständigt varor i sitt sortiment med dödskallar på. Även Ralph Lauren och framför allt deras lyxigare linje Purple Label visar varje säsong upp produkter med detta motiv. När Ralph Lauren lanserade sin underlinje, den yngre och sportigare Rubgy, år 2004 valde företaget att även här använda sig av just dödskallen i många sammanhang.

Den mer konspiratoriskt lagda hittar en annan anledning till varför döskallen ofta syns i klassiska sammanhang. Den hemlighetsfulla Frimurarorden, där många högt uppsatta män är medlemmar, använder sig i sin symbolik också av just dödskallen.  Denna gamla orden med många konservativa medlemmar kan ge en förklaring till varför en symbol som döskallen vilken står i en skarp kontrast till det annars så klassiska modet trots allt presenteras av så många klassiska märken och tillverkare från år till år.

Den sista anledning skulle kunna vara att det egentligen inte har någon djupare innebörd annat än att det ser rätt så snyggt ut och att det skapar en kontrast mot något som annars kan uppfattas som stelt eller tråkigt. En klassiskt skuren mörk kostym, vit skjorta och svarta oxfords blir väldigt formellt. Att då addera ett par manschettknappar i diskret sterlingsilver med formen av ett par dödskallar eller en slips med små dödskallar på kan skapa den kontrast som många klassiska män ändå kan tänka sig.  Att bryta av en formell aftonklädsel så som en smoking med ett par svarta sammetstofflor med broderade dödskallar kan också ge en lagom kontrast och att på detta sätt skapa en "rock´n´roll gentleman".

   

J.Press

Manschettknappar Polo Ralph Lauren.

Fluga, Barker Black.

Shipton & Heneage.

J.Press Skull Tie

Skultuna

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Barker-Black J.Press Polo Ralph Lauren Skultuna
#1 Raderad säger
2012-03-04 12:40 - Anmäl

Känns lite pubertalt och aningen skitnödigt faktiskt, tyvärr.. :/
#2 Halmstad säger
2012-03-04 12:54 - Anmäl

Frimurare?
#3 Raderad säger
2012-03-04 17:52 - Anmäl

Visst blir vad som helst barnsligt då man överdriver men jag tycker inte att detta är så mycket mer skitnödigt än att överstudera Lino, Cortina eller Sciamat-bröderna och anamma precis varenda liten jaevla "oväntad" sprezzatura detalj såsom man ser lätt ser varenda yuppiepojke med en tumblrblogg göra....
#4 Raderad säger
2012-03-04 17:53 - Anmäl

Padrone, detta var på inget sätt menat som något personligt, du har formidabel smak att döma av din blogg :)
#5 Raderad säger
2012-03-04 23:27 - Anmäl

vad är det för skor högst upp?
#6 Kopparstaden säger
2012-03-05 00:44 - Anmäl

#5

http://www.barkerblack.com/product/M0511
#7 Raderad säger
2012-03-05 10:59 - Anmäl

Originalet, trodde jag:

http://army.mod.uk/armoured/regiments/1635.aspx
#8 Raderad säger
2012-03-05 14:27 - Anmäl

@#3 Visst allt med måtta - helt rätt! Men vad som skulle vara en "festlig detalj" känns som lite väl påklistrad. När t.o.m. barnkläder till en 2 årig flicka har dödskallar så känns festligheten och den eventuella originaliteten bara dum.
Tar inte på mig Hello-Kitty manschettknappar heller. Barkerskornas hålmönster ser mer ut som en kronförsedd smiley med fluga f.ö..
#9 Raderad säger
2012-03-05 16:06 - Anmäl

Var hittar man en riktigt bra blå blazer? Ej limmad, ej för kort, ej för smala slag.

Vill hitta den perfekta. Alla verkar vara ute efter ofodrade och utan axelvaddar nuförtiden. Varför måste modet hela tiden gå mot extremer?

Ge mig bara en perfekt blå blazer. Ge mig denna i Sthlm.

Den som kommer med ett vinnande tips får köpa ett par oanvända C&J Belgrave (7.5 för smått för mig) för 1500 SEK.

JERK.
#10 Kopparstaden säger
2012-03-05 17:28 - Anmäl

#9

En blazer i klassiskt snitt helt enkelt. Låter som du ska kolla på något ställe som säljer klassiska plagg. Svårt att tipsa om den perfekta blazern när man inte vet vad personen gillar men jag tror att du säkert hittar en som faller dig i smaken hos Hans Allde eller Lund & Lund. Eftersom de erbjuder MTM från Belvest och Corneliani så kommer det garanterat finns en som passar iaf :-) Allde har även MTM från Zegna.


Så, vart sätter jag in pengarna och hämtar skorna? Seriöst, vad är det för färg? Jag har 7.5 i CJ och är grymt intresserad av skorna.
#11 Raderad säger
2012-03-05 21:27 - Anmäl

@#9
Thyrwitt har några med "floating chest piece" close but no cigarr :-)
#12 Raderad säger
2012-03-05 21:56 - Anmäl

Lite intressant appropå dessa dödskallar...

Dödskalletrenden har blivit ett större problem än vad någon kunnat räkna med ur en viss synvinkel. Dödskallarna har nämligen blivit söta och barnen har tappat respekten för dödskallen som symbol för livsfara, tex som varningssignal för giftiga substanser.

Devalveringen av dödskallen som varningssignal är ett problem då det inte är så lätt att hitta en ny symbol som signalerar död lika självklart.

Så tänk en extra gång innan du köper den där söta nappen med dödskallemotiv till systersonen..
#13 Raderad säger
2012-03-08 23:45 - Anmäl

#12: Trodde först du ansåg klaga över att det blivit irriterande svårt att segla de sju haven eftersom inte ens med Jolly Roger i topp kan man längre injaga skräck i fienden. Din poäng är dock mycket tänkvärd.

I övrigt är dödsskallar som samtliga stilfinesser; beroende av sammanhanget och att de samtidigt som de ger en vågad touch, bärs upp naturligt. Annars blir det bara krystat.
#14 Raderad säger
2012-03-12 18:28 - Anmäl

"Devalveringen av dödskallen ... ". Knasigt ordval, men vi fattar vad du menar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.