Manolo logotype

Skoklassikerna – Crockett & Jones Clifford

Skoklassikerna – Crockett & Jones Clifford
Bland Northamptons många skotillverkare är det få som är lika framgångsrika på den svenska marknaden som Crockett & Jones. Anhängarskaran är ofta lika trogen som hängiven. I veckans skoklassiker tittar Manolo närmare på en av märkets verkliga sugnaturmodeller, Clifford.

Crockett & Jones startades 1879 i Northampton av Charles Jones och svågern James Crockett.  Northampton höll då på att omvandlas från garveristad till Storbritanniens centralpunkt för skotillverkning. Drygt tio år efter starten gick C&J liksom många andra av ortens tillverkare över till så kallad goodyear-tillverkning, en maskinell metod för att tillverka randsydda skor som uppfanns av amerikanen Charles Goodyear. Bara några år efter detta köpte C&J sin nuvarande fabrik, som med tiden byggts ut för att tillfredsställa marknadens växande efterfråga.

I slutet av 70-talet när Richard Jones, sonsonsson till märkets grundare, kom in i företaget ändrade Crockett & Jones strategi för att fokusera helt på premiumtillverkade goodyear-skor.  Något som de gjort med stor framgång och som idag lockat återförsäljare över hela världen.

Även om det finns tydliga brittiska drag i märkets formspråk förknippas Crockett & Jones med en något slankare och mer sydeuropeisk design än många av de andra Northampton-tillverkarna. Detta speglar inte minst en av tillverkarens kanske allra mest karaktäristiska modeller, Clifford. En klassisk wingtip brogue som med den slanka lästen 337 ger ett betydligt elegantare intryck än många andra av marknaden wingtips. Modellen är en del av Crockett & Jones premiumlinje Handgrade Collection, som bland annat kännetecknas av ek-garvade lädersulor sydda med så kallad ritsnedläggning samt heltäckande vegetabiliskt garvat innerfoder.  Här i färgen Tan Antique som gör sig lika bra till Savile Row-kostymen som slitna jeans.

 

Crockett & Jones butik på 92 Jermyn Street, London.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Brogues

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones
#1 Raderad säger
2012-02-29 20:17 - Anmäl

Fantastiska skor. Än så länge är jag hänvisad till benchgrade, men snart så...
Det är dock lite trist att bo i ett land där vädrets makter inte går så bra ihop med lädersulor - men det kan ju knappast C&J lastas för.
#2 Raderad säger
2012-02-29 20:50 - Anmäl

Härlig artikel och snygga skor, thumbs up!

#1 Ja tyvärr så är det så, önskar att utbudet av dainite sulor på klassiska herrskor var större än vad det är idag. Visst kan man lägga på en slitsula, men resultatet blir inte lika bra, som att det ej hör hemma.

http://sartorialdoctrine.tumblr.com/
#3 Raderad säger
2012-02-29 22:24 - Anmäl

Vilken fantastisk sula, och sko överlag. De ser ut att passa, precis som det står i artikeln, väldigt bra både till kostym och till jeans. En skotyp som är ett måste att ha i garderoben.

I ingressen så har du råkat skriva "skolklassiker" istället för "skoklassiker" Olof =)
#4 Raderad säger
2012-02-29 22:50 - Anmäl

Alla C&J går bra att få med dainite sula, tar en liten stund längre bara.
#5 Kopparstaden säger
2012-02-29 23:15 - Anmäl

Har ett par som jag fick i julas, de var strl 7E och normalt har jag 7.5E i CJ. Försökte sälja dem för att köpa en större men utan framgång. Bestämde mig då för att börja använda dem och trots att de kändes trånga i början och med stel sula är de nu grymt sköna. De har töjt sig precis lagom mkt och sulan har "mjuknat" rejält. Har bara använt dem inne pga av vädret men de är nu ingångna och redo för våren. Har haft dem både till jeans och till byxor i flanell och de passar verkligen till allt. En av mina absoluta favoritskor :-)
#6 Raderad säger
2012-03-01 06:36 - Anmäl

Clifford är en av mina favoriter hos C&J. Det som hindrar mig från att köpa dem är - förutom priset - formen på medaljongen. Jag vet att det ska likna en "ram's head", men efter att någon på Styleforum påpekade att det liknar en snopp lika mycket som en bockskalle har jag svårt att se något annat... En modell kanske skulle vara en MTO med annan medaljong.
#7 Raderad säger
2012-03-01 09:22 - Anmäl

Ahh, en freudiansk dimension till skoköpet. Att vara konsument blir bara svårare och svårare ju mer man bryr sig.
#8 Raderad säger
2012-03-01 09:31 - Anmäl

Väntar ett par i storlek 12,5 som beställdes för ett par veckor sedan tillsammans med ett par Church's Grafford efter att den modellen var omtalad här på Manolo.

Var kommer bilderna ifrån?
#9 Raderad säger
2012-03-01 09:31 - Anmäl

Väntar ett par i storlek 12,5 som beställdes för ett par veckor sedan tillsammans med ett par Church's Grafford efter att den modellen var omtalad här på Manolo.

Var kommer bilderna ifrån?
#10 Raderad säger
2012-03-01 11:10 - Anmäl

Så att man lär sig något "formen på medaljongen" som riesenschnauser skriver om i sitt inlägg
Medaljongen?

Bara sulan är ju underbar. Det känns nästan som helgerån att använda den sulan utomhus då den är så vacker.
#11 Raderad säger
2012-03-01 11:41 - Anmäl

Medaljongen är hålen/mönstren längst fram (typ tårna). Det finns en massa olika varianter men även ett antal standardtyper, t.ex. rams head (direktöversatt "en bagges huvud").
#12 Kopparstaden säger
2012-03-01 14:28 - Anmäl

#6
Det är ingen medaljong, det är ett Rorschachtest och nu vet vi vad du ser ;-) 2012 är det inget att skämmas över! :-D
#13 Raderad säger
2012-03-01 16:53 - Anmäl

#12: Haha, vad ska min fru säga!?
#14 Halmstad säger
2012-03-01 22:07 - Anmäl

Om man inte förbereder sig på att gå på heltäckningsmattor under hela skons livstid bör man inte investera för mycket kärlek i sulan.
#15 Halmstad säger
2012-03-01 22:17 - Anmäl

dvs. sulans ekmöbelpolerade utseende. Funktionellt är den naturligtvis lika bra eller bättre.
#16 Raderad säger
2012-03-01 23:46 - Anmäl

riesenschnauser:
Jag kommer ihåg tråden på SF. Jag kan inte heller sluta tänka på medaljongen som ett manligt könsorgan, så du är inte den enda som fallit offer, om det får dig att känna dig bättre.

Jag hoppas inte att följande är emot reglerna. Jag säljer nämligen ett par Crockett & Jones munkskor på Tradera: http://www.tradera.com/crockett-jones-munkskor-43-5-uk9-5-helt-nya--auktion_342455_150257325. Jag hade uppskattat om skorna säljs vidare till en som faktiskt ger sina skor lite kärlek, och sådana finns väl i tämligen stor utsträckning på manolo.
#17 Raderad säger
2012-03-02 07:59 - Anmäl

Det där mönstret är väl inget vidare falliskt? C&J Selborne däremot...
#18 Raderad säger
2012-03-02 15:32 - Anmäl

Vackra skor definitivt, men tänk om Manolo skulle kunna skriva en eller ett par artiklar om lika välgjorda ridstövlar? Ljusbruna fältstövlar skymtas som dekorativt element i nästintill varenda skyltfönster i London men det är tyvärr otroligt svårt att hitta ett par begagnade att köpa...

Manolo - skulle ni kunna skriva ett par artiklar om polostövlar, hunt boots (rävjaktstövlar) samt mer avslappnade fältridstövlar? Standarden på engelska (i mindre utrsträckning än Svenska) såväl som svenska ridstallar samt ryttare vad gäller stövlar har fallit alltför lågt och skulle behöva en skjuts! Det finns dessutom knappt något vettigt skrivet på området, så möjligheten att bryta ny mark är stor.
#19 Kopparstaden säger
2012-03-03 10:59 - Anmäl

#18
Varför ska Manolo skriva om ridstövlar? Manolo skriver om manlig stil, vilket innefattar kläder, skor och accessoarer. Kan inte se hur ridstövlar faller inom någon av de kategorierna, oavsett om det är obruten mark. Finns kanske någon sida för jakt eller hästsport där de skriver om det du frågar efter?
#20 Raderad säger
2012-03-12 18:14 - Anmäl

Jag äger ett par. Fenomenala skor!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen