Manolo logotype

Kostymklockor del 1

Kostymklockor del 1
Den klassiska kostymklockan fått ett ordentligt uppsving senaste åren. Inte bara till formell klädsel utan för alla som uppskattar en avskalad, underdriven och elegant klocka. I stort är det två stora strömningar; en som förespråkar en modern, teknisk stil – medan den andra som vi valt att presentera idag är den som hyllar gamlar ideal, lånar friskt av tidigare designer och inte sällan återlanserar modeller från tider som flytt.

    

Inför Baselmässan har amerikanska (nåja...) Hamilton valt att återlansera sin MadMenesque sextiotalsmodell Thin-o-Matic i både 38 och 42 millimeter breda varianter med automatiskt urverk. Modellen är tillgänglig både i stål och gulddoublé, samt med ljus eller mörk tavla.

Rolex klassiska Art Deco-modell Prince återlanserades 2005 för märkets hundraårsjubileum och ingår i Celliniserien som skiljer sig ganska tydligt genom att vara klart elegantare än den klart dominerande och mest kända Oysterlinjen. Fyrkantig med subsekund har modellen en moderniserad design från klassiska "doktorsur" och något som för Rolex är högst ovanligt; glasbaksida där det manuella verket syns.

Tissot har det senaste året gjort stor succé med återlanseringen av modellen Visodate frå 1957 – precis som Hamilton Thin-o-matic ovan en prisvärd och avskalad kostymmodell i ett försiktig moderniserat utförande komplett med större storlek och glasbaksida där automatverket syns.

En tredje spelare i Swatch Group som valt att rota i arkivet är Longines, som med sin Flagship valt att återuppliva femtiotalsdesign i ett par olika utföranden – dels i enkla, automatiska trevisarsvarianter men även som nedan i en vintagestukad kronograf och även en månfaskronograf med trippeldatum.

Jaeger-LeCoultres klassiska Memovox har tillverkats sedan 1956 då den var det första automatiska armbandsuret med alarmfunktion, och har som Master Memovox idag en starkt femtiotalsinspirerad och enkelt formspråk tillsammans med märkets sedvanligt välgjorda urverk och höga kvalitet.

Gamla Omegaklockor från 1950- och 60-talet har varit de senaste årens stora trend bland välklädda unga män vilket naturligtvis uppmärksammats av Omega själva – lagom till London-OS kommer en nyutgåva av den ursprungliga Seamaster från 1948 (då det senast var OS i London) i en begränsad upplaga av...naturligtvis 1948 exemplar.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Jaeger LeCoulture Longines omega rolex Tissot
#1 Raderad säger
2012-02-23 12:49 - Anmäl

Intressanta och väldigt snygga ur - speciellt som kontrast till senare års stora och "högljudda" klockor som fungerar bäst till fritidskläder, medan de här nymodigheterna ;-)) gör sig väldigt bra till kavaj och kostym. Skulle förstås aldrig tacka nej till en Memovox men annars är jag klart intresserad av en Tissot Visodate.
#2 Halmstad säger
2012-02-23 12:54 - Anmäl

Fina grejer. Fast inte ens kostymklockan har undgått att drabbas av elefantiasistrenden. Klockindustrin borde förstatligas med femårsplaner så inte klockköpares smak förstör utbudet.
#3 Raderad säger
2012-02-23 14:06 - Anmäl

@Halmstad: Håller med om elefantiasistrenden. Min Omega (Planet Ocean) är 42mm och passar väldigt bra på min handled men är, för mig, så stor som en klocka maximalt bör vara. Min "kostymklocka" är 41mm (IWC Portuguese).

Att staten skulle ha bra smak? Det gick ju bra med bilar: http://www.nemesis.to/images/pra_trab.jpg
#4 Rozzy säger
2012-02-23 17:55 - Anmäl

Gode herr Englund;
I serien om klockmaterial, första artikeln om stålklockorna så lämnade du en cliff hanger om segmentet/materialet (citat) "lyxstålsport". Får man så ödmjukast undra vad som hände med den artikeln?
#5 Raderad säger
2012-02-24 17:02 - Anmäl

Istället för att köpa en remake av en klassisk modell, kan man köpa den riktiga 1948 modellen. Vintage klockor är otroligt vackra och prisvärda. En klocka som både är fin och har en historia att berätta!
#6 Raderad säger
2012-03-04 08:41 - Anmäl

Universal tidiga modeller är är det inte mycket som slår, inte ens Patek.
POLEROUTER är en klassiker och är faktiskt den första klockan som Mr Genta designade för SAS route mellan Scandinavien och USA. Extra sweet är subben som går fortfarande att hitta utan att betala tokmycket.

http://www.mwrforum.net/forums/showthread.php?p=85653
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.