Manolo logotype

Engelska skjortor - Part 2

Engelska skjortor - Part 2
Efter en genomgång i det lägre prissegmentet är det nu dags att gå upp ett steg och se vad den brittiska skjortmarknaden har att erbjuda i prisspannet 650-1000 kr. Ett segment som bjuder på både kvalité som brittisk skjorttradition.

Det som främst utmärker skjortorna i dagens artikel gentemot de billigare varianterna är tygets kvalitet och knapparna, som håller en högre standard. Generellt är alla skjortorna i denna kategori faktiskt tillverkade i Storbritannien istället för i Asien och Östeuropa som är vanligt förekommande för de billigare skjortorna. Det ska också tilläggas att för alla de tre firmor vi redogör för vid detta tillfälle så är det deras färdiga skjortor, ready-to-wear, som vi tar upp. Alla tre tillverkarna har förträffliga tjänster för måttbeställda skjortor, vilket kanske rimmar mer med den klassiska hantverks- och skräddartraditionen på Jermyn Street och S:t James stadsdelen i London. Att kunna erbjuda färdiga kvalitetsskjortor för den som vare sig har tid eller intresse att måttsy kan då vara ett fullgott alternativ.

En sak som är slående med dessa något dyrare skjortor, jämfört med dem vi redogjorde för sist, minskar valmöjligheterna för ärmlängd rejält. Alla erbjuder i stort sett möjligheten kan korta ärmen åt kunden. För den med krav på extra lång ärm är utbudet mindre och kunden hänvisas istället till firmornas made to measure-tjänst. Detta kanske i och för sig är logiskt då det skulle kosta för mycket att lagerhålla ett stort utbud av färdiga skjortor i olika varianter om de tillverkas i en dyrare brittisk fabrik kontra en billigare i fjärran östern.

Jag fick en gång frågan varför nästan alla firmor inom klassiskt brittiskt mode består av två stycken efternamn? Frågade har flera gånger bollats med vänner i London över en pint. Det mest troliga är att de flesta firmor skapats av två personer som tidigare jobbat ihop, hos någon annan firma eller skräddare. Då det kräver både kapital och medför en viss risk så var det förr vanligt förekommande att en person vare sig hade råd eller vågade starta eget och valde helt sonika därför att gå samman med en likasinnad.

 

New & Lingwood

En legendarisk ekiperare med anor från 1865. Firman har ett mycket gott rykte och fick redan för drygt 150 år sedan privilegiet att förse alla unga män på prestigeskolan Eton College med deras skoluniformer samt sportkläder. Detta är något New & Lingwood för än idag varför firman har både en butik på plats i Windsor utanför London där skolan ligger samt inne i gentlemannakvarteren runt Piccadilly. 1922 öppnade firman just i London på klassiska Jermyn Street men fick dessvärre, som så många andra, se sin lokal förstöras under kriget. Efter återuppbyggnaden flyttade N&L dock ett par hundra meter till dagens adress och hörnet till den vackra kungliga arkaden Piccadilly Arcade. Det är inte så mycket som hänt sedan dess med firman annat än att på 70-talet gick den legendariska skofirman Poulsen Skone in i företaget och nu i sen tid har det samma skett med den klassiska skjortmakaren Bowring Arandel . Synar man skjortorna i sömmarna så kan det konstateras att det är klassiska brittiska skjortor av traditionellt snitt som gäller. De är tillverkade i England enligt traditionella metoder och får bedömas som mycket välgjorda. Utbudet av färdiga skjortor är inte enormt utan firmans fokus är på måttsömnad. Trots detta kan man utan problem fylla en klassisk garderob med alla färger och mönster. Ett tecken på att New & Lingwood har börjat anpassa sig efter nutidens efterfrågan är att företaget numera har vissa modeller i en smalare slim fit. Dessutom har de efter påtryckningar dammat av den klassiska full spreadkragen som de döpt till cutaway och som ser riktigt bra ut med en klassiskt knuten slips.

     

New & Lingwood Sea Island

Hilditch & Key

Liksom New & Lingwood är detta en gammal anrik firma som startades av två skjortmakare på Tottenham Court Road i London år 1899. På en punkt avviker Hilditch & Key från sina brittiska vänner eftersom företaget redan 1907 öppnade en filial i Paris på den anrika adressen Rue de Rivoli. En adress H&K än idag huserar på och bjuder där franska Charvet på ett värdigt motstånd. Efter kriget och under återuppbyggnaden av London tog firman tillfället i akt och flyttade till Jermyn Street där de än idag har två egna butiker. Hilditch & Keys har valt att nöja sig med dessa tre butiker och säljer istället sina skjortor genom andra återförsäljare runt om i världen. Firman tillverkar sina skjortor i en egen fabrik i Skottland enligt klassiska skrädderitraditioner. De berättar gärna för den intresserade om att samma gamla teknik och symaskiner fortsätter att användas år ut och år in vilket ska leda till en hög kvalitet och kontinuitet i

tillverkningen. Utbudet av deras färdiga skjortor är inte enormt men rymmer liksom flera andra inom detta segment hela det klassiska spannet. Istället finns deras måttsömnad för den som så önskar. Det intressanta med denna firma som just valt att fokusera på skjortan och dess höga kvalitet är att de kan redogöra på ett väldigt bra sätt för alla momenten i tillverkningen för den som är intresserad. Hilditch & Key syr med en singel nål med korta täta stygn som skapar både en god hållbarhet och en nätt känsla. Kragen är tvådelad och handsydd och har utbytbara lattor. Skjortorna levereras också med tunna knappar i äkta pärlemor för en lite mera exklusiv känsla. När processen är klar pressas slutligen skjortorna för hand.

Sett till modellerna så är de väldigt klassiska med ett delat ok för en bättre form och komfort. De är något längre i modellen än många andra skjortor för att de ska sitta komfortabelt över höften. Tygerna är av en mycket fin kvalitet och mönsterpassningen så god som man kan förvänta sig av skjortor i detta segment.

    

Hilditch & Key

Emmett London

Emmett får betraktas som en nykomling i sammanhanget då firman grundades så sent som 1992 av skräddaren Robert Emmett. Firman betraktas även som en uppstickare då de inte håller riktigt lika hårt på traditionen utan blickar framåt och på den något modernare mannen av idag. De har dock på kort tid mycket välförtjänt fått ett gott rykte och detta tack vara den höga kvaliteten man har på sina skjortor. De första åren huserade Emmett London på Kings road i Chelsea för att senare öppna på såväl Jermyn Street som i The City. Firmans fokus ligger på fina tyger av mycket hög kvalitet. Företaget håller ett mycket stort lager för dem som vill prova deras prisbelönta måttservice. Själva designen bygger på klassisk Jermyn Street tradition vad gäller hantverket men med en något mera modern approach. Det unika är att varje färdig skjorta endast görs i 25 exemplar. Detta för att skapa en exklusivitet samt att man ständigt vill kunna ha ett levande sortiment. Detta medför att man som kund vid nästan varje besök i någon av butikerna kan hitta en ny intressant och unik skjorta. Firman själv säger sig eftersträva en blandning av brittiskhet, humor och kvalitet. Detta lyckas de väl med och det bör påpekas att när man pratar humor och nytänkande på Jermyn Street så är det att ha ett kontrastfoder på insidan manschetten. En svensk betraktare som är van vi knappar som påminner mer om ett signalljus i trafiken och där blommigt kontrastfonder snarare är regel än undantag lyfter knappast på ögonbrynen över detta "nytänkande".

Emmett London

Emmetts butik på Jermyn Street, London.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Hilditch-&-Key New & Lingwood
#1 Raderad säger
2012-02-22 16:16 - Anmäl

Bra inlägg Olle.
Intressanta utflykter du gjort.

Titeln "Engleska skjortor - Part 2" är även den en lite rolig, om än förmodligen inte avsiktlig, blinkning åt det engelska språket.
#2 Raderad säger
2012-02-23 11:56 - Anmäl

Är verkligen New & Lingwood att jämföra med Emmett London kvalitetsmässigt ? De verkar vara dubbelt så dyra, så EL kanske är rena kapet.
#3 Halmstad säger
2012-02-23 14:05 - Anmäl

Vad är allmänna uppfattningen om en skjortas livslängd? Jag har lite svårt att motivera mig mot de riktiga höjderna (dvs. norr om 11-1200:-) eftersom en skjorta slits hur man än sköter dem. Det är inte direkt så att kragar och manschetter får en eftertraktad patina när de slits. Jag har sex, sju skjortor i ganska tät rotation, och sedan förpassas de till soporna eller till tjänst i garage och trädgård. Jag försöker hitta den bästa kombinationen av utseende, komfort och pris.
#4 Halmstad säger
2012-02-23 14:06 - Anmäl

(ofrivillig gubbe där, genererad av diverse skiljeteckenkombinationer ...)
#5 Raderad säger
2012-02-23 18:19 - Anmäl

#3 - Jag har senaste åren uteslutande köpt skjortor från Borrelli, Finamore Napoli, Barba Napoli eftersom de finns att få tag på för en billig peng (1200kr ungefär).

Dock har jag inte mer än känt och tittat på brittiska skjortor, men aldrig blivit direkt imponerad.

Angående slitna manschetter/kragar så går det att köpa nya och sy på. Men inte alla tillverkare som erbjuder det.
#6 Raderad säger
2012-02-24 09:25 - Anmäl

@Halmstad:

Livslängden på mina skjortor ligger mellan 1 år. Max 2 år om man har tur och om man tvättar rätt.
Jag använder som regel följande märken: Stenströms, Borelli och Abercrombie & Fitch.

Javisst, det är rejält olika skjorttyper jag nämner men egentligen inte så olika ändå. Jag använder A&F's mer klassiska skjortor då till Jeans och kavaj. Stenströms till byxa o kavaj och även kostym naturligtis. Likaså med Borelli.

Borelli gör bra grejer, det är bara inse. Men de är också dyrast. De jag köper går på 2000 kr/st och är nästan inte värda det, men passformen och längden är fin och när man hittar nåt som funkar så är det bara gå vidare med det.

Stenströms slimline är deras bästa just nu tycker jag. Den håller i regel 1 år, sedan blir kragvecket lite vitrandigt och ärmsluten lite begynnande fransiga = släng.

Tvättar alltid i 30 grader, alla skjortor. Om kragkanten fortfarande är gul efter det så använder jag extra "tabort"-medel på den och kör den igen i 30 grader.

Tvätta skjortor i högre än 30 är att korta livslängden på dem dramatiskt. Det är vad empirin säger mig efter ganska många års tvättande nu.

Nåväl, det var mina 2 cent. Runt ett år, således.
#7 Raderad säger
2012-02-24 10:16 - Anmäl

Har alltid tvättat alla mina skjortot i 60 grader och mina håller i ca tre år. Uteslutande Eton och Stenströms. Etons skjortor upplever jag blir sämre fortare, mycket beroende på deras limmade manschetter och kragar.
#8 Raderad säger
2012-02-24 10:35 - Anmäl

Är det någon som vet vilka tillverkare som säljer extra kragar och manschetter? (#5)
#9 Raderad säger
2012-02-24 10:38 - Anmäl

Det är ju omöjligt att säga hur många år en skjorta håller utan att ta i beaktande hur många man har i rotation. Bli en enorm skillnad på 5 och 10 stycken.
#10 Raderad säger
2012-02-24 15:22 - Anmäl

#9 sant. glömde den uppgiften. har ca 12 i rotation. använder skjorta i princip varje dag.

#7 grattis. 3 år har jag aldrig varit med om själv. kanhända är jag lite kräsnare, jag vet inte. eller så använder du dem mer sällan alt. har fler i rotation. Håller med om att Eton suger. Alla kategorier. Använder dem inte.
#11 Raderad säger
2012-02-24 18:24 - Anmäl

#8

Borrelli gjorde det förrut innan mr Borrelli åkte dit för pengatvätt och företaget såldes till en annan skjorttillverkare.

Jag tror att du kanske kan be om det vid måttbeställning hos de "bättre tillverkarna". Bara fråga. Tror dock att de måste fästa manschetter/kragar för hand då.. vilket kostar kosing och därför kanske bara är dyrare tillverkare som erbjuder det.

(2k++)
#12 Raderad säger
2012-02-27 08:32 - Anmäl

Emmet är kul likaså är jag svag för Duchamp färger. Borrelli skjortor håller i evigheter om man handtvättar dem. Har en del från tidigt 90tal som är fortfarande är i tipptopp. Tyvärr var de 2 sista Borrelli skjortorna inte så roliga så nu blir det Emma Willis i stället, rekommenderas.Min livslängd på skjortor är i snitt 5 år. De skjortorna som är för slitna till att köra till kostym eller kavaj har jag under jeans skjorta med färgglad slips till.
#13 Raderad säger
2012-02-27 09:45 - Anmäl

#12, Vad var problemet med dina två senaste Borrelli och vilken årsmodell är det?

De jag köpt i butik under 2011 håller måttet (men jag är i.o.f.s inte direkt expert).
#14 Raderad säger
2012-03-02 08:34 - Anmäl

#13

De två sista köpte jag i Madrid 2008 när jag jobbade där, en pink tinyhundtandsmönstrad och en ljusblå.Passformen var inte 100% och kragen var lite obekväm på den blå. Jättefina som alltid men förut kändes skjortorna mer gedigna. Kiton & Isaia tycker jag håller mycket bättre kvalitet idag. Sist kom jag över ett gäng engelska skjortor för 35 pund styck, hiskligt roliga färger och som sitter jätteskönt.
#15 Raderad säger
2012-03-02 09:29 - Anmäl

Har tygkvalitet och grad av handarbete förändrats?

Många säger att Borrelli var så mycket bättre förut, men den enda riktiga skillnaden på material och hantverk jag lyckats identifiera är formen på knapparna.

Däremot sitter mina nyare skjortor mycket bättre än de äldre, så jag misstänker att det främst är passformen som förändrats med förändringarna i produktionen - en gynnsam utveckling för mig, sämre för andra, men ingen direkt kvalitetsförsämring.

Jag kan bara instämma i lovsången till Kiton, men har inte testat Isaia. Kanske dags för det om ärmlängden tillåter.

(Jag avser konfektionsskjortor i standardstorlekar.)
#16 Raderad säger
2012-03-02 11:25 - Anmäl

Kan nog stämma att man ändrat lite på stylen av skjortorna, största skillnaden tycker jag på gamla Borrelli är att små detaljerna är lite bättre. Kiton tycker jag står för High End i allt, men man får betala :9(... Isaias skjortor är lite speciella, men vilka tyger! Jag har ganska långa armar och jag har inte stöt på nåt problem med korta ärmar ;)
#17 Raderad säger
2012-03-03 00:06 - Anmäl

Jag köpte min första Borrelli och var toknöjd.

Bestämde mig sedan för att köpa två till (över internet).

Sagt o gjort. Packade upp dem, men de kändes inte likadant. Kunde inte riktigt sätta fingret på vad. De kändes bara inte lika fina som den första.

Jag hade aldrig hört talas om att de bytt ägare och ändrat på saker.. men den första skjortan var från innan ägarbytet och de andra två från efter.

Skilladen tycker jag är i handarbete.. och så detaljer, och även skjorttyger (men de kan ha o göra med just dessa modeller jag kom över). Dessutom syr inte Borrelli fast skjortan/manschetterna för hand längre. Det går alltså inte att byta manschetter/krage på de nyare skjortorna.
#18 Raderad säger
2012-03-04 08:46 - Anmäl

Det har jag missat, bytt ägare?
Då får man hålla sig till Emma Willis i stället, ett par om året kan man väl unna sig :-)
#19 Raderad säger
2012-03-05 09:19 - Anmäl

#17

Internet... du vet alltså inte när skjortorna var tillverkade? Före eller efter ägarbytet?

"Kunde inte riktigt sätta fingret på vad. De kändes bara inte lika fina som den första." Skall man bidra till negativ ryktesspridning, eller skall man ha torrt på fötterna? Det finns faktiskt folk som livnär sig på dessa produkter (jag är inte en av dem) och om liknanade, vaga antydningar får fotfäste blir de snart en "sanning" med trista konsekvenser.

Olika kvalitetsnivå på tygerna har de väl alltid haft. Jag vet inte om lägstanivån förändrats under en period - har inte sett allt.

Av de borrelliskjortor jag har (den äldsta från 2005 den nyaste från 2011) har samtliga kragen handtråcklad vid skjortan, manchetterna är fästa med maskin. Att de inte skulle gå att byta p.g.a. det vill jag få från en mer vederhäftig källa än en Wictor på internet.

Sammanfattningsvis: såvitt jag kan se är graden av handarbete samma för 2011 års skjortor som 2005.
#20 Raderad säger
2012-03-11 11:58 - Anmäl

#19
Kan det vara så att man omedvetet tröttnar, jag vet inte? Kommer säker att köpa Borelli i framtiden, är nästan manisk på skjortor! Det finns massor med roliga små tillverkare som riktar sig på vissa nativa marknader så man stöter alltid på något nytt :-) I Spanien finns det en del roliga varumärken, mönster och färgkombinationer.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.