Manolo logotype

Skoklassikerna - Santoni Wilson 7749

Skoklassikerna - Santoni Wilson 7749
Skoklassikerna har hittills behandlat modeller från brittiska, amerikanska och franska skotillverkare. Idag tänkte vi därför rikta fokus mot Italien och landets stolthet Santoni. En förhållandevis ung skotillverkare som med sitt extravaganta formspråk gjort italienskt skohantverk känt över hela världen.

Historien bakom Santoni startar 1975 då Andrea Santoni efter att ha arbetat som tillskärare hos en större skotillverkare tillsammans med sin fru Rosa startade sin egen verksamhet i Corridonia vid adriatiska kusten. Idag är sonen Giuseppe VD för företaget som expanderat sin verksamheten från klassiska läderherrskor till att idag vid sidan av en barn- och damkollektion även innefatta lättare sommarskor och lyxsneakers.

Tillverkningen av märkets klassiska linje sker fortfarande i originalfabriken i Corridonia som idag har cirka 400 anställda. Till skillnad från många brittiska tillverkare som är utpräglade på Goodyear-tillverkning av skor använder Santoni en rad olika konstruktioner: från enklare durksytt och Bologna-bottning till just Goodyear- och Norvegese-konstruktion.  Stora delar av arbetsprocessen som tillskärningen av skons delar och infärgningen av lädret sker för hand. För just infärgningen (anticatura) av lädret, som blivit något av Santonis signum, används anilin. En teknik Andrea Santoni lärde sig genom att studera franska Berluti.

Bland Santonis allra mest kännetecknade modeller är det tveklöst Double Monk Straps och i synnerhet klassikern "Wilson 7749" som de allra flesta förknippar med tillverkaren. Jämfört med många av Santonis andra modeller är denna relativt klassisk med en slankt rundad läst. Den randsydda konstruktion och subtila silverspännena skapar en tidlös klassiker som på allvar utmanar John Lobb William och Crockett & Jones Lowndes om utnämningen marknadens stilfullaste Double Monk Straps.

        

Infärgning av skorna.

Här en betydligt mer extravagant tolkning i alligatorskinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Monk Straps

Andra artiklar om varumärkena: Santoni
#1 Raderad säger
2012-02-22 02:13 - Anmäl

Min personliga favorit är annars deras andra dubbla munksko "Jadwin" som är i princip identisk men har en något mer mejslad läst.

Underbar artikelserie och väldigt fina exemplar hittills som jag gärna haft i garderoben allihop..
#2 Raderad säger
2012-02-23 17:10 - Anmäl

Jag föredrar Yankos munksko, mycket snyggare! Köpte mina på Agata Sax i Uppsala.
#3 Raderad säger
2012-02-24 04:00 - Anmäl

Jag har ett par Santoni-skor och jag är mycket nöjd. Jag rekommenderar starkt tillverkaren.
#4 Raderad säger
2012-03-01 20:53 - Anmäl

#3

Vad kostar Santoni-skor hos återförsäljare? Tänker på monkstrapmodellen.
#5 Raderad säger
2012-06-04 18:47 - Anmäl

#4 ungefär 5000:- för en monk som är durksydd.
#6 Raderad säger
2012-07-18 12:29 - Anmäl

Hvis man skal vælge i mellem wilson og C&J lowndes - hvilken skal så vælge i forhold til stil og kvalitet. Regner med at de holder 5-10 år
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen