Manolo logotype

Skoklassikerna – Church’s Grafton

Skoklassikerna – Church’s Grafton
Church’s får ofta agera slagpåse på diverse stilforum och herrmodebloggar. Försämrad kvalité, för höga priser och för modern design är bara några saker Northampton-tillverkaren beskylls för. Oavsett ståndpunkt går det inte att komma ifrån att Church’s definierat brittisk skodesign. Något veckans skoklassiker är ett tydligt exempel på.

Officiellt grundades Church's 1873 av Thomas Church och hans tre söner Alfred, William samt Thomas Jr. Det finns dock dokumentation om handtillverkning av skor inom släkten Church som sträcker sig ända tillbaka till 1675. Church's var banbrytande när det kommer till Goodyear-tillverkade skor, vad vi på svenska kallar för maskinellt randsydda skor, i större skala.  Med starkt fokus på export gjorde Church's brittisk skotradition och Northampton i synnerhet känt över hela världen.  

Modellmässigt hör wingtip bluchern Grafton tillsammans med ärkekonservativa Consul och Diplomat till Church's kanske allra mest karaktäristiska modeller.  Formen påminner lite om Aldens klassiska longwing, men i fallet Grafton sträcker sig wingtip-mönstret endast till skons främre del. 173-lästen är utpräglat rund utan att för den delen vara lika klumpig som exempelvis Tricker's 4444-läst. Även om modellen finns i en rad olika utföranden har Grafton i regel en Dainite-gummisula vilket tillsammans med stormranden skapar en slitstark och samtidigt elegant brogue-sko.

    

Grafton i svart "Polished Binder"

Polished Binder

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Church’s
#1 Raderad säger
2012-02-15 20:07 - Anmäl

Hade turen att komma över ett par Grafton med Dainite-sula till halva priset för något år sedan. Det är en riktig pansarvagn till sko, men ändå så pass elegant i utformningen att den funkar bra till en lite grövre kostym. Att betala de 5500 kr som var normalpris för skon vore dock att undvika, så pass bra är dne inte. Har för mig att man kan få dem på Herring Shoes för runt 3000 inkl frakt, vilket är en bättre deal.
#2 Raderad säger
2012-02-15 22:37 - Anmäl

Apropå Polished Binder, får lädertypen en del kritik. Har själv ett para Sahara sedan ca 2 år i just det materialet. De har åldrats relativt fint.

Har slögooglat lite, och fått för mig att Polished Binder rör sig om en form av corrected grain, i stil med plastat high shine-läder?
#3 Raderad säger
2012-02-15 22:41 - Anmäl

Riktigt bra artikel som vanligt! Manolo går från klarhet till klarhet med de nya artikelserierna.

Har verkligen inga problem med Church´s kvalitetsnivå även om merparten av deras modeller kunde varit något mer slanka för min smak. Samtidigt tycker jag att just Grafton gör sig utmärkt i ett lite rundare och rustikare utförande.

Det enda jag egentligen inte kan förstå är varför Church´s fortfarande tillverkar stora delar av sin kollektion i "Polished Binder". Har själv tittat på begagnade modeller av den här typen av skinn och det är nästan omöjligt att få det att åldras väl..

Tycker bara det är synd på en så välgjord sko som utan tvekan kommer hålla i 10-15 år rent tillverkningsmässigt.
#4 Halmstad säger
2012-02-15 23:56 - Anmäl

Älskar denna sko, och skotypen, men trots allt har jag aldrig gjort några inbrytningar i detta prisskikt. I höstas skaffade jag Barker Hamilton som ett poor man's alternative till Grafton. Det bästa med Church's är annars att de är så generösa med att erbjuda extra bred läst av så många modeller.
#5 Raderad säger
2012-02-16 08:24 - Anmäl

Jag la en beställlning på ett par Grafton från Herring för två dagar sedan. Landade på 4200:- med skoblock på köpet. Fantastisk sko som funkar till det mesta förutom businesskostymen. Dessutom ett perfekt val så här års med snömodd och gegga över hela stan.
#6 Raderad säger
2012-02-16 08:33 - Anmäl

1, Du får nog slänga på en tusenlapp + frakt för ett par Grafton. De som hos Herringshoes kostar runt tre, är utgångna modeller som t.ex. Legate

2 & 3, Jag tror alla modeller går att få i Box Calf också. Anledingen till att de finns i Polished Binder är väl att folk vill ha det, d.v.s. de orkar inte putsa skorna och ett par svarta skor skall väl vara svarta och blanka.

Patina, djup och färgskiftningar framträder väl mest på skor med annan färg och är väl inte så viktigt för de flesta.

Dessutom finns det grader i Helvetet; Church's Polished Binder är väl i den bättre ändan av corrected grain och blir i alla fall inte radikalt fult med åren (som t.ex. då det blanka skiktet separerar från lädret i vecken ovanpå lästen, etc.)
#7 Raderad säger
2012-02-16 08:48 - Anmäl

Det verkar som just Church har blivit utsedda till årets mobboffer av svenska bloggkommentattorer. Varför fokusera på Polished binder? Det är ju bara ytterligare att alternativ för de som vill ha och gillar det. Alla modeller finns mig veterligen även i Box calf. Alltså kan man ju se det som att Church erbjuder större valmöjlighet till kunden, något som borde ses som bra.
#8 Raderad säger
2012-02-16 12:23 - Anmäl

Rätt schyssta dojor, men "riktiga" longwings är ju ännu snyggare.
Till exempel Mallis stolthet Carmina
http://www.carminashoemaker.com/web/hom/coleccion_modelo_detalle.php?lang=eng&dist=g&id_col=21&id_mod=70&id_modFull=0,70,71,73,74,75,76,77,78,79,80,81,83,84,85,86
#9 Raderad säger
2012-02-16 16:00 - Anmäl

7, Exakt

Att man dessutom experimenterar lite och introducerar nya, nygamla och lite lätt galna modeller är väl också ett kul sätt att bredda sig på? (Kanske utöka kundkretsen som senare börjar intressera sig för Grafton, t.ex.)

Men den mindre stilmedvetne är kanske rädd för att köpa fel skor och behöver ett strikt, etablerat och sparsmakat sortiment som guide line?
#10 Halmstad säger
2012-02-16 19:55 - Anmäl

Den här typen av skor ansågs väl bara fula, gubbiga klumpedunsskor bara för ett par tre år sedan.
#11 Raderad säger
2012-02-16 21:02 - Anmäl

Av dig eller av alla? (Ledande fråga :))
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen