Manolo logotype

Honest By

Honest By
Det pratas mycket om ursprung och transparens i modebranschen. Vart och hur är kläderna vi bär egentligen tillverkade? Webshopen Honest By tar steget längre och visar upp hela produktionskedjan bakom varje enskilt plagg.

Modebranschen får ofta kritik för otydlig och ibland obefintlig produktmärkning. Som konsument är det i princip omöjligt att veta exakt var och hur ett plagg är tillverkat.  En etikett med exempelvis "Made in Italy" är inte längre en garanti för att ens majoriteten av plagget tillverkats i Italien. Även om det finns exempel på modeföretag som verkligen synliggör klädernas ursprung så är det få om ens någon som kan mäta sig med webshopen Honest By:s kompromisslösa transparens.

För varenda del av plagget, från själva tyget till mellanläggen och etikettslappen, finns detaljerad information om vart det tillverkats, av vilket företag samt eventuella miljöcertifikat. Själva sömnaden av plagget är noga beskriven med bland annat arbetstid för varje plagg, totalt antal sydda plagg och vilken fabrik som tillverkat plagget. Dessutom har varje produkt en nedbruten priskalkyl där du som konsument kan se vad varje del av plagget kostat, kostnader för transport, marknadsföring samt företagets marginaler. 

Även om plaggen rent stilmässigt faller något utanför Manolos linje så är initiativet klart lovvärt. Det kan kanske tyckas lite överkurs att veta av vem och vart sytråden i skjortan är tillverkat, men samtidigt om alternativet är totalt ovisshet så är ju detta klart att föredra. Eller vad säger ni, är det här framtiden för modebranschen? 

      

Delar av materialinformationen bakom en skjorta.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Raderad säger
2012-02-08 11:00 - Anmäl

Jag tror absolut det är framtiden och jag välkomnar det; denna typ av information kan jag använda som argument för att spendera mer på ett plagg än vad andra skulle göra (i diskussion med frugan, om inte annat...). Hoppas bara att mina favoritmärken klarar granskningen.

(Sen lite gnäll även om jag kanske borde ge upp kampen; åtminstone i skrift i publika sammanhang det borde man vara noggrannare med att skilja på var och vart. Man kan undersöka vaR ett plagg är tillverkat och vaRT det levereras)
#2 Raderad säger
2012-02-08 11:59 - Anmäl

Jag såg att ett extra "det" smugit sig in i min text också. Det är väl straffet för att man klagar på andras språk, antar jag.
#3 Raderad säger
2012-02-09 11:29 - Anmäl

erpet: Jag håller med. Tyvärr tillåter just nu inte min plånbok att uppmuntra sånt här... =/
#4 Raderad säger
2012-02-09 13:52 - Anmäl

#3, Om man bara har is i magen (inte måste se perfekt ut ett tag framöver) kan man långsamt styra om till långsiktigt kvalitetstänkande.

Det som kan te sig gynnsamt för plånboken är oftast "slit-och-släng" och måste ersättas rätt snart. Därför går det säkert att skapa ett "business case" med hållbart producerade kläder och skor, förutsatt att de håller en sådan kvalitet att man slipper köpa nytt hela tiden - ett par randsydda skor av bra läder eller en slitstark tweedkostym med skräddarmån som tar hänsyn till ev. framtida förändring av kroppsformen.

Man det kräver att man är likvid eller har gott om tid och tålamod.
#5 Raderad säger
2012-02-09 16:40 - Anmäl

Ja, det brukar ju heta att man kan om man vill. Fast jag tror ändå man behöver en högre inkomst än ett halvt studiebidrag (utan lånedel) och lite almosor. :)

Men som sagt. Applåder till projektet. Det skulle vara intressant att se om andra områden också tog över. Till exempel matindustrin (även om det nu går utanför ämnet).
#6 Raderad säger
2012-02-13 14:11 - Anmäl

Nej, jag tycker parallellen till mat är helt okej. Båda branscherna är bland de högst utsatta för miljöfrågor(+CSR) och båda är "nödvändigheter" för oss i vardagen. Problemet är ju att jag tycker debatten och frågorna tas från fel håll, även om detta är ett bra initiativ. Certifieringar och diffus information på hur "bra" produkterna är känns lite fel, hade aldrig hört talas om GOTS-certet förut. Istället borde det vara obligatoriskt för alla produkter att visa på upp sin kedja av produktion och under vilka förutsättningar eller avsaknaden av sådan. Om det istället stod på östersjötorsken i affären att den är giftig och forskningen visar att alla tar skada av den varan, hur många skulle köpa den då? Vad skulle hända tror ni? Om det stod på HM skjorta att dem inte kunde kontrollera hela kedjan och ursprungsmaterialet + att dem i större omfattning använder egna kontroller? Ja, vad skulle hända då? Då skulle kunderna verkligen få frihet att välja.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen