Honest By
Modebranschen får ofta kritik för otydlig och ibland obefintlig produktmärkning. Som konsument är det i princip omöjligt att veta exakt var och hur ett plagg är tillverkat. En etikett med exempelvis "Made in Italy" är inte längre en garanti för att ens majoriteten av plagget tillverkats i Italien. Även om det finns exempel på modeföretag som verkligen synliggör klädernas ursprung så är det få om ens någon som kan mäta sig med webshopen Honest By:s kompromisslösa transparens.
För varenda del av plagget, från själva tyget till mellanläggen och etikettslappen, finns detaljerad information om vart det tillverkats, av vilket företag samt eventuella miljöcertifikat. Själva sömnaden av plagget är noga beskriven med bland annat arbetstid för varje plagg, totalt antal sydda plagg och vilken fabrik som tillverkat plagget. Dessutom har varje produkt en nedbruten priskalkyl där du som konsument kan se vad varje del av plagget kostat, kostnader för transport, marknadsföring samt företagets marginaler.
Även om plaggen rent stilmässigt faller något utanför Manolos linje så är initiativet klart lovvärt. Det kan kanske tyckas lite överkurs att veta av vem och vart sytråden i skjortan är tillverkat, men samtidigt om alternativet är totalt ovisshet så är ju detta klart att föredra. Eller vad säger ni, är det här framtiden för modebranschen?

Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.
Till Fråga Manolo →


Andreas Weinås: #12 - För att förtydliga så var min kommentar ett...
Orson: Andreas: Jag håller med om att det är ett...
Sven: Det måste väl finnas en nyans mellan finnas på...

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar
Kläder
Skor
Accessoarer
Skönhet
Guide
Butikskollen

(Sen lite gnäll även om jag kanske borde ge upp kampen; åtminstone i skrift i publika sammanhang det borde man vara noggrannare med att skilja på var och vart. Man kan undersöka vaR ett plagg är tillverkat och vaRT det levereras)
Det som kan te sig gynnsamt för plånboken är oftast "slit-och-släng" och måste ersättas rätt snart. Därför går det säkert att skapa ett "business case" med hållbart producerade kläder och skor, förutsatt att de håller en sådan kvalitet att man slipper köpa nytt hela tiden - ett par randsydda skor av bra läder eller en slitstark tweedkostym med skräddarmån som tar hänsyn till ev. framtida förändring av kroppsformen.
Man det kräver att man är likvid eller har gott om tid och tålamod.
Men som sagt. Applåder till projektet. Det skulle vara intressant att se om andra områden också tog över. Till exempel matindustrin (även om det nu går utanför ämnet).