Manolo logotype

Klocknyheter: SIHH del 1

Klocknyheter: SIHH del 1
Två stora mässor samlar varje åt klockbranschen. Under Baselmässan i mars visar bland annat Rolex, Breitling, Patek Philippe och företagen ur Swatch Group upp sina klocknyheter. Den andra tongivande klockmässan, Salon International de la Haute Horlogeri i Genève, där Richemontgruppens företag liksom ett antal mindre urmakare i den högre skolan ställer ut ägde rum i slutet av januari. Manolo har valt ut några av de mest spännande nyheterna från Genévesalongen.

Mest haussat inför mässan var hur Audemars Piguet skulle fira 40-årsjubileet av ur-lyxstålsportklockan Royal Oak. I enlighet med mångas gissningar och önskemål valde tillveraren att återvända till ursprungsmodellens utseende på klassikern "Jumbo", släppte en förstorad Royal Oak på 41mm (som också kom i kronografutförande), lanserade en ny unisexvariant i 37mm och sportiga Offshore Diver i kolfiber.

Audemars Piguet Royal Oak Jumbo

Panerai gjorde 2012 till ett specialår för sin Radiomir-modell med en mängd nya utföranden, nästan alla i det "vintage"-utförande som man använts sig av under de senaste åren med höga glas (ibland i plexiglas) och gulnad lysmassa, i såväl reguljära produktionsmodeller som i begränsade upplagor. En annan uppskattad nyhet är Tuttonero (PAM438) som, likt namnet antyder, är Panerais första modell med såväl länk som boett i svart keramik.

         

Panerai PAM398 Tuttonero

Panerai PAM399

Panerai PAM438

IWC har som tradition att varje år fokusera på en av sina produktlinjer som får fokus och en ordentlig makeover - 2012 är det flygarlinjen som får all uppmärksamhet och många nya modeller. Temat är som tidigare monokroma, tydliga klockor med inspiration från fyrtiotalets brittiska och tyska flygarklockor och med årets förändring har serien fått ännu lite större storlekar, högre teknisk nivå och intressantare material. Några av höjdpunkterna är att TOP GUN-serien berikats med flera varianter av Big Pilot (bland annat med evighetskalender), Spitfire-serien har fått en kronograf med evighetskalender och även seriens "vanliga" modeller har fått röda detaljer och märkets något polariserande (Hata? Älska?) trippeldatum.

     

IWC Pilot Worldtimer

IWC Top Gun Big Pilot Perpetual Calendar.

Efter förra årets stora satsning på Reverso vilar sig Jaeger-LeCoultre något under 2012, men lät ändå komma med ett antal riktiga rökare – däribland Duomètre à Sphérotourbillon, den fjärde modellen i Duomètreserien, den här gången med en minst sagt avancerad fleraxlad tourbillon. I det lite diskretare segmentet släpptes Master Ultrathin i såväl en tourbillon- som en gångreservvariant, och Reverso som trippelkalender med månfas. Förra årets Deep Sea-nyutgåva får i år en uppföljare i form av en Deep Sea-kronograf i samma vintagestuk. 

        

Jaeger-LeCoultre Duometre a Spherotourbillon.

Jaeger-LeCoultre Master Ultrathin Reserve de Marche

Jaeger-LeCoultre Grande Reverso Calender

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC Jaeger LeCoulture Panerai Audemars Piguet
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.