Manolo logotype

Den mellanblå skjortan

Den mellanblå skjortan
Den ljubslå skjortan nämns ofta som skjortgarderobens hörnsten. Med all sin rätt. Men det finns också anledning att variera sig. I dagens artikel slår Manolo ett slag för mellanblått.

Senaste säsongerna har ofärgade denim- och chambrayskjortor varit ett relativt vanligt inslag till kavaj- och i viss mån även kostymmodet. Den grova ytan och mörkt blåa färgen skapar en spännande kontrast till kavajen och ger ett klart ledigare uttryck än en klassisk skjorta i exempelvis twill eller poplin-kvalité. Den som vill åt lite av samma känsla utan att det blir för ledigt bör titta på en skjorta i mellanblå nyans.  

Även om de kan framstå som ganska lika så är skillnaden med en mellanblå kontra en ljusblå skjorta ofta ganska stor. Om den ljusblå och i synnerhet vita skjortan upplevs som väldigt korrekt så blir en mellanblå lite sportigare och mindre formell. Utgå gärna från en modell i ett något melerad tyg, vilket ger skjortan ett helt annat djup. Snyggt till en marinblå kostym med mörkare slips. Nedan följer några exempel.

 

Finamore

Barba Napoli

Ermenegildo Zegna

Brioni (Mr Porter)

Luigi Borrelli (Shopthefinest.com)

Föredömligt matchad med mörkblå kostym och stickad slips. Foto: The Sartorialist.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Raderad säger
2012-02-02 06:26 - Anmäl

Endast de två understa skjortorna kan i mina ögon kategoriseras som något annat än gammal hederlig ljusblå.
#2 Raderad säger
2012-02-02 07:25 - Anmäl

Fantastiskt fina skjortor allihop, men jag håller med om att det är svårt att skilja dem från "vanlig" ljusblå.
#3 Raderad säger
2012-02-02 11:05 - Anmäl

Kul med ett riktigt smalt ämne! ;) Jag tycker framförallt man skall se på den mellanblå skjortan som en kulör som mycket väl passar oss ljusa, skandinaviska (läs: bleka) män. En mellanblå skjorta har oftast en varmare ton än den ljusblåa skjortan. Värmen hjälper till att ta bort lite av blekheten i ansiktet och lyfter dessutom fram ett par blåa ögon föredömligt. Så mitt tips är att se det som en perfekt färg för en blek person med blå ögon istället för ett mer ledigt alternativ till en ljusblå skjorta. Men det är ett konservativt och "gammaldags" sätt att se på ämnet, ha ha.

Den turkosa skjortan längst ned var en riktigt fin sommarskjorta, har jagat den färgen i ett par år!! Men mellanblå? Nja… :)
#4 Kopparstaden säger
2012-02-02 12:12 - Anmäl

Skjortan från Zegna var fantastiskt fin. Mönstret gör ju att man kan använda den till allt från jeans till kostym.

#3 - Säg till om du hittar en skjorta i den färgen :-)

En annan sak med tanke på att du är agent för G&G. Vilken av färgerna vintage rioja och vintage cherry tycker du är mest användbar och till vad skulle du använda en sko (typ brouge eller punched cap toe, inte en wholecut oxford) i den färgen.
#5 Raderad säger
2012-02-02 12:39 - Anmäl

#3 Intressant ämne, skulle vara roligt att veta mer om det du är inne på! Av rent intresse, vad passar oss med mörkt hår och bruna ögon? Enligt denna teori som du har.
#6 Raderad säger
2012-02-02 12:44 - Anmäl

#2 var det förstås riktat till.
#7 Raderad säger
2012-02-02 13:10 - Anmäl

5# Till oss passar allt
#8 Raderad säger
2012-02-02 14:25 - Anmäl

#4 Vintage Rioja är mer konservativ och därför mer "all-around" i min mening. Men Vintage Cherry är en extremt fin färg det med!

#5 Det är inte min egen teori på nåt sätt. Det är "gamla sanningar". Det finns vissa "urtyper" som man brukar utgå från. Det går att läsa om dem i nästan samtliga böcker som handlar om klassiskt herrmode. Min favorit av dessa böcker är "Dressing The Man" av Alan Flusser. Flusser är en mycket erkänd skribent och kanske en av de största experterna på området.
#9 Raderad säger
2012-02-02 14:50 - Anmäl

#5 Haha, underbart!

#8 Spännande, har varit inne något på området förut men aldrig riktigt tagit mig tid att lära mig dessa "gamla sanningar". Verkar i alla fall riktigt intressant, även om det knappast ska tas som regler förstås.
#10 Raderad säger
2012-02-02 15:11 - Anmäl

#9: Flusser skapade bland annat Gordon Geckos garderob läser jag mig till på Wikipedia nu. Det visste jag inte. Kudos!
#11 Raderad säger
2012-02-02 22:01 - Anmäl

Väldigt snygga ljusblå skjortor, förutom den understa gräslig.
#12 Raderad säger
2012-02-03 03:00 - Anmäl

Ahhh Jaeger LeCoultre Reverso...Det var faktiskt den här bilden som fick bägaren att rinna över och mig att införskaffa av dessa art deco klassiker
#13 Raderad säger
2012-02-04 00:23 - Anmäl

Får en känsla av att sista bilden ser så snygg ut för att det är ett bra foto och att färgkombinationen skulle se mycket sämre ut under sämre foto-omständigheter.

Måste också gnälla på att det inte alls är mellanblått. De flesta skjortor faller väl inom nyansen längst till höger på denna bild.
http://4.bp.blogspot.com/-P6pzaHPfE9o/TVsDJJB8WLI/AAAAAAAAWeg/qDrUVWcmpHY/s1600/shadesw.weddingbee.com.png
man måste gå upp ett snäpp för att kunna kalla det mellanblått.
#14 Raderad säger
2012-02-06 22:48 - Anmäl

@Whedda Vad då, blev du förbannad?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen