Manolo logotype

Klockmaterial: övriga

Klockmaterial: övriga
Vi har i den här serien gått de flesta material som används mer eller mindre storskaligt – men naturligtvis finns det undantag. Här är några av de udda, intressanta och lite ovanliga material man hittar i klockor.

Även bortsett från urverkets syntetiska rubiner är det inte helt ovanligt att hitta sten i en klocka. I många exklusiva klockor finns möjligheten att få monterat urtavlor i olika typer av mineral och andra typer av stenar (som meteoriter!), där bland annat lapis lazuli har gett många guldklockor en vackert djupblå tavla. Klockor med boett i sten är klart ovanligare, men finns – det mest kända exemplet är Tissots fulsnygga Rock Watch från mitten av åttiotalet.

Precis som sten är trä ett material som inte sällan syns i boetter men väl i tavlor – kultexemplet är Rolex Day-Date med sin djupbruna valnötstavla. Tissot producerade samtidigt som Rock Watch en systermodell i trä, passande nog kallad Wood Watch. De senaste åren har flera nya företag kommit fram med samma idè – klockor med boett och länkar i trä och med ett hållbarhets- och miljötänk som svenska Back2Basic och WeWood.

Praktiskt taget alla kvalitetsklockor som säljs har safirglas – hårdheten gör att glaset är praktiskt taget omöjligt att repa, men medför också att det kan vara både komplicerat och mycket tidskrävande att göra saker i annat än enkla former. Det hindrade inte Richard Mille att presentera modellen RM56 vid SIHH i Genève vars boett är tillverkad helt i safirglas vilket ger en unik insyn i klockans mekanik och funktioner.

Sex av avsnitten om material har varit metaller, men det finns några kvar – ett exempel är volfram (vilket ironiskt nog kallas tungsten på engelska men som i svenskan har ett tyskt namn) som i formen volframkarbid blivit populär i både delar och i hela boetter tack vare sin hårdhet och sitt egna, gråa utseende. En annan udda metall som funnit sin väg in i klockvärlden är tantal, som också tung, grå och svårbearbetad återfinns som kombination i många klockor  men i sällsynta fall som Panerai Tantalu i hela boetten. 

         

Back2Basic

Hublot Aero Bang i volfram.

Omega Speedmaster med meteorittavla.

Panerai 172 i Tantal

Piaget med lapis lazuli-tavla.

Rolex Day-Date med trätavla

Tissot Rock Watch

Tissot Wood Watch

WeWood

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2012-01-26 18:42 - Anmäl

Jag såg en blänkare på King om något italienskt märke som gör klockor i läder. Vad kan det vara för fabrikat?
#2 Raderad säger
2012-01-27 11:53 - Anmäl

Härligt med denna vertiabla orgie i, mer eller mindre, bisarra mtrl! Även om de flesta nog måste betrakas som udda så måste jag erkänna att vissa av klockorna var rätt coola.
#3 Raderad säger
2012-01-28 09:35 - Anmäl

Volframklockan lär ju väga en del... Viktband och klocka i ett !!!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.