Manolo logotype

Skoklassikerna - Berluti Alessandro

Skoklassikerna - Berluti Alessandro
Franska Berluti har i över 100 år tillverkat extravaganta herrskor för kunder som tröttnat på lagom. Skohusets första och kanske allra kändaste modell är den supersofistikerade snörskon Alessandro, döpt efter märkets grundare.

Som 19-åring flyttade Alessandro Berluti från Marche i Italien till Paris. Efter att tidigare arbetat som snickare bytta Alessandro bana för att istället sy skor åt lokala skådespelare och gatumusikanter.  Intresset för trä levde dock kvar, inte minst i utformningen av lästerna till skorna vilket alltid varit en Berlutis stora styrkor.

1895 skapade Alessandro lace-up court shoe som skoateljén Berlutis allra första design. Inspirationen sägs vara hämtad från skomakarna i Alessandros hemby Senigallia, östra Italien. Utmärkande är att skon är sydd i ett enda läderstycke utan synliga sömmar. En mejslad och slank läst skapar tillsammans med endast tre snörhål en av marknadens kanske mest strömlinjeformade skor. Perfekt för en smalt skuren kostym eller varför inte ett par jeans för den verkliga dandyn.

Idag är det fjärde generationen och Olga Berluti som styr företaget. Olga har introducerat en ratt icke-konventionella grepp som tatuerade och piercade skor. Hon var även med och utvecklade märkets så kallade venetianska läder, som är en naturlig och obehandlad läderkvalité. Efter omsorgsfull infärgning och putsning får skorna sedan sin patina, vilket blivit Berlutis verkliga signum.

Berluti ägs i dag av lyxkonglomeratet LVMH med bland annat Louis Vuitton och Moët et Chandon under sitt paraply. Nyligen anställdes Z Zegnas forna designer Alessandro Sartori, som under modeveckan i Paris visade upp Berlutis första kollektion kläder som kommer ut i butikerna nästa höst. Oavsett om expanderingen blir en succé eller inte så lär husets skor leva kvar ett bra tag till.  

         

Berluti from Art of Craftsmanship on Vimeo.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Berluti
#1 Kopparstaden säger
2012-01-23 16:05 - Anmäl

Fantastisk finish på skorna och roligt med ett märke som lyckats trots att det står ut så mycket. Skulle dock inte kunna äga ett par själv, när fasiken ska man använda dessa skor i Sverige :-D
#2 Raderad säger
2012-01-23 16:19 - Anmäl

Jag är inte mycket för läster med fyrkantig tå, men exemplen ovan är ju för läckra. Förstår dock inte meningen "... skon är sydd i ett enda läderstycke utan synliga sömmar". Betyder det att det inte finns någon bakre söm? Hur tillverkar man en sådan sko? Tanken är ju svindlande!
#3 Raderad säger
2012-01-23 16:25 - Anmäl

1# Varje dag. Om du har tre par eller fler.
#4 Kopparstaden säger
2012-01-23 21:28 - Anmäl

#3 Haha...bra svar! Att jag inte tänkte på det ;-)

http://4closurefraud.org/wp-content/uploads/2011/04/captain-obvious.jpg
#5 Kopparstaden säger
2012-01-23 21:29 - Anmäl

#2 Såhär gör man en "seamless wholecut"...

http://handmadeshoes.wordpress.com/2009/09/26/seamless-wholecut-how-its-made/
#6 Raderad säger
2012-01-23 21:29 - Anmäl

Fantastiskt!

För lite amerikanskt mode, kolla in min blogg: http://thepreppies.wordpress.com/
#7 Halmstad säger
2012-01-23 22:39 - Anmäl

Lite väl stram konstruktion. Behöver gås in och få lite veck för ett mer levande utseende.
#8 Raderad säger
2012-01-27 13:23 - Anmäl

Riktigt nice!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen