Manolo logotype

Klockmaterial - keramik

Klockmaterial - keramik
Förra veckan talade vi om olika typer av plast och kompositer. Denna vecka forsätter hightechtemat med det material som kanske boomat allra mest de senaste åren – keramik.

Keramik har många goda sidor som gör det lämpligt för klockor – det är genomfärgat (dvs slits inte som andra färgningar eller ytbeläggningar av metall) och är extremt hårt (vilket gör att den finish man valt förblir, och klockorna förblir mer eller mindre repfria). Dessutom bjuder det på säregen optik och är lätt att hålla rent och snyggt. Materialet slog sin in på marknaden under nådens år 1986, då två av de märken som skulle bli fanbärare för det släppte sina klockor i nattsvart keramik. Båda, naturligtvis, först vilket man sedan dess gärna påtalat i reklam och marknadsföring (jfr kapplöpningen i slutet av sextiotalet med automatiska kronografverk).

Det ena företaget är den notoriska materialinnovatören IWC som precis som vi tidigare berättat om var först på banan med både titan och aluminium. Premiärmodellen för keramik var den dåvarande spjutspetslinjen Da Vinci (som nu får anses vara passerad av portugisen som seglingstematiskt flaggskepp), som släpptes som evighetskalendern med boett i keramik (med detaljer i guld). Senare fick Fliegerchronograph också en keramisk variant (3705), vilken utvecklades vidare till Top Gun-kronografen. Da Vinci i keramikutförande återkom med bravur 2010 i en titan/keramikutgåva med huseget kronografverk och på årets SIHH i Genève var temat helt och hållet flygarlinjen, där Top Gun-modellerna utökats med ett par Big Pilot-varianter och kronografer.

Det andra företaget som var med i matchen 1986 var Rado som redan tidigare arbetat aktivt med material, inte minst ur reptålighetshänseende. 1962 släppte man världens första extra reptåliga klocka Diastar och genom använding av wolfram, härdning samt konstgjord diamant har märket lyckats framställa en lång rad extra tåliga klockor där V10K är stjärnan; tålig till 10 000 Vickers är den världens hårdaste klocka. 1986 släpptes första utgåvan av Ceramica, den stramt geometriskt formgivna klassikern som numera finns i otaligt antal varianter, med olika teknik och färger. 

          

IWC Top Gun Miramar

Den kanske mest uppmärksammade och populära keramikmodellen är Chanels J12, som från introduktionen 2000 blivit märkets signaturmodell och som är populär både bland herrar men såklart även och kanske främst hos damer. Två varianter sticker ut – dykaruret J12 Marine från 2010 och inte minst den finbestyckade cal 3135-varianten där Audemars Piguet bidragit med teknik.

Multikulturella Bell & Ross är, precis som vi tog upp förra veckan, inte blyga för att klä sin kantiga klassiker BR01 i en exotisk skrud och därmed finns den även i en uppsjö av olika varianter, från det Rado- och Chanelliga blankt vita och svarta till en klart mer militärmacho matt olivgrön. Som brukligt finns det en vag koppling till den franska försvarsmakten i marknadsföringen, men intressantast blir den (och övriga klockor med brukstema) kanske inte just till uniform utan till mer uppstyrd klädsel (där reptåligheten dock inte riktigt får fullt spelrum). Samma militära känsla bjuder Panerai på – ett märke som på SIHH i Genève presenterade ett helt gäng klockor i sina egna, mattsvarta keramik. Populärast är sannolikt 438 som fått det officiella smeknamnet Tuttonero och som är Panerais första modell helt (boett och länk) i keramik.

Premiumjättarna Rolex och Omega har de senaste åren börjat använda keramik i sina klockor. Kända sportlinjer som GMT-Master, Submariner och Seamaster har utvecklats till att få vridringsinlägg i keramik (vilket ersatt de inlägg i eloxerad aluminium som, vilket många dock finner tilltalande, med tiden repades och blektes). Daytona kom på Baselmässan 2011 i en specialvariant av utförandet i roséguld och med skinnband utrustad med svart keramisk glasring (och två för utgåvan speciella tavlor – champagne eller chokladbrunt).

På samma sätt som Rolex och Omega ovan använder keramik till enbart en del av klockan har två andra märken precis som många andra valt att titta på keramik som en del av en materialkombination – den med stål och keramik, vilken man finner hos bl.a.  Swatch och i Longines Conquest-serien, liksom i lyxsportsegmentet (det som passande benämns  "gummimuttrarna") från inte minst Hublot och Audemars Piguet i enlighet med företagens ambition att blanda olika typer av nyskapande, tåliga material. 

     

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Survivor

Bell & Ross

Chanel J12 GMT

IWC Da Vinci Perpetual Calendar

Hublot King Power F1

IWC Da Vinci

Longines Conquest

Rado Ceramica.

Omega Seamaster Planet Ocean Liquid Metal

Panerai 438 Tuttonero

Swatch Ceramic

Rado V10K

Rolex Daytona.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2012-01-19 16:46 - Anmäl

Vackert! Tråkigt med tygarmband, men stilrent när det kommer till de andra klockorna!
#2 Raderad säger
2012-01-19 18:43 - Anmäl

Många snygga klockor, men jag kanske är ensam om att tycka att submarinern faktiskt gått ner sig några steg i dess nya utförande. Både keramiken den större boetten samt ROLEXROLEXROLEX innanför ringen ser inte alls bra ut.
#3 Raderad säger
2012-01-19 18:48 - Anmäl

Äntligen kom IWC Pilot Top Gun! Vackrare kronograf har jag aldrig skådat.
#4 Raderad säger
2012-01-20 08:00 - Anmäl

# Hear, hear!

IWC är inte bättre. Top Gun-serien är bara pinsam.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen