Manolo logotype

Klockmaterial - Brons

Klockmaterial - Brons
Om PVD-svart var det hetaste 2010 och 2011 är det en helt annan färg som gäller 2012 - italomärkena gick i bräschen och snart hängde mikrotillverkarna på i framtagningen av klockor i ett material som med sina egenskaper och sitt utseende gör succé i klockvärlden; brons.

Brons, som egentligen är en legering av koppar och tenn, har länge använts för tillverkning av saker för marint bruk som propellrar, dykhjälmar och -knivar (och tredjeplatsmedaljer, men det är en annan historia). Materialet är sällsynt väl lämpat då det är inte bara starkt utan även korrosionsbeständigt (och för riktigt märkvärdiga typer – antimagnetiskt). I klockvärlden har det länge varit extremt nischade företag i Panerais kölvatten som stått för de första småserierna, varpå såväl utflyttade Panerai som de amerikanska mikroföretagen fick upp ögonen för materialet som inte bara uppskattas för sin kompakta känsla och snygga färg, men inte minst för den snygga patina som med tiden bildas på brons. Stilen är praktiskt taget alltid retrodoftande och med mycket flirtande med gamla tungdykare, ett klart lysande undantag är den första bronsmodellen som blev berömd; Gerald Genta Gefica.

Gerald Genta, det italoschweiziska formgivningsgeniet som har ett otal av världens största klockdesigner på sitt samvete startade 1969 sitt eget företag som vid sidan av konsultandet släppte klockor i egen regi – en av dem var Gefica som designades för Genta och hans vänner, och som kom i en "Safari"-variant med bronsboett. En kollega till Genta i det lite mer exklusiva och excentriska klocksegmentet är Alain Silberstein som också gav ut många av sina egensinniga modeller i bronsvarianter.

Gerald Genta

Först ut på banan med större produktion var italienska Anonimo från Florens, grundat av Dino Zei och andra som blev kvar när Panerai köptes av Vendôme/Richemont och flyttade till Neuchâtel – med egen design, kluriga lösningar och en innovativ materialanvändning gjorde man ett namn för sig själv och från 1997 har märket varit känd kanske framförallt för sina bronsklockor. Ett annat företag med anknytning till Panerai är Ennebi som grundades Alessandro Bettarini och Luciano Nicheri 2004, efter att ha arbetat med Panerai i flera år. Många av klockorna är baserade på prototyper och idéer från Panerais verkstäder, och som nu fått nytt liv.

Storebror Panerai fick inför 2011 själva upp ögonen för metallen, och det var under stort ståjhej som PAM382 presenterades på SIHH i Genève i januari 2011 – en variant av märkets dykmodell Submersible i 47mm-format med såväl bronsboett som en speciell, mörkgrön tavla. "Bronzo" som Paneristi kallar den blev snabbt eftertraktad på marknaden i sin lilla upplaga av 1000 exemplar vilka traditionsenligt numera kostar bra mycket mer än listpriset på marknaden.

Även Hublot har passat på att haka på italotrenden med sin Bullet Bang – en modell snartlik den klassiska Big Bang men tillverkad i brons, komplett med märkets karakteristiska och klassiska gummiband.

Liknande Panerais klassiska boettform är klockorna från nyzeeländska Magrette, som också släppt en bronsvariant av sin modell Regattare som har en snyggt brun tavla. Många andra mindre tillverkare har också släppt bronsvarianter; Helson Sharkhunter, Kazimon 1500, Zenton 500m och Benarus Moray är alla exempel på modeller i brons från mikrotillverkare med stort användar- och entusiastinflytande. 

Anonimo

Ennebi Fondale

Hublot

Magrette

Panerai.

Zenton

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2012-01-06 10:06 - Anmäl

Ah, brons. Nu när man ser det ter det ju sig självklart till dykarur.

Tänk om det finns en Blancpain 50 Fathoms i brons... då skulle jag överväga ett banklån.
#2 Rozzy säger
2012-01-06 14:46 - Anmäl

Snyggt! Det hade varit intressant att se ett exempel på patinerad bronsklocka. Någon som vet var man kan finna bilder?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

I hate Christmas jumpers

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen