Manolo logotype

Skoklassikerna – John Lobb William

Skoklassikerna – John Lobb William
Efter att under hösten listat klockvärldens verkliga klassiker kommer Manolo i vår att presentera skobranschens motsvarigheter. Ikoniska skomodeller som på något påverkat vad vi bär på fötterna. Först ut, John Lobbs klassiska double monk straps William.

Få skomodeller har hyllats av stil- och herrmodebloggar i samma utsträckning som double monk strapsen.  Det kryllar av streetstyle-bilder på män som i sann sprezzatura-anda bär sina spännskor till korta och snortight skurna kostymbyxor. Inte sällan med översta spännet uppknäppt.

Som namnet antyder sägs ursprunget till modellen komma från de sandaler munkar brukade bära.  Bakom den moderna varianten med dubbla spännen framhålls ofta John Lobb och modellen William som originalet.  Döpt efter sin designer William Lobb lanserades denna modell 1945. Det sägs dock att John Lobb tillverkade spännskor åt den bredfotade Prince Edward redan i slutet av 1800-talet.

Kännetecknade för William är vid sidan av de dubbla spännen den runda cap toen samt dubbla sömnadsraderna, vilket skapar ett robust men samtidigt elegant intryck. Ofta förekommer denna modell i slitstarkt full grain-läder med sin karaktäristiskt ojämna yta. Ända sedan Hermès Group 1976 köpte upp John Lobb, då företaget även särskildes från sin bespoke-ateljé på St James Street i London, har spännskor varit en viktig del av tillverkarens sortiment. Vid sidan av William utmärker sig boots-varianten William II Boots och den strömlinjeformade Saint Crepin sig extra

John Lobb William II

William II Boots

Saint Crepin Limited Edition

Suldetaljer.

John Lobb Ashill med enkelt spänne.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Monk Straps

Andra artiklar om varumärkena: John-Lobb
#1 Raderad säger
2012-01-03 14:42 - Anmäl

Detta tycker jag om, denna artikelserie ska bli mycket intressant att följa! :)
#2 Raderad säger
2012-01-03 15:16 - Anmäl

Först klockor, nu skor - mumma. Kan det bli bättre?
#3 Raderad säger
2012-01-03 16:26 - Anmäl

Snuskigt snyggt! Jag känner att denna artikelserie kommer att bli något alldeles extra.

John Lobbs fabriksbutik på Oliver Street i Northampton är för övrigt väl värd ett besök. Flera av ovanstående modeller kan där fyndas för blygsamma £300-450. Det är något alldeles särskilt med wholecut double monks...
#4 Raderad säger
2012-01-03 16:43 - Anmäl

#3, spännande! Är det skor med någon defekt eller är det skor som är på realisation? Låter lite väl billigt faktiskt.
#5 Raderad säger
2012-01-03 17:48 - Anmäl

#4, Både realiserade skor och "subs", dvs skor med kosmetiska defekter. Den stora rean äger rum i mitten av november men det är enligt uppgift olidligt mycket folk då - flera hundra som köar utanför lokalen på morgonen då rean öppnar. Med tanke på fabriksbutikens ringa storlek är det inget jag skulle rekommendera. Jag och min fru åkte dit i början av december, det var något utplockat men fanns ändå en hel del mycket fina skor. Merparten av skorna märkta "subs" hade fel som jag inte kunde upptäcka med blotta ögat. Somliga var avvikande modeller, exempelvis halmgula William med tjock gummisula, men det fanns även ett flertal riktiga klassiker i varje storlek. Även skor från Prestige-linjen fanns bland de andra, men kostar lite mer (£400-550).
#6 Raderad säger
2012-01-04 13:19 - Anmäl

Den andra bilden är för övrigt ett par William, inte William II.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.