Manolo logotype

Klockmaterial - Platina

Klockmaterial - Platina
Det är inte så stor tvekan om vilket material det är som kung i klockvärlden – svaret är tungt, hårt, vitt, svindyrt och självklart; platina.

Den som har pillat på en klocka i platina har ofta rätt tydliga minnen och intryck av det. Materialet har egenskaper som gör det till just den "heliga graal" det är, och som gör det lätt mytiskt i sin unika kombination av rå exklusivitet och nobel diskretion. Det första som slår en är vikten – visst, alla har känt på guld och dess imponerande strävan mot marken, men ren platina har omkring tio procent högre densitet än rent guld, och då platina nästan uteslutande används i klart "renare" utförande (950) än guld (750/18k) är skillnaden än större, och än mer imponerande. På klockor i större utförande och/eller med länk är skillnaden påtaglig (motsvarande storlek i platina är 50% tyngre än guld!). Det andra som slår en är utseendet – platina är klart vitt (med ett klart vit-blått skimmer) av sig självt och behöver till skillnad från vitguld ingen ytbeläggning. Likaså är platina mycket hårt och starkt, vilket å ena sidan gör det mycket svårbearbetat men samtidigt tåligt mot repor, bulor och missfärgningar. Den tredje faktorn som gör att platinaklockor sticker ut är dessvärre priset – för liknande klockor är priset nästan det dubbla när färgen går från varmt gul till kallt gråvit... 

Den absolut mest klassiska platinaklockan är Rolex Day-Date – en ikon i sitt guldutförande men nästintill mytisk i platina som den ultimata sleeperklockan; bland annat Bono, Russel Crowe, John Mayer, Bill Cosby, Michael Jordan och prins Andrew har synts med en diskret klocka i vitmetall som oinvigda knappast tar för något annat en vanligt stålklocka, men som får alla klockidioter att utbrista ett igenkännande "ahhh...". Länge var modellen extremt diskret, men sedan platinavarianten av Day-Date fått en isblå tavla som val är den klart lättare att identifiera.

Raka motsatsen torde vara bröderna Baumgartners och Martin Freis företag Urwerk som flera gånger presenterar en materialkombination långt mer oortodox och intressant i lyxsegmentet än sjuttiotalets stålsportklockor eller åttiotalets gummi och guld hos Hublot – nämligen att göra hela klockor i platina...som PVD:as till en mattsvart finish. Det krävs sannolikt många, många gissningar för en betraktare att komma fram till vad det futuristiska utseendet döljer...

Audemars Piguet Royal Oak 40th

Om man ska vända platina ett varv till och titta på marknadens kanske mest underskattade (och oväntade...) modell är valet självklart - när Swatch firade 10-årsjubileum 1993 efter att att mer eller mindre på egen hand ha räddat hela den schweiziska klockindustrin slog märket på stort med en av många oxymorona modeller (helgulds- eller tourbillon-Swatchen, någon?); Trésor Magique, en platinamodell i 12999 exemplar som inte bara hade en sällsynt fulsnygg design och ett automatiskt 2840-verk, utan även en fyra kilo tung box i polerat stål.

Inför Royal Oaks fyrtiojubileum under 2012 har Audemars Piguet släppt en liten godbot i förhand, nämligen en begränsad upplaga på fyrtio exemplar av en skeletterad "Jumbo" i platina. Det är inte första gången en fräsig lyxstålsportare kommer i lite extra dyra utföranden – nedan syns kusinen Nautilus i en sällsynt platinavariant, såld i Sverige 1981. Det var knappast första gången en sportig modell kom i platina; när Louis Cartier designade den första klockan till Alberto Santos-Dumont (som senare gav namn åt modellen) var den som det anstod en gentleman som Santos-Dumont i platina.

Än idag är platina det ultimata materialet för riktig lyx – två exempel på moderna dyrgripar är de varianter av IWC Big Pilot (en tung och imposant pjäs redan i stål...) som i platina finns i såväl avskalade grundvarianter som ordentligt avancerade komplikationsmodeller, och lika avancerad om än avantgardisk är Ulysse Nardin Freak som naturligtvis finns att tillgå i en tung och blank platinavariant.

Swatch Tresor Magique

Cartier Santos

Urwerk UR-203

IWC Big Pilot Perpetual Calendar

Patek Philippe Nautilus

Ulysse Nardin Freak

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC Patek Phillipe rolex Swatch
#1 Raderad säger
2011-12-29 11:34 - Anmäl

Tycker dom flesta av dessa klockor ser ut som något hämtat ur Transformers, kan dom förvandla sig till klockor nu också? Annars bra och informativ artikel. :)
#2 Raderad säger
2011-12-30 09:58 - Anmäl

Bra skrivet och intressanta exempel.
#3 Raderad säger
2011-12-30 12:29 - Anmäl

Jag älskar Rolex Day-Date men jag tål inte att de envist sätter dit datumförstoringsglaset. Borde vara ett tillval för de med sämre syn.
#4 Rozzy säger
2011-12-31 00:58 - Anmäl

#1 - Skönheten ligger i betraktarens ögon. Urwerk eller UN Freak klockornas skönhet ligger i komplikationerna och de tekniska lösningarna. Om man sätter sig in i hur de faktiskt kan fungera så får de i alla fall min beundran. Och visst, kanske inte de tydligste att avläsa tiden på, men heller inga vardagsklockor...

#3 - Datum bubblan/förstoringsglaset går att avlägsna. Om du är modig så gör du det själv mha aceton och ett rakblad/kniv/stämmgärn samt en klubba eller hammare. Förstoringsglaset är nämligen pålimmad. Du är rejält modig om du gör det på platinum DD, annars kan man "safe:a" och be Rolexurmakare göra det ;-)

Som tidigare kommentatorer skrivit - ännu en bra och spännande artikel! Ännu ingen klocka i platinum i samlingen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

In-Depth: 10 Things That Baselworld Is...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen