Manolo logotype

Smokingstilen 2011

Smokingstilen 2011
Det börjar bli dags att fira in det nya år. Det tveklöst stiligaste klädvalet för nyårsfesten är smokingen – ett plagg som på allvar hittat tillbaka i den moderna herrgarderoben.

Det kryllar inte av festklädselalternativ för män. Arbetar man på en arbetsplats som kräver kostym till vardags känns det kanske inte jätteroligt att ta på sig kostymen även på nyårsfesten.  Smokingen fyller därför ett viktigt tomrum. För även om smokingstilen följs av hel del klädkoder har plagget en speciell flärd över sig. Känslan är välklädd och elegant utan att för den delen vara stel och formell.

Även om det kan ta emot att investera i ett plagg med begränsade användningsområden är det helt klart att rekommendera att köpa framför hyra. Framförallt för att få till rätt passform, vilket är A och O när det kommer till smokingen. En bra utgångspunkt är en klassisk modell i svart eller mörkblått med svagt sluttande axlar, markerad midja och spetsiga slag i siden. Nedan följer några exempel. 

 

Dunhill

Polo Ralph Lauren.

Hackett

Caruso

Dubbelknäppt från Luigi Borrelli.

Något mer vågad smokingjacka i sammet. Från Hackett.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Dunhill Hackett Luigi-Borrelli Polo Ralph Lauren Caruso
#1 Halmstad säger
2011-12-28 14:36 - Anmäl

Smoking har man bara när det är föreskrivet, eller? Antingen har alla det på festen eller ingen?

Ursäkta min okunskap men jag kommer antagligen hamna i träfrack innan jag får anledning att använda smoking (som gäst).
#2 DT säger
2011-12-29 09:56 - Anmäl

Den tiden på året då alla stilmagasin med självaktning känner sig tvugna att skriva om smoking för nyårsfesten. Men handen på hjärtat, hur många är det egentligen som går på nyårsfest där smoking kan tänkas passa fint? De flesta firar väl hemma i någons lägenhet tillsammans med ett mindre sällskap, på någon form av parmiddag, med familjen, i fjällstugan eller går ut på lokal på stan. I alla dessa sammanhang anser jag smoking ge ett rätt krystat intryck.
#3 Raderad säger
2011-12-29 10:41 - Anmäl

Just på nyårsafton passar smokingen till alla de typer av firande som #2 nämner. Anser jag. Tänkte själv ha på mig en dubbelknäppt variant.
#4 Raderad säger
2011-12-29 11:44 - Anmäl

Skulle gärna investera i en smoking, har dock svårt att motivera ett någorlunda dyrt inköp i dagsläget, för något som används en till tre gånger om året.
#5 Raderad säger
2011-12-29 18:20 - Anmäl

En liten fundering. Fungerar det att bära en fluga i sammet till smoking?
#6 Raderad säger
2011-12-29 21:11 - Anmäl

Jag behöver sällan några föreskrifter innan jag lämnar hemmet påklädd. Om man är superosäker på hur den eventuella klädseln kommer att påverka festen bör man nog höra av sig till värden eller värdinnan.

I de allra flesta fall anser jag att smoking (åtminstone jackan) är en mer uppklädd variant av kavajen, i synnerhet under mer spektakliga (you know) evenemang som t ex nyår.
Skippa brallorna med blanka revärerna och knyt en sober fluga.
#7 Halmstad säger
2011-12-29 23:59 - Anmäl

Att gå överklädd är värre etikettsbrott än underklädd (om man nu bryr sig om etikett). Därför skulle jag aldrig ge mig in på spontana smokingförsök, oavsett sammanhang, om det inte vore för att jag aldrig ens skulle komma på tanken med mindre än att det anges vid inbjudan in the first place.
#8 Raderad säger
2011-12-30 10:54 - Anmäl

Hur stort etikettsbrott det är att komma överklädd tycker jag beror på tillställningens natur. Bröllop definitivt, inte särskilt lyckat att komma snyggare klädd än brudparet. Men en fest utan klädkod får ju ändå en informell kod av de som besöker den. Jag är ofta ensam med slips på fester, för att jag tycker att det hör till och lyfter en snygg klädsel. Trots detta uppfattar jag inte det som ett etikettsbrott och tror inte att någon känner sig provocerad. Möjligen får de en tankeställare och vågar ta på slipsen själva nästa gång.

I frågan om nyårsfirande är det lite knepigt, smoking är ett så distinkt plagg att man nog riskerar att sticka ut obekvämt mycket i ett sammanhang av uddakavajer och jeans. Bäst är nog att höra med värden om vad som gäller, och bara ta smokingen om man vet att andra också kommer att bruka sina.
#9 Raderad säger
2011-12-30 11:40 - Anmäl

Jag instämmer med riesenschnauser.
#10 Raderad säger
2011-12-30 13:57 - Anmäl

Har svårt att tänka mig en värd/värdinna som tar illa upp om man kommer i smoking på nyårsafton. i övrigt håller jag med #8.
#11 Halmstad säger
2011-12-30 16:53 - Anmäl

# 8

Du blandar ihop olika saker. Det finns bara etikettsbrott där etikett råder. Har man damsällskap med sig blir det dessutom genast känsligare eftersom hon skall vara klädd på samma nivå. Sedan kan man vara under- och överklädd på olika sätt i en mängd olika sammanhang, men det är ju en subjektiv upplevelse.
#12 Raderad säger
2011-12-30 18:20 - Anmäl

Tar man av sig skinnhandskarna när man röker cigarr? Av etikettsmässiga skäl dvs. Lukten får man väl leva med.
#13 Raderad säger
2011-12-30 18:49 - Anmäl

#11: Etikett råder - i mitt tycke - inte för att någon säger det, etikett är ständigt gällande. Man beter sig inte sämre bara för att ingen säger åt en att man ska bete sig väl. På samma sätt är "fel" klädnivå potentiellt besvärligt ur etikettssynpunkt även om ingen formell klädkod uttalats. Sticker man ut för mycket är det bara obekvämt, och det är dålig stil att göra en fest obekväm för andra.
Riktigt svårt blir det när man blir bjuden på exempelvis bröllop med helt utflippad klädkod - exemplet "sommarfin" kan ju (som tidigare påpekats) betyda allt från snygg-jeansen till grå kostym, beroende på vem man är och vad man har i bagaget. Kommer man då ensam med sina minst slitna jeans och sin dyraste t-shirt riskerar man att känna sig dum och obekväm. Eller ännu värre - man är en sådan som trots att den är ensam med t-shirt på bröllop, inte är obekväm utan snarast njuter av uppmärksamheten. Klädkod är till för att gästerna ska känna sig bekväma, inte för att man ska hålla sig till något etikettregelverk.
#14 Halmstad säger
2011-12-30 19:57 - Anmäl

# 13

Jag tycker inte man skall blanda ihop etikett med allmänt hyffs. Ingen vuxen, civiliserad människa behöver speciella etikettsegler för att kunna umgås. Etikett är väsentligen stelnad umgängesteater som man kan välja att spela med i med klädkoder och allt (och då lämpligen göra så rätt som det bara går) eller ställa sig utanför. Smoking och frack är starkt knuten till denna umgängesteater och därför väljer i alla fall *jag* att endast bära detta när jag blir uttryckligen inbjuden till en sådan pjäs. Det är ju rätt tragiskt egentligen att 100%-igt väluppfostrade och socialt anpassade människor skall behöva plugga etikettsböcker för att duga i vissa sammanhang. Nu pratar jag inte om att inte äta med öppen mun, personlig hygien etc, utan det överkurspedanteri som Guillou älskar att kokettera med att han kan utföra i sömnen.

Får man en inbjudan med utflippad klädkod är det ju lätt. Den som inte har koll, har heller ingen anledning att ta illa upp. Den enda nackdelen med att standardisera på mörk kostym i alla sammanhang, där man vid osäkerhet i alla fall kan utesluta smoking och frack, är att man rent subjektivt kan känna sig uppklädd bland udda kavajer och t-shirts.
#15 Raderad säger
2011-12-30 22:03 - Anmäl

Bra att du preciserar vad du menar. Med etikett menar jag inte bara de "regelverk" man kan läsa sig till i böcker utan snarare sociala överenskommelser i bredare bemärkelse. I dessa inkluderas banala saker som att tugga med stängd mun, såväl som klädval, hur man för sig och talar, etc. Därför är etikett aldrig något man lägger undan, och heller inget konstlat man "aktiverar" när tillställningen kräver det. Jag känner inte igen mig i det du beskriver som "umgängesteater" - när jag exempelvis går på bal iförd frack försöker jag att bete mig som vanligt, det vill säga att jag drar ut stolen åt min fru (ja, jag gör det ibland till vardags och hon uppskattar det) med mera. Självklart snäpper man upp sig ett steg och tänker mer på armbågar på bordet etc vid fracktillställningar, men att det skulle vara någon slags teater håller jag inte med om. Med finare kläder kommer ju också en större medvetenhet om hur man kan - och kanske bör - bete sig.

Många vill göra detta till en klassfråga, och det kanske stämmer. Den svenska skolan får ju nuförtiden inte berätta för barnen hur man ska bete sig, tilltala andra människor och så vidare, vilket oundvikligen skapar större klyftor. Föräldrar som inte själva förstår sig på dessa sociala konventioner kan inte lära sina barn, som hamnar hopplöst efter i det sociala spelet. Senare i livet slår man i glastak och beklagar sig ljudligt över att man är kränkt, diskriminerad och så vidare, när mycket beror på att man inte fått lära sig hur man ska bete sig i möblerade rum... Just my 2 cents.
#16 Raderad säger
2011-12-31 08:06 - Anmäl

Kul diskussion det här och vi hade den precis här hemma. Vi är bjudna på nyårsfest där ingen klädkod alls har specificerats, något som är alltför vanligt nu för tiden och som ställer till det för gästerna. Min åsikt är att om klädkod inte har angivits så klär man sig efter vad som är normal formalitetsgrad för tillfället: Är det bröllop så väljer jag en mörk kostym och är det nyår väljer jag detsamma eller smoking. Jag är en stor anhängare av devisen "man lär av sina misstag" och om en dito fest blir pinsam för att jag kommer i smoking när andra kommer i jeans och tenniströja så hoppas jag värdparet lär sig att det är en strålande idé att skriva klädkod på inbjudan.
#17 Raderad säger
2012-01-02 15:47 - Anmäl

Kul att se att kommentarerna är givande och inte har arga toner, något som tyvärr är allt för vanligt på vissa forum. Jag tror de flesta här känner till ungefär vad som gäller på fest, men för enkelhetens skull, borde vi alla komma överens om att vid festliga tillfällen, anger vi att klädkod gäller, samt vilken sådan.

Kavaj, aftondräkt eller högtidsdräkt, tillsammans kan vi göra Sverige ännu mer välklätt! ;D
#18 Raderad säger
2012-01-03 10:35 - Anmäl

Jag håller med riesenschnauser; särskilt det där med att avsaknad av social förmåga skapar klyftor i samhället och att hyfs/etikett därmed blir en tydligare klassfråga än jag tror många politiker velat inse när de utformade läroplaner och andra regelverk för skolan.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Baselworld 2019: Five Of The Coolest...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen