Manolo logotype

Klockmaterial - Aluminum

Klockmaterial - Aluminum
Efter att förra veckan ha tittat på titan fortsätter vi denna vecka med ännu ett lättviktsmaterial, om än ännu mer exotiskt; aluminium

Aluminium är en metall som likt titan fått sin strålglans från användningen i rymd- och flygindustrin, men som nu finns överallt runt omkring oss i såväl fordon som frilufts- och sportutrustning, ölburkar och folien runt utflyktsmackan. Det är lätt, styvt och ganska starkt – men inte speciellt segt och tämlingen sprött. Dessutom får det utan en skyddande beläggning snabbt en rätt dassig yta, vilket gör att det inte är fördelaktigt i mer eleganta sammanhang (och gör att man oftast ser det eloxerat). 

Ett spexigt sätt att använda aluminium i klockor innebär nedanstående fickur från Vacheron Constantin som beställdes 1937 av ett kanadensiskt gruvföretag (som just framställde aluminium) i en serie av några hundra som tjugofemårsgåva till de anställda. Inte bara boetten utan även urtavlan och flera av verkets bryggor är tillverkade av aluminium, vilket gör att totalvikten för klockan blir bara 20 gram. Inför andra världskriget experimenterades det bland annat hos Vacheron Constantin med att ersätta material som man misstänkte skulle bli sällsynta och svåråtkomliga i en krigssituation (ex mässing eller järn), och då var aluminium ett alternativ. Även Panerai gjorde försöksutgåvor av sina största klockor i aluminium, men då främst av viktskäl. Idén förföll ganska snart men togs upp igen av Porsche Design i samarbete med IWC under det fr företagens samarbete enormt kreativa 80-talet då man tog fram en kompassklocka i aluminium, täckt av PVD (i exempelvis olivgrönt). Modellen har på samma sätt som exempelvis Sjöö Sandström Chronolink eller Piaget Altiplano Double Jeu dubbla boetter som kan öppnas med gångjärn, men inte med dubbla urverk; den undre boetten innehåller en kompass och undersidan av den övre boetten en spegel med vilka man kan syfta riktningar. Modellen återlanserades av Porsche Design 2011 som ref P6250 i svart titan.

Vacheron Constantin

En nästan samtida användning är den från Swatch (som ju som bekant aldrig varit blyga för spexiga material...) som använt aluminium både i Irony-serien (som ju utmärker sig med metallboett till skillnad från det övriga sortimentets plast) och specialmodellerna i Scuba-linjen. Förbluffande lik men det exakta motsatsen är FP Journes Centigraph som inte bara är uppseendeväckande med sin tidtagningsfunktion som mäter ner till en hundradels sekund, utan även att man tillverkat klockan (boett, länk, bryggor och verksboetten) i aluminium. Kanske inte det naturliga valet som slitklocka är den likväl behandlat för extra reptålighet, och väger bara 55 gram vilket Journe själv hävdar är perfekt för sport (vilket man kan hoppas att de kunder som betalar en halv miljon för klockan också tycker!).

En klassisk nittiotalsklocka är Bulgaris italosportigt materialmixande Gentaskapelse Diagono som i lättmetallutförande helt enkelt kallas Aluminio, och som kom i flera olika utföranden och storlekar, och som är känd för sitt ledade gummiband (som är tuffare än bekvämt...). Som en del av sitt samarbete med Ferrari har kvalitetsdoldisen Girard-Perregaux gjort spännande klockor i aluminium som F1 047, en kronograf i rå (och därmed lite halvdassig) aluminium, som hyllning till Ferraris tradition av lättviktsbygge. Ryktet säger att materialet till boetterna är ett nedsmält motorblocket från en Formel 1-bil...

Porsche Design IWC

Girard-Perregaux F1047

Swatch FP Journes Centigraph.

Bulgari Diagono

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen