Manolo logotype

Klockmaterial: Titan

Klockmaterial: Titan
Förra veckan tog vi upp det material som enklast är att identifiera som glidigt och glammigt (guld) och den här gången är det raka motsatsen – det bruksiga, nedtonade och råa titanet.

Titan är ett material som gillas av många – det är lättare än stål, allergivänligt, starkt, omagnetiskt och inte minst har en yta och känsla som många uppskattar. Inte fullt lika uppskattade är de komplikationer som materialet bjuder på när det kommer till bearbetningen, vilket gjort att det är först i slutet av 1900-talet som man efter erfarenheter från framförallt flyg- och rymdindustrin lyckats använda det i klocktillverkningen. Från att ha varit i ett idé- och experimentstadium under sjuttiotalet blev åttiotalet genombrottet och höjdpunkten även kommersiellt kom under nittiotalet med en mängd modeller som antingen kom exklusivt i eller som en variant i titan. Under 2000-talet har intresset svalnat, och nu ingår titan ofta som en del i i märkens "fusion"-filosofi med andra exotiska material.

IWC tillsammans med Porsche Design är de som tagit åt sig äran för den första titanklockan, den kronograf som släpptes 1980 efter två års utveckling. Modellen var faktiskt den som fick IWC att börja tillverka egna boetter istället för att köpa in dem från tredjepartstillverkare eftersom det ett par månader innan den planerade lanseringen visade sig att tillverkaren inte klarade av det. IWC, som tills dess enbart tillverkat urverk, lyckades på rekordkort tid skaffa sig kunskap och utrustning för den avancerade tillverkningen. Titan blev därefter temat för IWC, och både den berömda Ocean 2000-dykaren som släpptes två år senare och den senare GST-linjen (som sedermera renodlades till Aquatimer) erbjöd större delen av sortimentet i en titanvariant. Ur-titanaren släpptes 2010 av Porsche Design (nu i samarbete med Eterna) som en jubileumsutgåva i fantasifulla 911 exemplar. Boetten, med sin avantgardiska fom med integrerade knappar har levt vidare bland annat som förlaga till Tutimas militärkronograf eller nysläppta Sinn Einsatzzeitmesser 10.

Tyvärr är det inte sant att IWC och Porsche Design var först. Citizen hade 1970 släppt en tidstypiskt fulsnygg klocka 1970 (med skinnband – vilket naturligtvis används som ursäkt av IWC eftersom inte HELA klockan var av titan...) och 1975 släppte Seiko en dykare i sin Professional-linje, tät till 600m, som hade titanboett  och utrustad med finlinjen Grand Seikos urverk. Traditionen med high end-dykare i titan lever kvar hos Seiko och idag kan man både i Grand Seiko- och Marine Master-linjen hitta toppvarianter i titan.

Tre titanklassiker fraån IWC Porsche Design.

Under åttiotalet lanserades ett antal riktiga klassiker i det innovativa materialet, inte minst av det återskapade Breitling i form av dels Aerospace men framförallt den mer än lovligt udda Emergency från 1988 – modellen i Professional-linjen som inte bara kombinerar digital och analog visning i titanboett, utan även har en nödsändare inbyggd som vid nödsituationer (och endast vid nödsituationer...) kan dras ut och göra så att nödställda kan lokaliseras av ex flygplan och helikoptrar. Tillverkningen av Emergency har upphört, men det ryktas om att det snart kommer en ny. En annan kultklocka från ungefär samma tidsperiod är Omega Seamaster från "Bond"-generationen som kom 1993, och där större delen av linjen fanns att tillgå i en titanvariant. Först de senaste åren har titanutgåvorna (efter att de slutat tillverkas...) fått sin popularitet – en möjligt orsak till att den storebror Planet Ocean 2011 presenterades i ett antal titanvarianter, läckra inte minst i Seamasterseriens karakteristiska blå-orange färgställning.

Under nittiotalet lanserades titanklockor på bred front, inte bara men framförallt i sport- och militärsegmentet. Panerai, som fick ett ordentligt uppsving tack vare Sylvester Stallone, har sedan "omstarten" 1993 haft borstade titanvarianter som alternativ till de högblanka stålklockorna och när Sinn 1997 släppte första klockan i sin Einsatzzeitmesser-serie var den naturligtvis i mattblästrad titan.

Andra toppmoderna exempel på användningen av titan är Oris monsterdykare Pro Diver (som mäter 51mm!) och Certinas splitternya DS Action-dykare, båda renodlade sportklockor med en för titan ovanligt snygg finish. I den mer innovativa och funktionsdrivna delen av finns en dansk supersportklocka vi redan behandlat i förra veckan; Linde Werdelin Spidolite. Precis som guldvarianten är titanmodellen urfräst och skeletterad för minsta vikt, och precis som det något dyrare syskonet delar man funktionaliteten som gör Linde Werdelin unika – båda är nämligen konceptuerade för att kunna bära firmans egna dyk- eller alpininstrument.

Titanets styrka kommer väl till pass i marknadens två bestar bland de mekaniska dykaruren – Rolex Sea-dweller Deep Sea och Hublot Oceanographic (med trycktålighet angiven till 3900 respektive 4000 meters djup). Hublot har valt att tillverka hela klockan i titan, medan Rolex har konstruerat en tvådelad lösning där titanbaksidan trycks ner av en låsring i stål vilket bjuder på en intressant konstrast mellan de två olika materialens finish, färg och känsla.

Breitling Emergency

Certina DS Action

Hublot Oceanographic

Linde Werdelin Spidolite

Omega Planet Ocean

Oris Prodiver

Panerai Daylight.

Porsche Design 6530

Seiko 6159

Sinn EZM1

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: breitling Certina omega Panerai rolex Seiko
#1 Halmstad säger
2011-12-09 12:48 - Anmäl

Underbart material. Men jag gillar ju allt som är understated. De klockmodeller som har titan är dessvärre oftast dykar- och sportmodeller.

En Panerai med länk och ø 40mm boett i titan hade lagat högst upp på önskelistan om det inte vore för att en nära släkting redan har en Panerai.
#2 Raderad säger
2011-12-09 15:21 - Anmäl

Stolt ägare av Panerai Luminor Marina samt Certina DS Action :)
#3 Raderad säger
2011-12-10 02:41 - Anmäl

#1 Kan inte låta bli att undra: Varför skulle det spela någon roll hur vida en nära släkting har en Panerai eller inte? Gillar du klockan så ser jag ingen nackdel att någon annan i din familj delar samma smak?

Personligen har jag lite svårt för 40mm Panerai då jag tycker att de blir lite varken eller. Storleken ligger i Panerais DNA och för mig blir en 40mm lite som Speedmaster Reduced; nästan men inte riktigt originalet. Jag har själv ganska små handleder så Panerai har inte varit min kopp te även om jag kan se en charm i dem. Dock tycker jag som sagt att deras storlek är en så stor del av denna charm att det vore synd att kompromissa. Samma sak gäller för olika typer av Fliegermodeller.
#4 Halmstad säger
2011-12-10 14:09 - Anmäl

För ett öga som inte är skadat av klockintressse ser inte 40mm litet ut på någon handled, vågar jag påstå. Även om jag fått ett klockintresse på senare tid har jag fortfarande svårt för dagens boettmegalomani.

Nedanstående ser t.ex. helt komiskt ut. Kommer inte åldras med värdighet.

http://media3.iwc.com/site_media/uploads/images/2010/12/16/06_Interior_Image-Pilot.jpg
#5 Raderad säger
2011-12-10 16:37 - Anmäl

Jag gillar verkligen titan som klockmaterial. Särskilt gillar jag Vacheron Constantin Overseas modeller i titan. Synd att de inte var med i artikeln, men det var många andra fina klockor istället. Fortsätt leverera klockartiklar tack :)
http://vacheron.watchprosite.com/img/watchprosite/vacheron/46/scaled/vacheron_image.1804446.jpg
#6 Raderad säger
2011-12-10 22:09 - Anmäl

#4

Vänta ett tag,

Bilden du hänvisar till visar två salta figurer i vad som ser ut att vara en cockpit. Bilden är säkert nytagen men visar en pilotmiljö som har åtskilliga decennier på nacken. Jag menar bestämt att armbandsuren på bilden inte nödvändigtvis är stora på grund av någon samtida megalomani som du så säkert påstår. Snarare är det så att bilden strävar efter att vara så historisk korrekt som möjligt.

Gamla flygarklockor var ofta STORA. Många gånger var det större än paret som visas på din bild. Titta bland annat på uret i min länk nedan. Det är 55mm i diameter enligt beskrivningen. Jag uttalar mig inte om det aktuella urets autenticitet men använder det som en referens för hur stora fritzarnas uhr var under kriget.

http://www.ebay.co.uk/itm/Lange-Sohne-Luftwaffe-B-Uhr-WWII-German-Military-Watch-/300635389456?pt=Wristwatches&hash=item45ff43fe10

Din bild är alltså inte det minsta komisk utifrån ett historiskt perspektiv.

Vänligen
Andrew
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.