Manolo logotype

Klockmaterial: guld

Klockmaterial: guld
Nu när det tjugofem klassikerna är avklarade är det dags att gå vidare i klockvärlden med ett par avsnitt om olika material, och först ut är det verkligen syns, märks, älskas, hatas och inte minst stigmatiserar; guld.

Guld i klockor är ingen nyhet – så länge det funnits klockor har det funnits guldklockor, som ett tecken på smak, klass, rikedom och exklusivitet. Materialet har en kompakt tyngd, en färg (som man inte alltid ser...) och en lyster som är svår att missta för något annat och många älskar den högt. I Sverige har vi inte riktigt det kärlek till guldet som många andra har, dels på grund av vår traditionellt lite mindre toleranta syn på att "pynta" sig men även för att guldet ser allra bäst ut på någon lite mörkare än en rågblond. En och annan förtjänstklocka har förstås letat sig ut i landet, men på det stora hela är det framförallt på herrar ganska ont om guld – det intygas från alla jag talat med att vårt land är intresserade av två saker; stål och sport. Kombinationen gör att mycket intressant faller bort, då det traditionellt varit så att många av de "finare" tillverkarna praktiskt visserligen haft ett urval av olika färger/metaller på sina klockor, men där gulguld varit den enklaste/billigaste. Dit kan bl.a. "treenigheten", Piaget och Lange räknas; företag med en rätt konservativ hållning på hur klockor ska se ut, riktade mot en rätt konservativ publik. Piaget ryktas ju en gång ha nobbat Gerald Genta när han föreslog det som senare blev Nautilus för företaget med ett "Monsieur Genta – Piaget gör inte stålklockor".

Den mest klassiska guldvarianten är gulguldet – vare sig det är i 18 eller 14 karat (eller i britternas niokaratiga kattguld). Färgen är så nära guldets naturliga som möjligt, och har traditionellt sett varit storsäljaren och den mest typiska färgen. I såväl dressade som sportiga klockor är det fortfarande det naturliga valet, och även om det inte uppskattas av alla är det likväl den tydligaste och snabbaste markören för high life, pengar att bränna och oblyghet. När den designades i mitten av sextiotalet var Rolex King Midas tänkt som en rikigt Las Vegasig skrytpjäs och konceptuerades som världens tyngsta guldklocka. Den blev faktiskt det också, och kostade till slut nästan dubbelt så mycket som den inte helt gratis kusinen Day-Date.

Den raka motsatsen till det självklara och tydliga gulguldet är vitguld, en legering som med bland annat palladium gör att guldet nästan blir vitt (om än med lite gul, brun och grå ton) vilket gör att man skulle kunnat förväxla den med stål (om det inte var för tyngden och lystern). Traditionellt pläteras vitguld med rodium för att ge en blank, vit yta men numera används även ofta vitguldet "rått".  De ovannämnda finmärkena är flitiga användare av vitguld för kräsna kunder som inte vill synas alltför mycket; för många erbjuder vitguldet det bästa av två världar – det flyger diskret under radarn och kan enkelt misstas för stål, men imponerar likväl på "rätt" människor (eftersom vitguldsklockor nästan utan undantag är modeller som inte finns i stål); ett bra exempel är lövtunna Piaget Altiplano.

IWC Aquatimer

Det senaste decenniets med hypade guldlegering/-färg är tvivelsutan roséguldet. Det har synts hos alla märken, från eleganta modeller till de brötigaste sportfusionmodellerna, och har till och med fått konservativa Rolex att ta fram en egen legering (kallad Everose och rysligt snygg). Roseguldet innehåller mer koppar (men fortfarande en del silver) än gulguld och får därmed en rödare ton som inte minst framträder snyggt med ordentliga borstningar som bryter ljuset. Roséguld finns att finna i en av marknadens mest underbart oxymorona klockor – den lättningsfrästa guldsportisen Spidolite från danska Linde Werdelin. Naturligtvis i sig en gimmick lånad från den bruksigare titanmodellen innebär det ironiska i en bantad guldsportklocka klockan både humor och ambition.

Storebror till roséguldet är det röda guldet eller som man ofta kallat det ryskt (eller turkiskt, i Centraleuropa) guld. Här är det i praktiken bara koppar vid sidan av rent guld i legeringen och färgen är djupare, mörkare och rödare – lite liknande den patina som även gulguld får av tiden. Rödguld är klart vanligare på äldre klockor (inte minst sådana gjorda för eller i södra Europa) och har de senaste åren fått hård konkurrens från det rosa, men finns fortfarande kvar hos vissa märken. Ett bra exempel är IWC som valt att ha rödguld i Aquatimerlinjens flaggskepp med den egna 89361-kalibern, en superläcker sportklocka där den djupa guldfärgen kontrasterar vackert mot gummibandet.

Det pågår hela tiden en tävling mellan klocktillverkarna att presentera en egen, bättre legering som konkurrensfördel/differentiering och det laboreras friskt i gjuterierna. Förra året presenterade Omega en annan legeringen i det röda fältet, nämligen orange guld. I praktiken är det orange guldet rödguld med lite platina, och används exklusivt i Constellation-seriens Double Eagle-kronograf.

Oftast ser man guldklockor i enbart en legering – det är ytterst sällsynt att se kombinationer (liknande ex guld/stålklockor), men några avancerade exempel finns. Dels finns det äldre fickur med filigrana boetter med fem-sex olika färger av guld, men mest känd (och bespottad) är sannolikt Rolex Day-Date Tridor, som likt namnet antyder består av tre olika sorters guld (gult, vitt och rosa).   Inget för den blyge och fattige, kan man sammanfatta med.

Omega Constellation Double Eagle

Linde Werdelin Spidolite

Piaget Altiplano

Rolex King Midas

Annons, Rolex Tridor.

Rolex Tridor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC omega rolex Piaget
#1 Raderad säger
2011-12-01 21:24 - Anmäl

Undrade förut varför en del valde Nit och Redlighet (medalj) istället för guldklocka efter 30 år i statlig tjänst. Nu vet jag.
#2 Halmstad säger
2011-12-01 21:47 - Anmäl

Tills jag sparat ihop till tillräckligt mycket pengar för ett kvalitetsur hoppas jag att klockköpare i den högre divisionen skaffar sig bättre smak så utbudet förändras.
#3 Raderad säger
2011-12-01 23:50 - Anmäl

En selektion av ugliest of the ugly.. Och för ni som prövat RG aquamastern vet ni hur tung och obehaglig den är
#4 Raderad säger
2011-12-02 09:18 - Anmäl

#3 - generaliserar du inte lite väl vilt nu - Piaget Altiplano kan väl knappast kallas ugliest of the ugly?
#5 Rozzy säger
2011-12-02 10:55 - Anmäl

#3 "RG aquamaster" - vad är det för något? (undrar jag som ändå tycker mig vara ganska insatt i klockor). Håller dessutom med #4 att oavsett smak är det svårt att kalla Piaget-klockan ful.

Jag har en samling fina klockor men ännu ingen i guld. Jag hade en 40-tals Chronograph Suiss i rose men kände mig inte tillräckligt gammal/eller vuxen nog för att bära upp den, så den flippades. Nej, skulle det bli en ny i guld så skall det vara en stor tung dykare med gummiband, typ Aquatimern ovan, Ulysse Nardins Maxi Marine Diver, Bvlgari etc. Eller varför inte så småning om en Rolex sub i gulguld med länk. Härlig, härlig tyngd i en massiv dykarklocka i guld!
#6 DT säger
2011-12-02 15:59 - Anmäl

Hur kul är det egentligen när när alla går omkring med nedtonade vintageomegor, Speedmasters och Submariners? Man måste inte vara så lutherskt lagom och tråkig hela tiden så in med mer guldklockor, flärd och glädje!
#7 Raderad säger
2011-12-02 19:40 - Anmäl

Helt rätt med lite rött guld (RG) men varför inte hellre visa en Jaeger 8days, Royal Oak i brun alligator, Blancpain Villeret eller en IWC Portofino Chrono som alternativ i guld? Rolex Datejust och Omega Constellation är nog det mest "Svensson" som finnes i klockvärlden
#8 Raderad säger
2011-12-02 20:17 - Anmäl

Prova Certina, Festina och Casio. Låt oss inte förblindas.
#9 Kopparstaden säger
2011-12-02 22:50 - Anmäl

#7 räknar upp många grymt snygga klockor i guld. Jag gillar även IWC Portuguese yacth club och IWC Portuguese grande complication i guld :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen