Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Rolex Submariner

Klockvärldens 25 klassiker - Rolex Submariner
Sist ut i den här serien är ett dykarur, vars utformning och funktion mer eller mindre blivit branschstandard och benchmark. En klocka som utan att överdriva kan påstås vara en av världens mest populära och mångsidiga modeller; Rolex Submariner.

1954 i Basel presenterade Rolex sin dykarklocka Submariner (ref 6200).Modellen var dock i produktion och viss distribution redan året innan med ref 6204 vilket gjorde Submariner tillsammans med Blancpain Fifty Fathoms till den första "moderna" dykklockan. De båda klockorna delade filosofin en vattentät klocka i stål med skruvbaksida och -krona, svarta tavlor med stora lysmasseindex och tydliga visare, samt inte minst en graderad vridring för att kunna hålla koll på tiden under vatten. Från början var namnet för Rolex dykklocka inte spikat, vilket många håller som anledning för att modellen inte lanserades förrän 1954. Bland andra påtänkta namn nämns fanns bland annat Sub-Aqua, Frogman, Skindiver, Dive-O-Graph och Deep Sea Diver. I framtagningen av Submariner genomförde Rolex ett antal spektakulära tester, bland annat med prototyperna Deep Sea Special och Piccard som båda var överdimensionerade varianter av Rolex vanliga teknik och där den sistnämnda fästes på ubåten Trieste för att hänga med ner till 11 000 meters djup.

1959 förändrades Submariners profil när en ny typ av boett presenterades med kronskydd som gjorde att Submariner gick från den s.k. "Bond"-formen (mer om det senare) och fick den form den haft fram till nyligen. 1967 förnyades modellserien på nytt, då den första Submarinermodellen med datum (ref 1680) presenterades, och snart kom densamma även i guld. Modellen utvecklades vidare till Sea-Dweller som kom till på förfrågan av professionella dykare med sin större trycktålighet och heliumventil, som hjälper till att släppa ut expanderande gas under uppstigning Tekniken förhindrar klockan från att "explodera" när det inre trycket blir för stort. De första varianterna av såväl Submariner med datum som Sea-Dweller har röd text på tavlan och är mycket populära bland samlare och entusiaster.

1979 fick Submariner safirglas, och därefter förändrades modellen ytterst sparsamt i nästan trettio år innan den helt genomarbetade senaste generationen presenterades under Baselmässan 2008 – en klocka med den lite kraftigare Supercase-boetten, keramiskt vridringsinlägg, uppdaterat verk, ny lysmassa och inte minst en ny länk som avsevärt höjde kvalitetskänslan.

Annons från 1955.

I myterna kring Rolex är ofta bärarna en essentiell del – och Submariner är knappast ett undantag utan snarare är det de både faktiska och fiktiva ägarna som gjort modellen så kultig och populär. Som beskrivet ovan kallas den första generationen av Submariner (utan kronskydd) för Bond-modeller. Anledningen är naturligtvis att Sean Connery i rollen som världens populäraste superagent bar modellen i alla de tidiga Bondfilmerna, och känd är inte minst den ref 6538 på ett randigt tygband som man kan se på Bonds handled under den benvita smokingen i Goldfinger. Senare generationer av klockan användes av både Roger Moore (med inbyggd cirkelsåg och magnet, bland annat) och George Lazenby innan Seiko tog över produktplaceringen i slutet av sjuttiotalet (och numera är det som bekant Omega som har ensamrätten).

Även i verkligheten har riktigt salta grabbar burit Submariner, vilket bevisas genom två sällsynta, svindyra och hett eftertraktade varianter – den första är "MilSub", den Submariner som byggdes för brittiska försvaret på sjuttiotalet och som utmärker sig främst genom sina grova svärdsvisare och de fasta bandstiften. Några hundra tillverkades och för ett exemplar i slitet originalutförande får man betala runt halvmiljonen. Den andra specialvarianten är civil (nåja), och byggdes med och för den franska dykfirman Comex under den kommersiella dykningens pionjärdagar i slutet av sextiotalet.  Det var i samband med detta som behovet av ovan nämnda heliumventil upptäcktes, och klockorna som från början var modifierade Submarinerklockor ur standardproduktion blev med tiden en specialmodell (ref 5514) i ca 150 exemplar som vidareutvecklades till produktionsmodellen Sea-Dweller. Efter detta har Comex beställt många standardmodeller med sin karakteristiska logotyp på tavlan, och alla betingar stora samlarvärden.

Även bland kändisar har modellen använts flitigt; under sjuttiotalet syntes både Robert Redford & Steve McQueen med en Submariner på högerarmen (jodå, båda två!). McQueen som i marknadsföring och reklam ofta förknippas med TAG Heuer Monaco bar privat en Submariner ref 5512 (som också synts i ett par av hans filmroller) som såldes för 234 000 dollar på en auktion i juni 2009. Två andra superkändisar som uppskattat modellen är Kalla Kriget-profiler på olika håll – Chuck Yeager (en man av det rätta virket) och Fidel Castro, som gärna bar flera klockor på samma arm för att hålla koll både på både Havanna- och Moskvatid.

Första Submarinern, ref 6204

Annons från 1965.

Chuck Yeager

Comex-Submariner.

Deep Sea Special

Fidel Castro med Submariner och Day-Date.

MilSub

Robert Redford

Steve Mcqueen

Steve McQueens Submariner

Submariner ref 6538 i Goldfinger

Senaste generationen av Submariner ref 116610.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: rolex
#1 Halmstad säger
2011-11-24 23:55 - Anmäl

Lite klockintresserad har jag trotts allt blivit efter den här följetången, efter att ha startat på noll. Eftersom efterfrågan styr tillgången är dock många av mina fördomar om klockköpare dock intakta. Tittar jag igenom 4-5 av de främsta tillverkarnas kataloger är det svårt att få ha-begär. Jag gillar personligen stilrena, enkla klockor, och några enstaka sådana modeller trängs i drivor av kronografer, komplikationer och rena modernistiska missfoster. Det är helt uppenbart att den klockintresserade VILL SYNAS. Det skall helst skrikas i oren falsett från handleden.
Sedan kan jag tycka att det är märkligt att inte fler klockor görs i titan. Det blänker kanske inte tillräckligt, vad vet jag. Jag älskar materialet och skulle inte bara vilja ha det på feta, annars rätt tunga klockor.
#2 Raderad säger
2011-11-25 06:44 - Anmäl

Jag tycker verkligen att Rolex gjort några av de mest fantastiska armbandsuren i historien och de har också lyckats att knyta an till såväl äventyr som framgång. Jag älskar gamla Submariners men jag kan inte annat än tycka att Rolex efter många år mitt på vägen är på väg att köra ner i diket. RolexRolexRolex-markeringen (som verkligen är gräslig) innanför glasringen och allt större boetter tilltalar mig inte alls och jag kan inte se att någon av dessa klockor kommer att säljas till samma starka andrahandspris som många Vintage-submariners säljs för i dag.
#3 Halmstad säger
2011-11-25 12:30 - Anmäl

Egna favoriter: komplikationsbefriade modeller av:

Jaeger-LeCoultre - Ultra thin.
Patek - Calatrava
IWC (de flesta serier)
#4 Raderad säger
2011-11-25 15:49 - Anmäl

Halmstad - Av det jag har läst av dig så borde du inte vara någon "titan-kille", tycker personligen att titan i klockor gör att de får ett be:igare intryck. Du har rätt, de glänser inte lika mycket, men de utstrålar inte heller samma känsla, det blir lite för modernt kan jag tycka, och då kan man ju lika gärna kolla tiden på mobilen.........

Andrew - Håller helt med dig ang. de nya rollarna, förstår verkligen inte hur de tänkte när de gjorde de stora boetterna, inte heller när de gjorde GMT:n med glansig länk. Tycker för övrigt att en vintage "RED" submariner är bland det snyggaste en man kan bära runt högerarmen, och kanske även en vettig investering?
#5 Halmstad säger
2011-11-25 20:41 - Anmäl

# 4

Tycker du det är mer känsla i stål? Titan är ju betydligt mer exklusivt ur alla aspekter, bortsett från blankheten då, om man tycker det är viktigt.
#6 Raderad säger
2011-11-26 00:10 - Anmäl

#2 Jag kan till viss del hålla med om att vissa detaljer känns mindre smickrande från de nyare kollektionerna från Rolex (ROLEXROLEXROLEX, blanka mittlänkar etc.) Samtidigt vill jag påstå att bortsett från dessa estetiska faktorer så gör Rolex till skillnad från många andra märken faktiskt sina klockor till det bättre. Rolex har aldrig producerat bättre klockor än de gör nu, den nya länken på Submarinern är helt fantastisk och keramiska vridinlägg har till vintagenördarnas förtret visat sig vara överlägset i rep och slitstyrka.

Jag tycker man ser många märken som bara försöker stilla marknaden trender och tillfälliga önskningar men sparar in på kvalitet och urverk. Självklart måste även Rolex följa med i utvecklingen av större armbandsur och de har fortfarande varit väldigt trogna sin historik i min mening.

Den främsta anledningen varför dagens Rolexklockor förmodligen inte kommer ha samma fantastiska andrahandsvärde är att det nu produceras så otroligt mycket fler klockor. Rolex tillverkar runt 1 000 000 klockor varje år!

Det är lätt att glömma att de klockor som betingar störst värde på vintagemarknaden är de som under 70 och 80-talet inte gick att sälja alls nämligen Daytonan...

De klockor med störst premium om 20 år kan mycket väl vara någon yatchmaster eller annan ljummen modell för tillfället...
#7 Raderad säger
2011-11-26 13:24 - Anmäl

#5 Jag är mycket väl medveten om att titan är mer exklusivt etc, men jag tycker fortfarande inte att det UTSTRÅLAR samma känsla som stål gör.
#8 Raderad säger
2011-11-26 13:24 - Anmäl

#5 Jag är mycket väl medveten om att titan är mer exklusivt etc, men jag tycker fortfarande inte att det UTSTRÅLAR samma känsla som stål gör.
#9 Adjuster säger
2011-11-27 20:15 - Anmäl

Det är något speciellt med klockor av klass.. Deep Sea är riktigt läcker.
#10 Raderad säger
2011-12-30 19:51 - Anmäl

Rolex gör riktigt tråkiga klockor, är inte roligare än vilket seikodykarur som helst, "kejsarens nya kläder", tycker at baume et mercier's classima serie är vackrast
#11 Raderad säger
2011-12-30 22:05 - Anmäl

Är det inte snarare så att "vilket Seiko-dykarur som helst" inte är roligare än vilken Submariner som helst? Den senare var ju faktiskt tidigare. (Hälsar en som numera är lycklig ägare till en Seiko-dykare, en bra julklapp!)
#12 Trendklockor.se säger
2017-01-01 22:06 - Anmäl

Rolex klockor är alltid trevliga! Riktigt populära klockor också. Trendklockor i min mening är lätta på handen, ganska enkla i designen och prisvärda och det är vad Rolex är.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen