Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Calatrava

Klockvärldens 25 klassiker - Calatrava
Det börjar bli dags att knyta ihop säcken för den här serien. Avslutningsvis tar vi upp två riktiga ikoner för kostym- respektive sportklockor som i mångt och mycket satt standarden i sin kategori. Först ut är den dressiga superklassikern; Calatrava.

Calatravaorden är en urgammal spansk riddarorden, vars namn används av Patek Philippe som beteckning på märkets linje av avskalade, klassiska kostymklockor i ett par olika utföranden. Calatravaordens symbol, korset med liljor på armarna, används dessutom som den schweiziska tillverkarens logotyp. 1932 kom den första klockan med Calatrava som ref 96, en manuell kostymklocka med subsekund på blyga 31mm. Stuket, starkt inspirerat av Bauhaus, har blivit i det närmaste synonymt inte bara med märket och modellen, utan för hur kostymklockor i stort ser ut; avskalad, rund boett, tavla med applicerade stavindex och dauphinevisare. Modellen finns, uppdaterad och förstorad men med samma klassiska utseende, fortfarande i sortimentet som ref 5196.

Serien spretar lite – förutom den klassiska varianten finns även en annan ikon-Calatrava, nämligen den om möjligt än mer dressade variant med pliggad ("hobnail"/Clous de Paris) glasring och den uppsnäppta kombinationen av ljus tavla med tryckta romerska index samt visare i svart. Modellen (som exempelvis ref 5120) är tunn, elegant och gör sig sällsynt bra till klassiskt kostymmode, helst på ett tunt svart reptilband. En tredje typ av klocka som finns i Calatravalinjen är det s.k. officersmodellen, baserad på de klockor som ska ha tilldelats officerare under första världskriget. Modellen sälskiljer sig genom den runda boetten med sina raka bandhorn, den lilla knubbiga kronan och inte minst den solida baksidan med gångjärn som skyddar glasbaksidan, som på ref 5153. Modernast med Calatravaetiketten är den rundade varianten med kronskydd som är sprungen ur ur-Calatravan men även fått datumvisning (ex ref 5127).

Den tidlösa Calatrava-estetiken och de snygga linjerna hos modellen har naturligtvis inte tillåtits att stanna i just denna del av sortimentet, utan har lånats friskt inte minst av Complications- och Grand Complications-linjerna som innehåller mer eller mindre diskreta dräparklockor – ur-Calatravans form har exempelvis lånats ut till den för året nya 5216 (som bjuder på bland annat minutrepeater, tourbillon och evighetskalender) och 5139 som inspirerats av den ännu mer filigrana systermodellen.

Som de flesta vet är Calatravalinjen kanske det mest signifikanta och kända dressade alternativet från Patek Philippe, långt ifrån det enda. När sextiotalet var som svängigast och de strikt geometriska cirklarna och fyrkanterna började kännas tråkiga släpptes Ellipse d'Or/Golden Ellipse, en superellips enligt det gyllene snittet med karakteristisk djupblå tavla, och i sortimentet finns även den Art Deco-inspirerade Gondolo-linjen som är tillgänglig både med tonneauboett som en fyrkantig variant (som används som bas för den ultradiskreta tiodagarstourbillonen 5101).

 

Caltrava 96

3919

530 i stål från 1943

Calatrava med officersboett ref 5153

Calatrava-kronograf ref 533

Golden Ellipse

Tiodagars-torubillon ref 5101

5139

5216

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Patek Phillipe
#1 Halmstad säger
2011-11-17 15:20 - Anmäl

Beställa ny bil eller en Patek till mig? Skall höra med frun vad hon tycker. Värdeminskningen är onekligen större på en ny bil.
#2 Raderad säger
2011-11-17 17:11 - Anmäl

Fantastisk!
#3 Raderad säger
2011-11-17 22:03 - Anmäl

Calatrava må vara klassisk, men trist är den... Kunde lika gärna vara en quartz från Seiko. Modellerna med komplikationer är roligare dock.
#4 Raderad säger
2011-11-17 23:01 - Anmäl

Jag älskar principen att man lägger in en tourbillon utan att skylta med den. Äkta funktion utan onödigt prål, och en dold skatt för de invigda. Ungefär som ett par bra skor. Härligt!
#5 Adjuster säger
2011-11-19 22:16 - Anmäl

530 skulle sitta fint på armen!!!
#6 Raderad säger
2011-11-20 11:25 - Anmäl

Halmstad, du har inte låga krav. På bilar.
#7 Raderad säger
2011-11-20 11:30 - Anmäl

Riesenschnauser, det står i.o.f.s. tourbillon på urtavlan. Kan uppfattas som att man skyltar.
#8 Raderad säger
2011-11-20 18:04 - Anmäl

Jag tänkte främst på Reverson.
#9 Raderad säger
2011-11-20 18:07 - Anmäl

Eller, öh, Ref 5101, som ser ut lite som en Reverso när den framställs med fram- och baksida sådär. Ursäkta.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen