Manolo logotype

Höstens kritstrecksrandiga

Höstens kritstrecksrandiga
Kritstrecksrandigt förknippas ofta med powersvidar och mängder av axelvadd. Kanske inte helt oförtjänt, men i många fall är rädslan för mönstret lite överdrivet. Bortsett från de allra mest tongivande fallen har kritstreck en självklar plats i garderoben. I dagens artikel följer några exempel.

En bra utgångspunkt för den kanske inte fullt så inbitna kritstrecksfantasten är en kostym i tyg med marinblå eller grå botten med relativt täta och smala ränder. I bredare ställda och kraftigare ränder tenderar mönstret att bli väldigt dominerande. På gott och ont...

 

Traditionellt brittiskt från Hackett.

Boglioli har med denna dekonstruerade kostym verkligen avdramatiserat kritstrecksmönstret. (www.flannelsfashion.com)

Cucinelli går all in med bredspårig kritstreck, dubbelknäppt i märkets karaktäristiskt täta knappställning och en oförskämt välsittande silhuett. Brunello Cucinelli (Bergdorf Goodman).

Kostymer från Ermenegildo Zegnas Su Misura-program.

Bortsett från en alldeles för bredrandig skjorta visar Canali upp en elegant tredelad kostym med spetsiga slag.

Smalt skuren kostym från Rose & Born.

Oscar Jacobson

Kostym med en något mer uppbyggd napolitansk silhuett från Kiton (Bergdorf Goodman).

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Raderad säger
2011-11-14 22:44 - Anmäl

Kostymen från Boglioli var riktigt snygg! Mitt nästa kostyminköp kan mycket väl bli en blå kostym med kritstreck. Önskar bara att utbudet vore större, Gabucci har ju inte så mycket från Boglioli...
#2 Tom Selleck säger
2011-11-14 23:16 - Anmäl

Många fina bilder!
#3 Raderad säger
2011-11-14 23:43 - Anmäl

L.B.M. har en snygg rackare i flanellkrita om man inte vill lägga hela veckopengen på en Cucinelli...
#4 Raderad säger
2011-11-15 15:49 - Anmäl

Håller i allra högsta grad med om att kritstreck är grymt snyggt (som bilderna bevisar). Tycker dock att passformen är mycket viktig för att inte fastna i den klyscha som du nämner i första meningen. Har själv tre schyssta ktritstrecskkostymer från Lee Baron. Dessa är alla skräddarsydda med den tunga fördelen att de kostar runt 3500 kronor, de har ett nytt showroom i Kungsträdgården och man bokar tid på deras hemsida leebaron.se. Rekommenderas starkt!
#5 Raderad säger
2011-11-15 16:21 - Anmäl

Boglioli var klart snyggast men föredrar nog en något mer marin ton, tycker kostymen gränsar för mycket till svart som spontant känns big no-no
#6 Raderad säger
2011-11-15 17:49 - Anmäl

#4 Skräddarsydd kostym för 3 500 kr?
#7 Raderad säger
2011-11-15 19:36 - Anmäl

@ #4 Uppmätta i Stockholm uppsydda i asiatisk Sweatshop,
Ja skräddarsytt för 3500 spänn.
Landar man i Shanghai (eller Peking eller...) och besöker en "tygmarknad" kan man komma undan med en femhundring för en skräddarsydd kostym, toppa med 2 hundringar till får du en tredelad med extra byxor.
#8 Raderad säger
2011-11-15 20:16 - Anmäl

Skräddarsytt är när kunden väljer tyg och design och skräddaren fixar passformen vid flera provningar. Det tar ca 40-50 timmar att sy en skräddarsydd kostym med handpikerade slag och krage. För passformens skull görs 3-4 provningar. Vid provningarna har kunden möjlighet att ändra vissa tidigare beslut. Smalare slag, kortare kavaj, byxvidd etc.
Sedan kan jag instämma i lovsången till Loro Pianas tyger. Även deras kritstreck är underbar. Diskret.
#9 Raderad säger
2011-11-15 22:27 - Anmäl

#4 - När ska ni pajasar lära er skillnaden mellan skräddarsytt och måttsytt? Tycker man borde införa vissa regleringar så att man inte kan annonsera sina Thailändska lopphögar som skräddarsydda!
#10 Raderad säger
2011-11-16 08:30 - Anmäl

Skräddarsytt borde ju innebära att man tar mått på kroppen gör ett mönster klipper till tyget syr upp plagget. Kinesiska/Thailändska skräddare uppfyller ju de facto detta.
Antalet tillpassningar och så vidare är ju egentligen sekundärt.
Är det bra? Om det är prisvärt beror väl på?
Måttsytt innebär väl i princip att man har ett antal kavajkroppar som man efter kundens mått matchar med rätt sorts ärmar och sedan har ett antal byxor som man anpassar i längd efter kundens önskemål.
#11 Raderad säger
2011-11-16 08:31 - Anmäl

@ Churchill - skriv du till svenska akademin och beklaga dig....
#12 Raderad säger
2011-11-16 09:17 - Anmäl

Efter mått-tagning görs ett pappersmönster. Men kroppen är inte platt som mönstret. Två kunder kan ha samma midjemått, men den ene har ryggsvank och liten mage medan den andre är helt jämn runtom midjan. Oavsett lika kroppsmått finns inga människor som ser identiska ut. Provningarna är det absolut viktigaste. Det är då som skräddaren ser hur tyget faller på kroppen. Höga axlar eller sluttande, rak hals eller "gam-nacke", armarna hänger något framåt eller bakåt etc. Provningen är en förutsättning för en perfekt passform där ovälkomna veck elimineras och plagget får rätt balans. Kunden ska ju trivas i plagget vid många tillfällen och under många år.
#13 Raderad säger
2011-11-16 11:23 - Anmäl

men sluta raljera och försöka imponera om kunskapen om måttsydda, skräddarsydda, handsydda etc.
# 4 ger en bra tips för en del personer och det är väl bra?!

För övrigt ser OJ kostymer super ut även i fönstren på Birjer Jarlsgatan. Har inte vart inne ännu men snygga tyger, modeller o ytor ser det ut som. Vet man deras priser? 5-6000?

Avd, man får vad man betalar för...ibland 3500, ibland 35000 så vad är problemet?
#14 Raderad säger
2011-11-16 14:21 - Anmäl

Tycker att om man som jag (och många andra) använder kostym dagligen är det kul att kunna plocka på några fler alternativ till ett överkomligt pris än att lägga 15K- 30 på en kostym. "Riktigt" skräddarsytt som du pekar ut är ju alltid trevligt men kanske inte det man bygger upp en snygg och mångsidig garderob med. Känner personligen inte att man tummar på kvaliteen alls och det stora urvalet tyger som finns på LB har de flesta "rikitga" skrädderierna svårt att konkurrera med. Bra service, smidigt och grymt snyggt. Rekommenderar det varmt till alla som inte hängt upp sig på gällande skräddarterminologi.
#15 Kopparstaden säger
2011-11-16 14:50 - Anmäl

#13

"Problemet" är väl som i många branscher att tillverkare försöker påskina att de tillverkar varor av högre kvalitet än de har och försöker sälja detta genom att använda historia och ord från topptillverkarna. Ungefär som när det görs reklam på TV för diverse billiga espressomaskiner där det påstås att det blir högsta kvalitet fast mkt billigare.

Man "lurar" kunderna att tro att skräddarsytt alltid är samma sak bara att det finns tokstållar som försöker sälja en kostym för 20-30 000 kr när "vi" bara tar 2-3000 kr för samma sak. Skor för 4000 kr när "vi" säljer samma sak för 400 kr osv osv
Allt ska vara billigt i första hand och gå fort att få...helst direkt.

I övrigt är väl problemet att det finns folk som köper dyra saker som inte gillar när folk som köpt billiga saker påstår att det är samma sak. Då är man ju inte exklusiv längre :-)
#16 Halmstad säger
2011-11-16 15:06 - Anmäl

Vissa kroppar *måste* ha åtminstone måttsytt. En kombination av mycket muskler och sluttande axlar t.ex. Finns inte en färdigsydd kostym som sitter bra på en sådan kropp.
#17 Raderad säger
2011-11-17 17:43 - Anmäl

A propos #4, 6, 7 osv:
Jag bodde ett par år i Shanghai, och var en flitig besökare på flera tygmarknader och hos olika skräddare. Till en början blev jag helt tagen av valmöjligheterna och av att plötsligt till en billig penning kunna få en skjorta/kostym/kavaj som var "precis som man ville". Som boende i sta'n kunde jag ju komma tillbaka och göra flera provningar tills det blev som jag ville.
Förutom utbudet av tyger är den allra största skillnaden mellan detta sätt att få en kostym uppsydd och att gå till ett dyrare etablissemang (oavsett om det är måttsytt eller skräddarsytt) att du måste stå för allt stilmässigt kunnande själv. Skräddaren kan oftast väldigt lite om hur en snygg kostym skall se ut (en kombination av andra estetiska ideal och en vilja att göra så lite jobb som möjligt per plagg) så i mitt fall var det "trial and error" tills jag provat mig fram till rätt stuk på plaggen. Av alla de mycket billiga kostymer jag sydde upp under de åren är det bara de sista som jag idag kan bära och vara nöjd med.
Så visst är det skillnad på en kostym för 3 500kr och en för 35 000 kr! Underskatta inte betydelsen av hantverkskunnande!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen