Manolo logotype

Veckans klockklassiker - Seiko Diver

Veckans klockklassiker - Seiko Diver
Den här serien har i mångt och mycket handlat om det exklusiva, exotiska och inte sällan lite dyrare. Men vad som kanske engagerar flest och mest bland klocknördarna är ofta det enkla, prisvärda och inte minst lättmekad. Det kanske tydligaste exemplet är Seikos dykarmodeller, som samlar många trogna entusiaster och en liten industri uppbyggd kring sig för modifieringar.

1964 arrangerade Tokyo OS och officiell tidtagare var inhemska Seiko. Den japanska industrin, och hela samhället, var på väg uppåt efter andra världskriget och snart skulle landet vara såväl ikapp som förbi västvärlden med sin teknik. Seiko var ett tydligt exempel – företaget hade börjat få momentum och 1965 hängde Seiko på den trend av dykarur som löpte över världen med sin modell 62MAS, som också kallas 6217, tack vare kalibern. Klockan i sig var avskalad, enkel och hade det de typiska drag som Submariner och Fifty Fathoms gjort till det standardutseende för dykarur som gäller än idag; automatiskt verk, mörk tavla med lysmassa i index och visare, vridring samt kronan vid klockan tre. Den här modellen, tät till 150, var startskottet för en utveckling som tog två vägar – en serie för den "vanliga" marknaden (där sportdykare, militärer, tuffa snubbar och andra "normalkonsumenter" för dykarur ingick) och en strikt professionell serie, som vi återkommer till. Efterföljaren till 62MAS på den vanliga marknaden var den modell som heter 6105 – en dykare som kom 1968 och blev mer egen i sitt utseende (ett stuk som hängt med sedan dess); bland annat Seikos karakteristiska placering av kronan vid klockan fyra. Modellen blev en favorit inte minst hos militärer som både fick modellen tilldelad (exempelvis finns det ett antal ex från svenska Marinen, komplett med märkningar) eller valde att köpa den själv. Något som var vanligt inte minst bland amerikanska soldater i Vietnam. Klockan var stryktålig, vattentät och kostade bara hälften av en Submariner, vilket fick många att uppgradera sig från de rudimentära tjänsteklockorna till en Seikodykare – något som speglades i exempelvis Apocalypse Now där Martin Sheen bär en 6105.

6105

6105 i Apocalypse Now

I mitten av sjuttiotalet svullnade boetten ytterligare (redan under 6105-epoken hade klockorna fått en revision med klart köttigare boett) och klockorna bestyckades med den nya verksgenerationen 6309. I Japan fanns den exklusiva och avancerade varianten 6306, komplett med stoppsekund och manuellt uppdrag. I början av åttiotalet designades den om till en mer slimmad variant med en boettform som efter ett par kaliberbyten mer eller mindre oförändrad finns kvar än idag i kultfavoriten och femtonåringen SKX007. En klocka som uppskattas för sin enkla design och teknik, sitt låga pris och inte minst ett stort utbud av delar och tjänster för modifiering (ett öde som den delar med sina äldre syskon). Systermodellen "Monster" är helt olik i utseendet, men består av samma beprövade grundteknik, och är även den populär som bas för fantasifulla byggen, som inte sällan påminner en hel del om andra, lite dyrare modeller – klockvärldens kitcar, alltså. Linjen har även fått flera nya tillskott, vilka alla är prisvärda och tämligen gedigna pjäser som ofta får fungera som instegsdrog till tyngre klocknörderi.

Den professionella linjen är lite annorlunda – den är inte bara rejält mycket dyrare (det är inte omöjligt med en tiopotens till...), utan även klart mer tekniskt avancerad och kapabel. Redan 1967 släpptes en 300m-dykare och 1975 kom en 600m-variant i titan som då för första gången användes i ett dykarur. Båda var utrustade med verk från Seikos premiumlinje Grand Seiko. Linjen lever fortfarande kvar och innehåller bland annat en av de intressantaste klockorna överhuvudtaget från Seiko; Marinemaster 300m (SBDX001), som älskas av många för sitt utseende, den höga kvalitén och den fina finishen – en stor, tung pjäs med monocoqueboett och länk med inbyggd förlängning av samma typ som vi sett på exempelvis Rolex Deepsea. 

6306-annons

62MAS

Mick Jagger med 6309

Modifierad SKX007

Sprängskiss 63096306.

Seiko Monster

Seiko Professional.

SKX007

MarineMaster

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Seiko
#1 Raderad säger
2011-11-13 20:39 - Anmäl

Tre dagar och noll kommentarer... Det luktar schweizerurfantastmobbning av japanska klockor lång väg.

Undantaget Blancpain Fifty Fathoms är väl Seikon inte fulare än något annat dykarur och nog inte så värst mycket sämre heller.

Kult med japansk kvalitet.
#2 Raderad säger
2011-11-13 22:42 - Anmäl

Jag tycker faktiskt att klockserien är ganska ful. Nu äger jag en Seiko, så jag får säga så utan att vara en schweizerurfantastmobbare.
#3 Raderad säger
2011-11-14 09:41 - Anmäl

Seiko Chronograph från 70-talet är ju bra mycket snyggare än deras dykarur. Lite för stora bara att ha under skjortärmen.
#4 Raderad säger
2011-11-14 18:36 - Anmäl

Jag kan väl hålla med er, men egentligen är det väl bara BP 50 Fathoms som är direkt snygga - alla andra dykarur är väl såväl klumpiga som plottriga om ni frågar mig.

Hur som helst; nu har Seikon fått fyra kommentarer och det tycker jag den var värd åtminstone.
#5 Raderad säger
2011-11-22 21:40 - Anmäl

Håller med erpet lite om det där med "schweizerurfantastmobbning"... Hur som helst, intressant artikel och kul att Manolo uppmärksammar ett i modesammanhang ganska ovanligt märke (där det ju annars alltid är Schweiziskt som gäller). Min erfarenhet av Seikos automatiska/mekaniska klockor är att de ger extremt mycket "bang for the bucks" jämfört med de betydligt dyrare Schweiziska konkurrenterna. När jag dyker använder jag alltid min SKX007 istället för min Planet Ocean (delvis eftersom jag gillar det råa dykarutseendet, men delvis eftersom jag inte har råd att ersätta en tappad eller läckande PO). Dessutom, om man nu är rädd för vad andra tycker om det man har på handleden, så har jag nog totalt sett fått mer beröm för min orangea Monster (med orange 5-rings Zuluarmband) än jag fått för någon av mina Schweiziska klockor.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.