Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Cartier Santos

Klockvärldens 25 klassiker - Cartier Santos
I den här serien har vi hittills kikat på två utpräglade flygmodeller (IWC Flieger och Breitling Navitimer), men de var långt ifrån först på marknaden. Det märke som allra först tillverkade ett armbandsur för flygning var mycket otippat ett som likt Chopard eller Bulgari kanske först och främst är känt för sina smycken; Cartier.

Cartier grundades av 1847 av Louis-François Cartier och gjorde sig tidigt känt som ett märke för det fina folket. Inget annat klock- och smyckesmärke är men framförallt var så populärt bland kungligheter, kändisar och filmstjärnor som Cartiers eleganta produkter. Populariteten bland hoven har gjort att Cartier kallas "Joaillier des rois - roi des joailliers" - kungarnas juvelerare, juvelerarnas kung. Firman har ett antal populära modeller, där Tank får sägas vara den allra mest avskalade och eleganta; släppt 1917 och presenterad först för general John Pershing designades den efter formen på en stridsvagn sedd ovanifrån. En annan linje som fått välförtjänt klassikerstatus är Pasha, enligt myten skapad på 40-talet på förfrågan från paschan av Marrakech som ville ha ett vattentätt armbandsur att bära när han badade.

De ovan nämnda modellerna är båda vackra och kända, men den modell vi kikar på idag kom till på förfrågan av en av historiens första och största flygare – Alberto Santos-Dumont. Född och uppvuxen i Brasilien som ett av barnen i en rik kaffeodlarsläkt. Vid 18 års ålder flyttade Dumont med familjen till Paris för att studera kemi, fysik, astronomi och teknik för att senare bli det sena artonhundratalets och tidiga nittonhundratalets mest tongivande flygentusiaster. Bland annat vann han 125 000 franc (en vid tiden rätt stadig summa) när han tog hem Deutsch de la Meurthe-priset, som gick ut på att under en given tid flyga en slinga i Paris, vilken bland annat innebar att Eiffeltornet skulle rundas. Under firandet (på Maxim's, såklart...) beklagade sig Santos-Dumont för sin vän Louis Cartier, sonson till Louis- François Cartier, över att det var så besvärligt att hålla koll på tiden med sitt fickur när han flög – han behövde händerna till annat. Cartier tog tag i idén och kunde i mars 1904 presentera ett armbandsur för Santos-Dumont med ett skinnband och en karakteristisk, fyrkantig glasring (och boett i platina, förstås!). Santos-Dumont uppskattade det mycket, och sägs aldrig ha flugit igen utan sin klocka på armen. Hans bärande populariserade idén om herrarmbandsur, och även om till tillverkats  armbandsur länge hade det varit en produkt för enbart damer (herrar hade fickur, punkt slut) och i vissa fall nischkunder (som den beställning tyska flottan gav Girard-Perregaux i slutet av åttiotalet för däcksur med band).

 

Alberto Santos-Dumont

Modellen utvecklades vidare och fick under sjuttio- och åttiotalet på nytt uppmärksamhet. Santos kom med såväl en rund som en Royal Oakesque åttakantig variant av glasringen, men fortfarande var den kvadratiska modellens kännetecken, tillsammans med den nya länken som hade en borstad finish och polerade skruvskallar som dekorativt element. Populariteten hos modellen är svår att ta miste på när man ser Wall Street från 1987 där både Bud Fox och Gordon Gekko bär Santos med länk i gulguld. Den uppmärksamme ser dessutom hur Gekko i Wall Street: Money never sleeps från 2010 hämtar ut sin gamla klocka tillsammans en tom sedelklämma och en tidsenlig mobiltelefon när han muckar från fängelset. 80-talet var verkligen Santos högtidsstund, och det såldes mängder av guld/stål-klockor, inte minst i södra Europa.

2004, när Cartier Santos fyllde hundra år, släpptes uppdateringen Santos 100 – en modernt storlekssatt och formgiven variant som snabbt med populär hos ett lite glidigare och glammigare klientel, inte minst i de sportigare varianterna med band och/eller glasring i gummi. Storleken bjöd in till en mängd intressanta konfigurationer av verksteknik och komplikationer, där den kanske inte allra dyraste, men den mest slående förmodligen är den skeletterade varianten där verksbotten och -bryggor frästs ut för att bilda Cartiers klassiska romerska siffror.

Alberto Santos-Dumont gick ur tiden 1932. Deprimerad, ensam, sjuk i MS och oändligt förbittrad över att hans älskade flygmaskiner numera användes som krigsredskap hängde han sig. Arvet, bedrifterna och klockan med hans namn lever dock kvar.

Cabochonkronan på en Santos.

Ur-Santosen i platina

Santos Dumont från sjuttiotalet

Santos i guld

Santos i stål och guld

Santos i stål

Santos i Wall Street - Money never sleeps

Santos 100 squelette

Santos 100 squelette, detalj.

Santos 100 i stål.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: cartier
#1 Raderad säger
2011-11-03 14:11 - Anmäl

Cartier Santos 100 i stål/guld med krokodilarmband är bland det snyggaste jag vet - men det kräver rätt mycket av bäraren.
#2 DT säger
2011-11-03 15:37 - Anmäl

Cartier Santos och Tank är riktigt trevliga serier!
#3 Rozzy säger
2011-11-04 11:12 - Anmäl

Härlig historia och intressant att lära sig mer om Cartier och hur de faktiskt är ett riktigt klockmärke.
Fantastiskt hur trogen designen man varit med tanke på hur urtypen som alltså skulle vara över hundra år! (Kan det verkligen stämma? Den ser så pass modern ut i designen, något man kunnat se på armen hos någon i dag!)
Välskriven och spännande artikel i vilket fall som!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.