Manolo logotype

Höstskor, Scotchgrain

Höstskor, Scotchgrain
Scotchgrain-läder har varit en relativt vanlig syn bland skotillverkarna senaste säsongerna. Den präglade och något oregelbundna ytan ger en tålig yta som passar perfekt till höstens robustare skodon. Manolo har valt ut några favoriter.

Något förenklat är Scotchgrain läder som präglats med ett konstnarvskikt. Eftersom det är svårt att hitta helt släta läderhudar utan repor eller märken används ofta denna teknik för att göra eventuella defekter mindre synliga och bättre utnyttja lädret. Detta betyder dock inte att scotchgrain-läder nödvändigtvis är av sämre kvalité än helt slätt skinn. För även om detta används för att dölja en undermålig kvalité på riktigt dåliga skinn är det i många fall en ren estetisk fråga.  

Fördelen med scotchgrain är att det är mindre känsligs för fläckar och repor än släta skinn. Därför syns den här typen av läder främst på lite robustare fritidsskor och kängor. Nedan följer ett antal exempel.

Alfred Sargent Woodland (Nitty Gritty)

Barker Black

Crockett & Jones Isley

Gaziano & Girling Hove

Lodger

Alden Longwings (Leffot)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2011-10-31 21:07 - Anmäl

Snyggt! Själv köpte jag ett par Herrings Windermere förra hösten och är helnöjd.
#2 Halmstad säger
2011-10-31 23:21 - Anmäl

Fina grejer.

Kan Olof - eller någon annan - utreda relationen mellan Barker och Barker Black? Är den senare något slags sentida lyx-avknoppning till den förra?

Apropå höstskor har jag f.ö. precis skaffat ett par Barker "Hamilton" (svarta): Ett fattigmansalternativ till Alden ovan och Church's Grafton m.fl.
#3 Raderad säger
2011-10-31 23:25 - Anmäl

Själv går jag och suktar efter ett par Alfred Sargent Culford, en modell som tyvärr fasats ut och ersatts av en betydligt dyrare klon. Trevliga bilder! Som alltid blir man ledsen över hur taskigt utbudet av fina skor är i svenska butiker.
#4 Raderad säger
2011-10-31 23:26 - Anmäl

Är G&G Hove något så delikat som en sko med enkel Dainitesula förresten? Jag kan inte se någon mellansula i läder på bilden ovan. Läckert!
#5 Raderad säger
2011-11-01 12:30 - Anmäl

#4 riesenschnauser : Ja det stämmer, samtliga Gaziano & Girling går att beställa med enkel Dainite under made-to-order programmet.
#6 Raderad säger
2011-11-01 19:35 - Anmäl

Det är ju fantastiskt. Varför ser man inte sådant oftare? Fler tillverkare borde fatta hur smart det är att ha en slank profil men ändock funktionell gummisula. Då slipper man strula med löjliga påklistringssulor och slipper även besväret med galoscher.
#7 Halmstad säger
2011-11-01 20:16 - Anmäl

# 6

Inte alls ovanligt. Använd den smarta sökfunktionen på herringsshoes.co.uk så hittar du flera exempel med lågprofil och dainite - om du kan stå ut med skor i 1500-2000kr klassen. Jag kan dock tycka att dainite är lite för grov för de slankaste modellerna. Själv väljer jag alltid dainite med storm welt konstruktion.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.