Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - IWC Portugieser

Klockvärldens 25 klassiker - IWC Portugieser
En specialbeställning från trettiotalet ligger till grund från en av de moderna kostymklassikerna. En klocka som blivit det självklara valet för den som vill ha en större och dressat armbandsur; IWC Portugieser.

1936 vände sig de portugisiska affärsmännen Rodriguez och Teixeira (från Lissabon respektive Porto) till IWC för en lite annorlunda beställning, som enligt ryktet utfördes på order från landets flotta.  I en tid när herrur var runt blott 30mm stora ville herrarna att IWC skulle bygga ett armbandsur som rymde ett fickursverk för bästa möjliga precision. Portugiserna är ett folk med stolt sjöfarartradition och som verkligen vet värdet av precision ute på havet. Kravet var att skapa en klocka med samma funktion som klassiska skeppskronometrar men som gick att bära på armleden.

IWC satte sitt tunnaste fickursverk, cal 74 som senare utvecklades till cal 98, i en 42mm stor boett och världens kanske första oversizeklocka (bortsett från de glada skyttegravsgrabbar som lödade på bandhorn på sina fickur) var född under namnet Portugieser (ref 325). Samma teknik med fickursverk i jättestor boett för precision i navigation kom några år senare att användes när Luftwaffe beställde Beobachtungsuhr / Grosse Fliegeruhr av bland annat IWC. Även om Portugieser aldrig blev någon storsäljare fanns modellen representerad i IWC:s sortiment under dryga 40 år.  Under denna tid såldes totalt drygt sexhundra exemplar.

1993 fyllde IWC 125 år och för att fira jubileet valde den schweiziska tillverkaren att ge ut en nyutgåva av den bortglömde portugisen. Klockan som kom i 1000 exemplar i stål, 500 i guld och 250 i platina var praktiskt taget identisk med förlagan med en 42mm-boett (dock mindre än centimetern tjock!), samma verkstyp (cal 982, en något utvecklad cal 98), men med ännu högre finish och en glasbaksida för att visa det vackert dekorerade verket.

På grund av den goda responsen från marknaden valde IWC att fortsätta med portugisen och baserad på originaldesignen kom strax efteråt en minutrepeater. IWC utvecklade även den första varianten på den kronograf som idag är karakteristisk för serien – rattrapanten. 1997 släpptes en förenklad variant (en "vanlig" enkelkronograf) av rattrapanten, och "kleine Portugieser" som är en 35mm stor variant av ursprungsdesignen (men med JLC-baserat automatverk).

 

Grand Complication

År 2000 släpptes den automatiska portugisen i begränsad upplaga utrustad med IWC:s nästintill mytiska och husegna 5000-verk. Med sina imposanta mått (38mm brett, över 7mm tjockt!) och iögonfallande teknik (18000 svängningar i timmen och sju dagars gångreserv) är detta en pjäs som älskas för sin oblyga kompromisslöshet. Från 2004 är den en produktionsmodell (ref 5001) i det ordinarie sortimentet.

Under 2010 var portugisen i fokus för IWC och märket tillförde ett antal imponerande varianter. Bland annat väckte IWC liv i den tidigare Yacht Club-serien och förde in namnet på en sportigare variant av portugisen med röda detaljer och gummiband. Det lanserades också en evighetskalender (som syns övertydligt i Wall Street: Money never sleeps) och en riktigt bjässe i form av en grand complication på hela 45mm och 16,5mm tjocklek. Portugisens från början väl tilltagna dimensioner gör att det finns gott om svängrum vilket är tacksamt för versioner med komplikationer. Förutom de nämnda finns det såklart även ett par tourbillonvarianter och under hösten har IWC även släppt en riktig dräparvariant - Sidérale Scafusia. Den här modellen tar portugisens arv från sjöfart och vrider det ett steg till; för dryga fem miljoner kronor visar den inte bara vanlig tid utan även stjärntid för navigation, har en komplett stjärnkarta som konfigureras efter köparens val av plats samt evighetskalender, visar solens upp och nergång och mycket annat. För exklusiviteten kan kunden välja på över 200 kombinationer av boettmaterial, tavelfärg och armband.

Portugisen tilltalar många – och det är lätt att förstå; det är en mycket snygg serie med balans mellan teknik och tidlöst utseende. Storleken som från början varit i överkant är numera helt i tiden, och mycket urtavla och glas gör att klockan växer trots att den "bara" är 42mm. För många är portugisen drömklockan, och inte minst de som gillar en mer dressad stil är det ett intressant val med konservativt formspråk men modern haptik och snygga detaljer – helt enkelt en modern kostymklassiker.

 

Cal 982

Jubilee och ur-Portugieser

Minute Repeater

Perpetual Calendar

Portugieser ref 325

Portuguese Jubilee 1993.

Portuguese Skeleton

Rattrapante

ref 5000

ref 5001

Ref 5001 baksida

Sidérale Scafusia

Valmöjligheter Sidérale Scafusia.

Sidérale Scafusia baksida.

Yacht Club

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC
#1 Raderad säger
2011-10-20 16:04 - Anmäl

En av mina absoluta favoritmodeller någonsin, alltid drömt om att själv bära en Portoguese, känns dock lite "far fetched" med min nuvarande studentbudget.
#2 Raderad säger
2011-10-20 16:10 - Anmäl

ref 5001 var sjukt snygg!
#3 Rozzy säger
2011-10-21 00:16 - Anmäl

Mycket smakfull klocka. Speciellt Rattrapanten tilltalar mig!
#4 Raderad säger
2011-10-21 08:38 - Anmäl

Helt fruktansvärt vackra ur. Bäst hittills av alla klockor du skrivit om! Lovorden i min vokabulär är inte nog!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.