Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Heuer Monaco

Klockvärldens 25 klassiker - Heuer Monaco
Förra veckan berättade vi om kampen och rivaliteten under det sena sextiotalet mellan två aktörer för att få fram den första automatiska kronografen. Då fokuserat på Zeniths stöddigt namngivna El Primero. I veckans klockklassiker har vi tagit närmare titt på en konkurrentmodell; Heuer Monaco.

Jack W Heuer, som idag är hedersordförande för TAG Heuer, tog 1962 fram en modell för krävande användning på vägen samt i luften; kronografen Autavia. Namnet kommer från de tilltänkta användningsområdena Auto/Aviation. 1964 släpptes Carrera som fick sitt namn efter den lika berömda som farliga centralamerikanska biltävlingen Carrera Panamericana, vilken även angett Porsches kända modell.  Heuers fascination för racing gjorde att han 1969 kontaktade den schweiziske Formel 1-föraren Jo Siffert för att teckna ett kontrakt om 20 000 schweizerfranc årligen för att Siffert skulle bära en vittavlad Autavia och ha Heuers logotyp på sin overall samt bil.Året efter tecknades även Clay Regazzoni, som körde för Ferrari Scuderia som senare även fick stallsponsring av Heuer – och där alla förare fick varsin Carrera i guld. Förutom de sponsrade valde många andra förare att själva köpa och bära Heuerkronografer, och märket var även praktiskt taget dominerande för fast tidtagnings- och mätutrustning bland stallen.

När Heuer tillsammans med Breitling, Hamilton, Buren och Dubois-Depraz tävlade mot Zenith om att ta fram det första automatiska kronografverket insåg Jack W Heuer att det behövdes en ny modell att lansera den med tillsammans medan de existerande Carrera och Autavia. Den nya modellen skulle vara mer chic, glammig och uppseendeväckande men fortfarande racinganknuten. Namnet var egentligen självklart; "Monaco". Klockan var fyrkantig, och tillsammans med boettillverkaren Piquerez tog Heuer fram världens första vattentäta fyrkantiga boett, som tillsammans med cal 11 med sin oortodoxa placering av krona och tryckknappar på vardera sidan av boetten gjorde klockan helt unik.

 

Steve McQueen i filmen "Le Mans".

När filmen "Le Mans" om 24h-loppet med samma namn skulle spelas in 1970 ville huvudrollsinnehavaren Steve McQueen bestämt ha en likadan racingoverall (vit med en röd och en blå rand) som sin gode vän Jo Siffert, och naturligtvis även en klocka från Heuer. Den nya, uppseendeväckande och avancerade Monaco passade bra som rekvisita och sammanlagt tjugo klockor lånades ut till produktionsbolaget. Genom hela filmen syntes Heuers logotyp och klockor i totalt 19 minuter. Bilderna på McQueen med en Monaco har blivit ikoniska, och varianten med blå tavla och vita register är för alltid känd som "McQueen-Monacon".

En annan Monaco som är hett stoff bland samlarna är den mycket sällsynta variant som skämtsamt kallas för "the Dark Lord", som är en manuell modell från 1974 och idag är mycket eftertraktad – speciellt då det tog nästan tio år för samlare att få bekräftat att de få ex som finns verkligen är tillverkade av Heuer. När Arno Haslinger, känd författare och Heuersamlare, sålde stora delar av sin samling var det en Dark Lord (eller 74033N som kalenderbitarna kallar den) i ocirkulerat skick som var ett av dragplåstren. Högsta budet blev en dryg halvmiljon svenska kronor vilket i Patek Philippe- eller Rolexvärlden är peanuts men riktigt stora pengar när det kommer till Heuer.

1975 var quartzkrisen över hela den schweiziska klockbranschen och precis som med El Primero gick även Monaco i graven. Modellen var udda och avantgarde och sålde inte speciellt bra. Experter talar om att det max tillverkats 5000 exemplar. 1998 väcktes modellen till liv igen som ett tillskott till TAG Heuers "Classics"-linje, vilket blev en stor succé. Monaco har använts som flaggskeppsmodell för märket, och ofta får den agera plattform för prototyp-, koncept- och specialklockor som Sixty-Nine från 2003 (med dubbla urverk – ett mekaniskt på ena sidan och ett digitalt på den andra), den remdrivna V4 samt Monaco Mikrograph som auktionerades ut på välgörenhetsauktionen Only Watch i just Monaco september 2011.

Monaco 1133 från Le Mans

Monaco 74033N, "The Dark Lord".

Monaco Sixty-Nine

Monaco V4

Monaco V4 detalj.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: tag-heuer
#1 Raderad säger
2011-10-13 14:53 - Anmäl

Ojojoj, alldeles för plottrig för att jag skall förstå något. Särskilt snygg var den inte heller... :)
#2 Raderad säger
2011-10-13 15:03 - Anmäl

Kanske inte alltför snygg, men kommer alltid att vara en legend!
#3 Raderad säger
2011-10-13 15:16 - Anmäl

Jo, allt blir ju legendariskt bara Steve McQueen har haft det på sig.
#4 Raderad säger
2011-10-13 16:22 - Anmäl

Remdrivet, det är allt lite extra coolt och nördigt. Skulle vara kul att ha en V4, men en upplaga om 150 ex och ett butikspris på $ 80.000 sätter vissa gränser...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.