Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - El Primero

Klockvärldens 25 klassiker - El Primero
Förra veckans Klockklassiker var Swatch som lyfte den schweiziska klockindustrin ur Quartzkrisen. Den här veckan är det dags för en modell som var en hårsmån från att förloras i krisen; El Primero.

På sextiotalet var det en hård kamp på två (eller tre...) håll om att lyckas tillverka det första automatiska kronografverket. På ena sidan Zenith, som efter att ha köpt urverkstillverkaren Martel (en specialist på komplikationer och kronografer) 1960 siktade på att kunna lansera ett automatiskt kronografverk till sitt hundraårsjubileum 1965. På andra sidan ett konsortium (som gick under kodnamnet Projekt 99) av kronografexperterna Heuer och Breitling, Buren som hade tagit fram ett verk med mikrorotor och komplikations- och modultillverkaren Dubois-Depraz (och senare även Hamilton, som köpte Buren i mitten av sextiotalet). I Japan, vilket gärna förbises, höll Seiko på att göra detsamma – men eftersom "världens första" i branschen tenderar att sträcka sig till "Schweiz första".

Vem som egentligen var först har stötts och blötts till förbannelse, men båda har på sätt och vis rätt; Zenith hade en fungerande prototyp i december 1968 där tanken var att med dunder och brak presentera nyheten på Baselmässan i april kommande år. Ett rykte gjorde dock gällande att Projekt 99-gruppen skulle visa sitt bidrag innan mässan, så Zenith iordningställde kvickt ett par förseriemodeller som visades på en mindre presskonferens den tionde januari 1969. Först på banan; "El Primero". I motsats till den lilla lanseringen valde Projekt 99-företagen att inte bara ha prototyper eller förserieklockor, utan lanserade en hel linje av nya modeller med en massiv marknadsföringskampanj som inleddes den tredje mars med presskonferenser i Genève och New York (och senare även i Beirut, Tokyo och Hong Kong). Under sommaren samma år kom klockorna ut i butik, och först under hösten kunde Zenith börja serietillverka och distribuera sina modeller.

Annons

Inte bara i lanseringsstrategierna och timingen skilde sig de två – medan Chrono-Matic (som var Projekt 99s lanseringsnamn) var en modullösning där man på gott och ont konstruerat en enhet som sattes ovanpå ett existerande urverk för att förvandla det till ett kronografverk, var El Primero ett dedikerat och integrerat kronografurverk, som dessutom särskilde sig genom sin höga arbetsfrekvens på 36 000 svängningar per timme, vilket innebär att det kan mäta ner till en tiondels sekund. Många experter anser att Chrono-Matic / cal 11 var en rudimentär konstruktion och genväg, medan El Primero var och är ett "äkta" kronografverk. Att det inte stannade vid "var" beror på en enda person.

1975, bara sex år efter lanseringen av El Primero, hade quartzkrisen slagit till och Zeniths ledning beslutade att mekaniska klockor hade gjort sitt och att de verktyg och ritningar som företaget hade för mekaniska verk skulle skrotas. Urmakaren Charles Vermont var lite motvall, och plockade visserligen bort alla verktyg men istället för att göra sig av med dem gömde han dem istället noggrannt uppmärkta i en avlägsen del av fabriken, och skrev noggrant ner i en anteckningsbok hur urverken skulle tillverkas.

1982 fick Zenith en förfrågan från Ebel om mekaniska kronografurverk, och de El Primero-verk som fanns kvar i lager såldes vidare. Resultatet, Ebel 1911, blev en succé och Zenith beslutade sig för att återuppta tillverkningen av El Primero med hjälp av de verktyg som man tack vare Charles Vermont hade kvar. 1985 började man producera verket igen, och det riktiga erkännandet kom när Rolex 1988 lanserade sin nya Daytona, som innehöll ett modifierat El Primero-verk. Andra namnkunniga märken som använt verket sedan nystarten är Panerai, TAG Heuer och Ulysse Nardin. 

Under det sena 80- och 90-talet släppte Zenith ett antal uppskattade varianter av El Primero; Daytoniga Rainbow, sportiga De Luca och eleganta Chronomaster och Elite. Situationen förändrades markant när lyxkonglomeratet LVMH 1999 köpte Zenith och 2002 tillsatte Thierry Nataf som VD. El Primero blev betydligt dyrare, större, vräkigare och mer extrem i sin design, något som marknaden inte riktigt anammade. När modellen skulle fira 40-årsjubileum 2009 byttes Nataf därmed ut som VD mot Jean-Frédéric Dufour som började med att rensa ut bland Zeniths drygt sjuhundra varianter, och istället valde att koncentrera sig på historien. Resultatet var en linje kraftigt inspirerad av ursprungsmodellerna från 1969, komplett med den förmodligen mest välförtjänta hyllningsmodellen någonsin; en El Primero till Charles Vermonts ära.

El Primero 1969

El Primero cal 3019

El Primero Defy.

El Primero Pilot

EL Primero x 3

Tribute to Charles Vermont

Zenith Defy

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Zenith
#1 Rozzy säger
2011-10-05 21:28 - Anmäl

Spännande artikel! Tribute-modellen och 1969-modellen snyggast.
Sena Defy mindre lyckade... Breitling meets Panerai meets Hublot ...på ett dåligt sätt. Ganska oklassiska, otydliga att se vad tiden är!
#2 Halmstad säger
2011-10-05 23:07 - Anmäl

Ja, varför vill man ha en ultra-plottrig urtavla med tre-fyra-fem mätare man aldrig använder.

Tim-, minut-, sekundvisare + datum. Punkt.
#3 Raderad säger
2011-10-05 23:34 - Anmäl

#2 - Varför vill folk ha en bil som går att köra snabbare än 120km/h?


Jag använder kronograf-funktionen relativt ofta på min Speedmaster och det handlar väl inte om vad man behöver när det kommer till mekaniska ur utan hantverket bakom.
Hade det handlat om vad man behöver så hade alla valt att använda den alltid mer exakta mobilen eller kört på quartz som ALLTID är mer exakt...

Om du tycker kronograf är onödigt kan jag tänka mig att en Månfas, stjärntid eller tourbillion inte är något som lockar?
#4 Halmstad säger
2011-10-06 00:36 - Anmäl

Jag tycker bara det är trist att de enkla varianterna av en viss modell är så få. Fr.a en utseendegrej.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Men need a core casual wardrobe

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The A. Lange & Söhne Lange...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen