Manolo logotype

Levi’s Vintage Clothing 1954 501Z

Levi’s Vintage Clothing 1954 501Z
Jeans är ett ämne vi behandlar relativt sällan här på Manolo. Inte minst med tanke på att detta plagg utgör grundstommen i mångas garderober. Men att hitta rätt bland uppsjön av alla märken och modeller är en konst. Modellen i dagens artikel från Levi’s Vintage Clothing andas verkligen jeanshistoria och lär uppskattas av både denimfantaster som mindre inbitna jeansbärare i behov av ett par klassiska jeans till vardagskavajen.

Modellen är som namnet antyder en nyutgåva av 501Z som presenterades först 1954. Originalet var den första versionen av klassiska modellen 501 att ha gylf med dragkedja, vilket förklarar bokstaven Z för Zipper. Snittet är typiskt 50-tal med relativt hög midja och en i övrigt rakt passform med något avsmalnade ben. Modellen finns både i otvättad och tvättat utförande i en rejäl selvedge-kvalité från anrika denimväveriet Cone Mills. Perfekt att bära till en oxfordskjorta och marinblå ofodrad blazer.

Bilderna kommer från Mr Porter, men Levi's Vintage Clothing finns även att köpa på bland annat C-Store, Trés Bien Shop och Nitty Gritty.

     

Föredömligt matchad med kashmirkavaj från Montedoro, ljubslå skjorta från A.P.C. och skor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Levi's Vintage Clothing
#1 Halmstad säger
2011-10-04 23:54 - Anmäl

Så skall ett par jeans se ut. Punkt slut.
#2 Raderad säger
2011-10-05 08:36 - Anmäl

Efter 17 års frånvaro köpte jag i våras ett par Levi's Jeans i normal passform, straight leg cut. Nu efter ett par månader använding (växlar med mina 5 par andra byxor samt ett par kortbyxor under sommaren) så är de slitna och töjda. Jag ska aldrig mer köpa ett par jeans från Levi's någonsin. Tvätten må vara intressant men kvalitén har inte varit bra på många, många år. Acne däremot har jag köpt under flera år på deras outlet i Barkarby för ca 500 kr/styck och de brukar ha rak modell (Mic), i otvättad mörk denim och en passform/kvalité som håller i minst 1,5-2 år under flitigt använding. Svensk jeans rules!
#3 Raderad säger
2011-10-05 13:20 - Anmäl

@johnnystyles:
Jag hoppas du vet att det är enorm skillnad i kvalité mellan vanliga Levi's och Levi's VIntage Clothing. LVC väver precis som det står i artikeln på det mycket kända Cone Mills i USA, något som bara Acne kan drömma om. Köp ett par helt otvättade byxor i rådenim från LVC så förstår du nog vad jag menar. De är av absolut toppkvalité och kostar såklart därefter.
Modellen i artikeln, 501 1954z, kostar 2499:- i rådenim men då får du också ett par extremt bra jeans som kommer hålla i flera år om du behandlar dom rätt. Vänta minst ett halvår innan första tvätten och kör du handtvätt kallt. Du kommer få en oslagbar slitning på jeansen som ser klart bättre ut än alla förslitna typer du köper i affärer.
Jag har själv exakt denna modellen i rådenim och har nu haft dom i 2 år. De bästa jeansen jag ägt.
#4 Raderad säger
2011-10-05 14:04 - Anmäl

@conceptionist:
Jag har läst artikeln en gång till och tror på ditt omdöme, speciellt då jag inte testat LVC själv. Dock har jag använt Acne i flera år nu och med tanke på pris/livslängd/passform så kommer jag nog fortsätta med det. Tack för mycket bra synpunkter och info, man ska nog inte dra över en kam alla Levi's produkter som jag gjort i min kommentar ovan :)
#5 Raderad säger
2011-10-05 16:12 - Anmäl

Skiljer sig Levi's rådenim från liknande diton av exempelvis Nudie? Jag är inne på mitt tredje par otvättade Big Bengt på lika många år. Min erfarenhet är snarast att grova jeans håller sämre än de i finare tyg, eftersom de slits mot sig själva, främst i grenen då man promenerar eller cyklar.
#6 Halmstad säger
2011-10-05 16:31 - Anmäl

Töjning och slitage har jag alltid sett som naturligt med jeans. Intressant att det finns bättre och sämre därvidlag. Jag ser annars jeans som rena förbrukningsvaror. Skulle inte falla mig in att betala över 2000.
#7 Raderad säger
2011-10-05 17:50 - Anmäl

@riesenschnauser
Jag har ingen erfarenhet av LVC, men jag säga att det kan vara stor skillnad mellan olika rådenim kvalitéer. Mina nuvarande favoriter är ett par apc new standard och jag skulle vilja påstå att de är av betydligt bättre kvalité än de nudie jeans jag har haft tidigare. Jag kan också rekommendera att lämna in jeansen till en skräddare om man får små hål i dem.

Har någon av manolos läsare tips om bra otvättade jeans?
#8 Raderad säger
2011-10-05 18:05 - Anmäl

Inte helt bekväm med passformen på sista bilden som sitter halvvägs upp mellan skinkorna.

Angående tvätta rådenim så kommer jag ALDRIG göra det igen. Har förstört två väldigt fint inslitna jeans på det viset, ett par Acne och ett par Edwin som båda var favoritjeans och hade använts i uppåt två år vardera. De såg ut som skit efter tvätten och gick inte att använda. Knäckade var bara förnamnet.
#9 Raderad säger
2011-10-05 19:31 - Anmäl

För mig spelar det ingen roll vilka jeans man än köper, de slits alltid sönder i grenen. spelar ingen roll om det är rådenim. Senast slet jag sönder ett par APC petit standard på ett år utan att tvätta dem.
För övrigt så tycker jag inte om så raka modeller som 501:or. Ska vara tight enligt mig :)
#10 Raderad säger
2011-10-05 19:31 - Anmäl

För mig spelar det ingen roll vilka jeans man än köper, de slits alltid sönder i grenen. spelar ingen roll om det är rådenim. Senast slet jag sönder ett par APC petit standard på ett år utan att tvätta dem.
För övrigt så tycker jag inte om så raka modeller som 501:or. Ska vara tight enligt mig :)
#11 Raderad säger
2011-10-05 20:08 - Anmäl

@RinTin
Att det blev hål i grenen efter ett år tycker jag inte låter konstigt, tricket är att laga hålen när de är små. Det kan förlänga jeansens livslängd med år.
#12 Raderad säger
2011-10-05 20:08 - Anmäl

@RinTin
Att det blev hål i grenen efter ett år tycker jag inte låter konstigt, tricket är att laga hålen när de är små. Det kan förlänga jeansens livslängd med år.
#13 Halmstad säger
2011-10-05 21:20 - Anmäl

"snygg inslitna jeans" har jag svårt att se i sammanhang av något slags "klassiskt" herrmode, dvs något som i alla fall gå att kombinera med kavaj.
#14 Raderad säger
2011-10-05 22:47 - Anmäl

@riesenschnauser
LVC har vad jag bland den bästa rådenim man kan få tag på. Mina 1954z väntade jag med att tvätta i 18 månader och de bland fantastiskt snygga efteråt. DEt var egentligen ingen riktig tvätt utan jag la dom helt enkelt bara i kallt vatten. Vad gäller slitning i grenen är det ett vanligt problem med rådenim. Ni kanske har märkt att de också slits snabbt i knävecken och nere vid fotöppningen om man viker dom? Detta beror på att jeansens hårda yta slits som sandpapper mot sig själv när man bär dom. Det är även detta som gör att dom slits extra snyggt. Själv har jag hål på alla ställena i mina LVC :(
Om man vill undvika detta kan man köpa rådenim som är "sanforized". Det innebär att jeansen haft någon sorts kort avskjöljningstvätt som gör att lite av sandpapperkänslan försvinner. Det gör också att jeansen inte kommer krympa mer än dryga 5% vid första tvätt till skillnad mot 2-3 tum i midja om de är helt otvättade.
#15 Raderad säger
2011-10-05 22:51 - Anmäl

@RinTin
Jag tycker inte heller om raka jeans. Min kroppsform gör att jag inte kan bära det. dessa 501:orna är däremot ganska rejält tapered, dvs. avsmalnande. Ett par raka jeans i midjestorlek 32 brukar ha 42cm öppning vid foten. Jag tror dessa har runt 36cm i samma storlek och lägger sig snyggt ovanpå dina skor. Bilderna i artikeln är enligt mig ganska missvisande då mina jeans ser betydligt mer slimmade ut.
#16 Raderad säger
2011-10-05 23:05 - Anmäl

@Jones
Du har helt rätt i att APC:s rådenim är av bättre kvalité än Nudie. Jag skulle nog vilja påstå att APC är den bästa kvalitén man kan köpa i den prisklassen.

Om du vill köpa ännu bättre denim än APC och LVC får du nog kolla på japanerna. Där har du märken som Samurai, Somét, Visvim, Momotaro, Pure Blue Japan mm. Nu börjar priserna verkligen springa iväg dock. Skillnaden du märker i dessa jeansen från övrig rådenim är ofta tjockleken på denimen och ett extra sinne för detaljer. Sen hävdas dessa såklart slitas ännu snyggare och hålla ännu längre...

501orna i artikeln är av 16oz (ounce per square yard, m.a.o. tyngd och densitet) om jag inte har fel. Det finns japansk denim i upp till 22oz men det är typ bara onödigt. Känns som att ha på sig elefanthud och det blir alldeles för varmt i alla årstider utom vintern.

Om du skulle vara intresserad av extremt bra denim kan du kolla in denna hemsidan:
http://blueingreensoho.com
De har i princip den bästa denim pengar kan köpa. Var där för några månader och var sugen på att köpa men plånboken tillät det inte.
#17 Raderad säger
2011-10-06 10:47 - Anmäl

Tack för tipsen Jones och Concept. Du har förstås rätt Concept vad gäller kroppsform. Jag tycker att modellen i artikeln inte passar i dessa jeans det är alldeles för löst kring låren. Nu ska jag se om det blir dubbelpost igen pga ipadden :)
#18 DT säger
2011-10-06 11:49 - Anmäl

Själv har jag gått över till H&M-jeans det senaste 1-2 året. Deras modell "Sliq" sitter riktigt bra på mig, finns i snygga tvättar eller rådenim och kostar mellan 100-400 kr beroende på utförande och eventuella reor. Visst töjer sig tyget lite och dom håller inte för evigt, men dom är väldigt prisvärda. Håller minst lika bra som Acne, som jag alltid körde på tidigare.

Jeansen i artikeln för mig närmast att tänka på McGordon och Galne Gunnar :S

Kan som parentes berätta om ett par H&M-jeans som jag köpte för 100 kr för många många år sedan. Använde dem först som vardagsjeans i kanske två år och därefter som slitjeans när man är på landet, fixar hemma och mekar i garaget, påtar på tomten på helgerna osv i åtskilliga år. Nu har det till slut blivit hål i grenen men dom har varit nästintill outslitliga fram tills nu. Där snackar vi hållbar kvalitet och valuta för pengarna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.