Manolo logotype

Höstens skor - Wingtips

Höstens skor - Wingtips
För varma brogues-anhängarna wingtipsen är en självklar modell i skogarderoben. Den vingformade tån ger ett välklätt intryck som beroende på läst, skinn och sula kan gå från slimmad businessko till robust höstkänga. I dagens artikel har Manolo tagit en närmare titt på de lite elegantare alternativen.

Även om den vingformade tån idag förekommer på alla typer av skor förknippas den starkast med låga snörskor. Den relativt rika nivån på utsmyckningar gör den kanske inte riktigt lika formell som ett par släta oxfords eller cap toes. Ofta förekommer just denna modell i bruna och ljusbruna modeller i både läder som mocka. Just en cognacsbrun eller mörkbrun modell är en bra utgångspunkt som kan bäras till såväl jeans som kostym. Nedan följer några exempel.

Urtypen för wingtips, här med praktiskt gummisula. Church's Burwood R

Crockett & Jones Clifford i cognacbrun färg.

Tricker's är främst kända för sina klumpiga skor och kängor, men i tillverkarens 1829-kollektion finns gott om elegantare alternativ. Ovanstående modell heter Piccadilly.

Elegant wingtip från spanska Carmina i ljusare mocka.

Barker Blacks signum med brogue-mönster i form av döskallemotiv ger den klassiska brogueskon en helt annan attityd.

Aldens longwings i cordovanskinn är en slitstark investering för skogarderoben.

Mark McNairy är en av skovärldens verkliga uppstickare. Kombinationen randsydda skodon i klassisk form med lekfulla sul- och färgkombinationer har visat sig vara ett lyckat grepp.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Brogues

#1 Raderad säger
2011-10-03 19:00 - Anmäl

Men? Jag lever i tron att de enda skorna ovan som bör kallas longwings, är paret från Alden, där de broguade "vingarna" sträcker sig hela vägen från tåkappan, bak till hälen där de möts.

Alla övriga skor i inlägget vill jag gärna kalla "full brogues", eller "wing tips"?
#2 Raderad säger
2011-10-03 19:07 - Anmäl

Archibald, hann före... Jag är av samma uppfattning ang. longwings vs. full brogues.

Denna skotyp, oavsett benämning, tycker jag är en av de få lågskorna som passar bra med gummisula. Då de redan är ganska "grova" i uttrycket.
#3 Halmstad säger
2011-10-03 19:23 - Anmäl

Underbara skor.

Jag är löjligt förtjust i kombinationen goodyear storm welt + dainite + full brogues under höst, vinter och längre promenader hela året.
#4 Kopparstaden säger
2011-10-03 23:19 - Anmäl

Hur står sig vanliga Barker (inte black) och Tricker´s mot C&J när det gäller läderkvalitet osv? Någon som provat de olika märkena?
#5 Mancini säger
2011-10-04 09:09 - Anmäl

Archibald - Helt rätt, var jag som fick ett hjärnsläpp tidigare och skrev longwings där det istället skulle stå wingtips.
#6 Raderad säger
2011-10-04 12:57 - Anmäl

Church's Burwood och Aldens longwing är väl de enda riktigt höstiga skorna här - men är inte Church's-skon gjord i corrected grain? Tragiskt i så fall. Eller är det jag som ser fel?
#7 Raderad säger
2011-10-04 13:36 - Anmäl

Aldens longwings är fortfarande världens snyggaste sko enligt mig. De är skovärldens sportbilar, helt otroligt snygga.
#8 Raderad säger
2011-10-04 15:58 - Anmäl

#5 Lätt hänt, anade något sånt :) Brogues är ju svårt beroendeframkallande. En trevlig samling ovan. Gillar verkligen grain-strukturen på paret från B. Black.

#4 Jag har ingen egen erfarenhet av varesig Tricker's eller C&J, men väl två par skor från Barker sedan i våras. Ena med Dainitesula, andra paret med sula av läder.

Jag är väldigt nöjd hittills, både med komfort och läderkvalité. Skulle nog säga att Barker ger väldigt mycket sko för pengarna.
#9 Halmstad säger
2011-10-04 16:25 - Anmäl

Är det någon som kan tipsa om det är någon på nätet som har slaktat skor i olika prisklasser för att ta reda på vad som skiljer märkena som ligger på 2000 (Loake, Barker) resp. 4000 (C&J, Church's) resp 8000 (EG)?
#10 Tom Selleck säger
2011-10-04 19:00 - Anmäl

#9 Weinås länkade någon gång till en fransk sida där de dissekerar diverse skor. Tyvärr på franska och tyvärr hittar jag inte Weinås inlägg.
#12 Raderad säger
2011-10-05 19:09 - Anmäl

Snygga ostar alltihop. Är mycket sugen på ett par höstiga i grovt läder med mycket struktur. Kanske med dubbel lädersula, jag är rätt jädra trött på Dainitesulor som nöts ut på en säsong.

Är det någon som vet varför samtliga bättre skotillverkare kör Dainite, det måste ju gå att göra något med vida bättre grepp och hållbarhet som ändå är snyggt?
#13 Raderad säger
2011-10-05 21:24 - Anmäl

Enligt uppgift finns många Dainitekopior som görs av betydligt sämre gummiblandning. En vanlig syn på billigare randsydda skor. Vad är det för tillverkare på dina skor?
#14 Kopparstaden säger
2011-10-05 22:47 - Anmäl

#12
Hur lyckas du slita ut ett par Dainitesulor på en säsong? Jag har två par skor med dubbel Dainite och jag kan inte se hur jag ska kunna slita ut sulan på minst 5 år. Har en chukka i mocka som jag använder väldigt mycket och sulan är som ny efter 1.5 år. Skorna är Loake Pimlico och Crockett&Jones Northcote.
#15 Raderad säger
2011-10-06 14:05 - Anmäl

#13
Loake och C&J.

#14
Okej, utsliten är kanske ett starkt ord, jag behöver ju inte sula om dem på flera år. Däremot är sulans enda mönstring nästan helt utjämnad på en säsong (C&J) och helt utjämnad på två (Loake). Loakedojorna är i och för sig nästan helt slut ändå, man får vara noga med vad man köper.
#16 Raderad säger
2011-10-10 13:37 - Anmäl

Äger ett par Crockett & Jones själv (Beechnut, Oxford Hallam). Det är väldigt svårt att hitta ett par bättre, och mer eleganta, skor i Sverige. Kan tipsa om Graffords på Humlegårdsgatan för er som bor eller har nära till Stockholm.

Man blir väldigt sugen på de cognacbruna C&J ovan.
#17 Raderad säger
2011-10-11 00:41 - Anmäl

Det känns ganska angeläget att börja fundera över höst- och vinterkängor. Funderar på ett par Herring Keswick/Charles Tyrwhitt Conker (verkar vara samma sko men i lite olika färg). Är det någon som har erfarenhet av Herrings skor? Har hört rykten om att det är Loake som tillverkar dem i 1880-kvalitet ungefär, men det är tunnsått med information.
#18 Raderad säger
2011-11-16 20:55 - Anmäl

#6 riesenschnauser

Nej, du ser nog rätt - Church's finns oftast att få i "Polished Binder" vilket lär vara corrected grain av bättre sort (det finns tydligen grader i Helvetet), men det går nästan ofta att få samma sko i annat läder.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen