Manolo logotype

Remade in Switzerland

Remade in Switzerland
Dunjackor sydda av gamla sovsäckar och vindjackor tillverkade i tyger från fallskärmar. Brittiska designern Christopher Raeburn har med sitt okonventionella arbetssätt och sin enorma uppfinningsrikedom utnämnts till ett av Storbritanniens främsta designlöften. Nyligen var det Sverigepremiär för Raeburns kollektion med schweiziska Victorinox, Remade in Switzerland.

Två år efter att ha gått ut London Royal College of Art lanserade Christopher Raeburn 2008 sitt eget märke. Raeburn blev snabbt uppmärksammad för sitt okonventionella formspråk och inte minst udda arbetssätt. Utgångspunkten för kollektionen är gamla militärplagg som plockas isär för att sedan sys om till moderna plagg i Raeburns studio i östra London.  Känslan för detaljer och snitt har lett till flera utmärkelser och lockat prestigeåterförsäljare som Harvey Nichols i London, 10 Corso Como i Milano samt Beams i Japan.

- Jag började samla på gamla militiärplagg och upptäckte att tygerna de var tillverkade i inte längre går att få tag på. Tyger för militära ändamål är ofta helt vattentäta, har god andningsförmåga och dessutom extremt slitstarka, berättar Christopher Raeburn.

Varför valde du just militärplagg?

- Det som är intressant med gamla militärplagg och tyger är de är tillverkade ur ett uteslutande funktionellt perspektiv, men är samtidigt estetiskt väldigt spännande.  Jag försöker alltid behålla många originaldetaljer, men samtidigt är det viktigt att allt fyller en funktion även idag och att passformen känns modern. Sett till gamla militärplagg är ofta själva passformen katastrofal.

Finns det ingen risk att det blir en gimmick att använda återvunna material?

- För mig handlar det inte så mycket om att det är just återvunna material. Jag gillar helt enkelt känslan i tygerna som är närmast outslitliga. För min egen kollektion har jag börjat använda nyproducerade material, men jag vill samtidigt att de skall hålla en livslängd.  

         

Dunjacka tillverkad av sovsäckar.

Hur går själva designprocessen till?

- För samarbetet med Victorinox så började jag med att besöka militära överskottslager i Schweiz för att hitta gamla plagg och tyger.  Det är ju lite speciellt att köpa så stora kvantiteter av gamla militärplagg och många undrar verkligen vad jag skall göra med 150 gamla sovsäckar. Utifrån det jag hittade skapade jag en idé om hur jag kunde översätta detta i ett modernt plagg. I den här kollektionen rörde det sig både om att sy om befintliga plagg i en modern tolkning, men även skapa helt nya plagg från tyger som haft ett helt annat användningsområde som vindjackorna tillverka av fallskärmar. För mig har det även varit viktigt att minimera tygspill. Exempelvis har jag gjort kepsar i det tyg som blivit över från ullrockarna.  

- Detta arbetsätt ställer naturligtvis helt andra krav på noggrannheten i val av material. Att köpa nyproducerat tyg på rulle gör att man kan förvänta sig en likvärdig kvalité för hela tyget. Här måste varje enskild originalprodukt granskas.  För några år sedan köpte jag gamla stoppfallskärmar i en suverän kvalité, men när jag beställde från samma lager igen var fallskärmarna fulla med hål. Det är inte så roligt att köpa 50 gamla stoppfallskärmar som är totalt omöjliga att använda.

Samarbetskollektion med Victorinox innehåller totalt nio plagg och accessoarer. Samtliga är tillverkade i endast 100 exemplar. Vid sidan av ovan nämnda vindjackor tillverkade i fallskärmstyg rymmer kollektionen bland annat även en dunjacka tillverkad av sovsäckar och där själva fodralet till sovsäckarna förvandlats till en parkasjacka. Allt är tillverkat i samma ateljé där Victorinox grundare Karl Elsener 1884 skapade den första schweiziska armékniven. 

- Det var många som sa till mig att det skulle vara helt omöjligt att sy kläder här i Schweiz, men vi hittade fantastiskt duktiga studenter vid en lokal design- och sömnadskola som gjort ett fantastiskt jobb. För den här typen av produktionsprocesser är själva tillverkningen allt. Eftersom själva materialen varierar innebär detta arbetssätt ett ständigt problemlösande och det skulle vara omöjligt att översätta det vi gör i en storskaligare produktion.   Jag har alltid varit mer produktorienterad och massproducerade modeprodukter är aldrig något som tilltalat mig, avslutar Chrisopher Raeburn.

Mönsterbilder från ateljén i Schweiz.

Sovsäck som väntas på att plockas isär och sys om.

Christopher Raeburn

Vindjacka i tyg från fallskärmar, vilket blivit något av ett signaturplagg för Raeburn.

Yllerock omsydd utifrån äldre modeller.

Robust ullhalsduk från filtar från Schweiziska armén. Remade in Switzerland säljs i Sverige exklusivt på Nitty Gritty.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Christopher Raeburn Victorinox
#1 Tom Selleck säger
2011-09-27 14:09 - Anmäl

Att sy om äldre modeller till en modernare passform låter som en bra affärsidé. Det måste finnas hur många gamla fina rockar som helst med potential att skräddas om till något användbart.

Jackor sydda av gamla sovsäckar låter dock lite äckligt tycker jag.
#2 Mancini säger
2011-09-27 17:08 - Anmäl

Ja, det skall väl sägas att det är oanvända sovsäckar.. :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen