Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Bulgari-Bulgari/Diagono

Klockvärldens 25 klassiker - Bulgari-Bulgari/Diagono
I vår artikelserie om klockvärldens 25 verkliga klassiker har vi hittills kikat på tre lyxstålsportur signerade Gerald Genta. Många glömmer dock Gentas elegantare och glammigare modeller som de många varianterna av Omega Constellation, Universal Genève Polerouter samt veckans klassiker, Bulgari-Bulgari.

Sotirios Voulgaris var en grekisk guldsmed och juvelerare som 1881 kom till Rom. Han bytte snart stavningen av sitt efternamn till det mer italienskklingande Bulgari och startade 1884 firman med samma namn.    Märket blev i början av nittonhundratalet känt för sina smycken som kombinerade grekisk med romersk stil och butiken på Via dei Condotti lockade till sig Europas vackra och berömda.

Redan på 20-talet började Bulgari göra klockor och på trettiotalet kom det slingrande armbandet Serpenti även i en klockvariant, vilken återlanserades 2009 när företaget firade sitt 125-årsjubileum. Den riktiga klassikern i sortimentet som satt firman på klockkartan är den oblyga, enkla men likväl eleganta Bulgari-Bulgari, som kännetecknas av sin raka och geometriska stil. Gerald Genta var stekhet i mitten av sjuttiotalet efter att ha ritat bland annat Royal Oak fick Genta 1975 i uppdrag att göra en klocka åt Bulgari som skulle skänkas till märkets mest uppskattade kunder. Resultatet blev en lyxig digitalklocka (kom ihåg – det här var i digitalklockans barndom!) med rund boett med texten "BVLGARI ROMA" på glasringen. Designen blev enormt populär och 1977 kom produktionsmodellen Bvlgari-Bvlgari i samma stuk; rund boett, platt glasring med märket tydligt graverat två gånger och tunna, raka bandhorn. Populariteten gjorde att klockan kom i ett flertal varianter – såväl olika storlekar som material där en specialutgåva i svart plast samt guld är den mest eftertraktade hos samlare.

Sprängskiss, Diagono X-Pro.

Den stil som Bulgari-Bulgari succéartat lanserade fortsatte att användas i många andra modeller som släpptes under 80- samt 90-talet och såväl sport- som kostymklockor baserades på den enkla designen med cirkelrund boett och märket tydligt uttryckt. Bulgaris italienska ambition att utmana med nya material och kombinationer av dessa är exempelvis tydlig i nittiotalsmodellen Aluminium som är tillverkad av materialet med samma namn och försedd med såväl glasring som ledat band i gummi. Samma typ av band fanns på dykarklockan Scuba, som kommit i ett flertal varianter där det självklart är den italotypiska kombinationen av borstat guld och svart gummi som är den mest karakteristiska. Numera är alla klockor baserade på Gentas originaldesign samlade i modellserien Diagono, som under de senaste åren utvecklats inte minst tekniskt med en rad egna urverk, förfinad design samt finish och avancerade sportklockor som Diagono X-Pro.

Bulgari i allmänhet, och Bulgari-Bulgari/Diagono i synnerhet, är inte för alla. Precis som andra märken med bakgrund och profil som smyckestillverkare (ex Cartier och Chopard) betraktas firman ibland med en viss, tämligen obefogad, skepsis  I Sverige betraktas ovanstående märken rätt ofta som lite väl glammiga och vräkiga (öknamnet "Vulgari" är inte taget ur luften...), vilket gör att det är rätt ovanligt att se någon av de snygga Diagonoklockorna på stan. Söder om Alperna är det en helt annan sak – inte minst italienarna själva älskar sitt medelhavsglammiga Bulgari och nog behöver man en hälsosam solbränna, mycket självförtroende och inte minst -distans för att kunna bära upp modellen med rättvisa.

Lite ironiskt är det kanske att det är Bulgari, som fick en rejäl skjuts uppåt av Gerald Gentas genialitet, som köpt Gentas självdöpta företag och på samma sätt som märket gjort med Daniel Roth infogat modellen Octo i sitt modellsortiment. Något Bulgari fick utmärkelsen "Watch of the year" för 2010 – ett gott erkännande för Gentas egna klockor, vilka alltid varit tydliga åsiktsmässiga vattendelare hos klockintresserade.

Bulgari LCD

Diagono cal 303

Diagono Moonphase

Diagono Titanium

Diagono X-Pro

Gerald Genta Octo Bi-Retro

Scuba

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Bulgari
#1 Halmstad säger
2011-09-22 13:34 - Anmäl

Ja, diskreta är de ju inte...

Gerald Genta Octo Bi-Retro är nog den bisarraste klockan hittills i artikelserien. Hur länge tar det innan man har tröttnat på den?
#2 Raderad säger
2011-09-22 18:02 - Anmäl

Vem vill ha en klocka som enkelt kan misstas för att vara en smaklös souvenir från Bulgarien?
#3 Raderad säger
2011-09-22 20:05 - Anmäl

Usch, jag tycker tyvärr att alla modellerna är jättefula :(
#4 Raderad säger
2011-09-23 09:42 - Anmäl

Vulgari snarare.
#5 DT säger
2011-09-23 15:25 - Anmäl

Äh det är ju kul med lite provocerande klockor a'la sydeuropeisk lyxstekare, gillar den översta i guld skarpt. Hur kul är det, egentligen, när alla här hemma springer runt med samma småpräktiga Omegor och anonyma lagomklockor? Däremot är jag personligen inte speciellt svag för kevlar, PVD och racingstil så många av de andra modellerna i artiklen går bort för mig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.