Manolo logotype

Höstens rutiga kavajer

Höstens rutiga kavajer
Efter att ha investerat i en enfärgad marinblå blazer är nästa steg för många en rutig uddakavaj. Inte minst under höstsäsongen då den rutiga kavajen är ett perfekt komplement till flanell- och tyngre manchesterbyxor. I dagens artikel har Manolo tittar närmare på några av höstens modeller.

Även om glencheck-rutigt alltid är aktuellt under hösten är en tydlig trend denna säsong lite mer dämpade rutigmönster i en enhetlig färgskala. Både i stor och liten skala på mönstret. I marinblått blir den rutiga blazer närmast ett substitut till en vanlig klubblazer så den som verkligen vill öka garderobens variationsmöjligheter bör snegla på en grå eller brunt modell. Nedan följer några exempel.  

Sober styling med glencheckrutig kavaj i blått och grått, Cesare Attolini.

Den som vill förstärka den rutiga kavajens lediga känsla syr med fördel på armbågsskydd. Här en L.B.M 1911-kavaj, föredömligt stylad i japanska Beams höstkatalog.

Kombinationen rutig kavaj och prickig halsduk är svårslagen. Från Canali.

Belvest

Glencheckrutigt med en svagt orange överruta. Canali (Mr Porter).

Storrutigt från Luciano Barbera (Park & Bond)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Belvest Canali Cesare Attolini L.B.M. 1911 Luciano Barbera
#1 Raderad säger
2011-09-20 14:22 - Anmäl

Vackert, Olof! Efter att ha jämfört L.B.M.1911 på NK och Belvest hos Gabucci, tycker jag att Belvest kändes snäppet högre. Jag satsar på Belvest i höst.
#2 Halmstad säger
2011-09-20 14:51 - Anmäl

100% italien. 0% övriga världen.
:(
#3 Raderad säger
2011-09-20 17:29 - Anmäl

2013 kommer vi att skratta åt dessa totalt dekonstruerade skapelser.
#4 Raderad säger
2011-09-20 18:41 - Anmäl

Riktigt snygga kavajer. Men visst hade det varit kul att se någon engelsk eller amerikansk kavaj i sammanhanget.
#5 Egon säger
2011-09-20 20:17 - Anmäl

#3 Jag tror faktiskt att du har fel. Jag tror att den dekonstruerade kavajen är här för att stanna. Det handlar om att kavajen förändrats för att passa en lite mer avslappnad generation än den föregående. Det betyder givetvis inte att det är den enda kavajen som kommer finnas, men jag tror att vi får se det här som att vi fått en ny form av ännu mjukare skrädderi för den som vill ha.
#6 Raderad säger
2011-09-20 20:53 - Anmäl

Skulle vara oerhört kul att se bild på hur Halmstad klär sig, då han har synpunkter, mest negativa, om precis allt.
#7 Raderad säger
2011-09-20 22:19 - Anmäl

#5 Jag förstår hur du menar, men så sa man nog om axelvaddarna på 80-talet också. Lagom är bäst... :)
#8 Raderad säger
2011-09-20 22:37 - Anmäl

Har också tänkt tanken när man köper sin tredje, är detta bara en kort fluga, men jag fullkomligt älskar dem. Men samtidigt så jobbar inte jag på bank, slänger jag på mig en normal kavaj sticker det i ögonen på folk.

Tröj/kavaj-hybriderna i "sweatshirtliknande" material har jag dock lite svårt för, de tror jag är en trend.
#9 Halmstad säger
2011-09-20 23:46 - Anmäl

Jag är inte negativ av naturen; det är bara det att Manolo walks on the fightin' side of me.
#10 Raderad säger
2011-09-21 09:30 - Anmäl

#3 o #5 jag tror också den dekonstruerade kavajen är här för att stanna. Inte bara för att kavajen i dag ska passa en något mer avslappnad generation, utan för att den är något så enkelt som mer bekväm. Dessutom upplever jag att den är svalare sommartid, vilket är guld värt för att svettas mindre när det är varmt ute och man ändå vill vara något finklädd.
#11 Raderad säger
2011-09-21 09:37 - Anmäl

Så länge kollegorna klär sig som åttaåringar kan man ju inte ha en för strikt kostym på sig (ull + full kanvas) och då kommer de mindre konstruerade plaggen till sin rätt. Gärna i bomull, flanell, etc.

Ergo: snart är hypen över, men (den okonstruerade) stilen kommer att finnas kvar.
#12 Halmstad säger
2011-09-21 11:15 - Anmäl

Dekonstruktion, avslappnad, ny generation, etc.

Visst.

Men varför lägga en massa pengar på en kavaj som likt förbannat sitter illa? Det är just i konstruerade kavajer som det goda hantverket kommer fram.
#13 Raderad säger
2011-09-21 13:31 - Anmäl

Halmstad: Kan hålla med till viss del men är man vältränad så kan en okonstruerad kavaj sitta riktigt bra
#14 Raderad säger
2011-09-21 14:54 - Anmäl

#12: En konstruerad kavaj är som en svart oxford från C&J. En okonstruerad kavaj är som en ljusbrun derby från Carmina. Oxforden kommer alltid vara mer klassisk, bättre, snyggare etc. Men Derbyn, som jag ser som lite mer ledig och avslappnad, kommer alltid ha sin självklara plats :)
#15 Halmstad säger
2011-09-21 20:04 - Anmäl

# 13

Det kan hända! Muskler som fyller ut det sladdriga tyget som ett korvskinn.
#16 Mancini säger
2011-09-21 21:59 - Anmäl

Jag förstår inte varför många är så oroliga att det skulle vara en övergående trend med ofodrade eller dekonstruerade kavajer. Kan det inte vara så enkelt att välsydda plagg, oavsett stil, aldrig kommer att bli omoderna till skillnad från allt annat skit som finns på svenska marknaden?

"Det är just i konstruerade kavajer som det goda hantverket kommer fram." - Halmstad, jag gillar din ohämmat pessimistiska inställning, men ibland har du ingen aning vad du snackar om. Prova Belvest Jacket in a Box-koncept eller Boglioli så kommer du inse att "det goda hantverket" har många sidor.
#17 Raderad säger
2011-09-21 22:49 - Anmäl

Är många oroliga? Jag är inte orolig. Jag är bara skeptisk till hela dekonstruktionsyran. Välsydda eller ej, gillar man inte plaggen är det väl snarast logiskt att se fram emot när trenden dör ut. Ungefär som med skjortor med kontrastfoder och -knappar, som vi tacksamt nog slipper se på denna eminenta blogg. Eller de alltför korta byxbenen, som tyvärr är standard på denna annars så eminenta blogg. Catch my drift? :)
#18 Raderad säger
2011-09-22 00:28 - Anmäl

Halmstad - Om Manolo "walks on the fighting side of you" kan jag inte låta bli att undra varför du fortsätter besöka sidan? Hade du skrivit en blogg som speglade de åsikter och (brist på) kunskaper du förmedlar här hade jag självklart aldrig besökt den igen då vi uppenbarligen har heeelt olika syn på stil i allmänhet. Bara grejen att säga att okonstruerat sitter sämre och att hantverket endast kommer fram i konstruerade plagg är bland det dummaste jag hört. Titta på tillverkare som Belvest, Attolini, Boglioli, Kiton samt merparten av alla bespokeskräddare i Napoli som erbjuder en passform som utan tvekan kan mäta sig med Saville Row.

#17 Jag håller med om att totalt dekonstruerat av billigare tillverkare kan vara en hype som kanske går över men många av de märkena jag nämner ovan har alltid haft ett tydligt formspråk. Angående längden på byxor är det ju det minsta problemet då t om Thom Browne säljer sina kostymer efter kundens önskemål så gillar du längre byxor så kör du på det.
Jag gillar byxor som inte bryter på skon men ändrar jag uppfattning är det ingen större ändring för skräddaren. Jag går hellre i vad jag gillar just nu och skrattar om 10 år när jag tittar tillbaka än att gå runt och oroa mig för vad jag skall tycka senare i livet.
#19 Kopparstaden säger
2011-09-22 07:48 - Anmäl

#17 Oavsett vilken stil man gillar så förstår jag inte att det skulle vara logiskt att se fram mot att en trend ska dö ut. Om man inte gillar den trenden är det väl bara att låta bli att köpa sånna kläder och ha det man själv trivs i. Jag skulle inte heller köpa en "kavajtröja" på brothers men jag kan inte bry mig mindre om att det finns att köpa. Tycker att det är bra att folk klär sig olika, skulle vara ganska tråkigt om alla gick i tweedkavaj och monokel :-)
#20 Halmstad säger
2011-09-22 09:41 - Anmäl

# 18

Jag vet ju vad jag ser. Dekonstruerat ger ett "sladdrigare" uppträdande på kroppen av helt naturliga skäl. Den kan inte anpassa sig efter olika människor på samma sätt som en konstruerad kavaj. Lägre toleranser, mindre förlåtande. Går säkert att få en dekonstruerad kavaj att hänga snyggt på en docka, men så fort det är en levande kropp i den kommer den ge ett annat intryck. Skräddat kan säkert förbättra situationen.
#21 Raderad säger
2011-09-22 10:43 - Anmäl

Halmstad: Vissa av oss kanske tycker att just "sladdrigheten" som du kallar det är just vad vi som gillar mjukare konstruktioner tycker ger följsamhet. Det finns en skala genom hela spektrumet från helt okonstruerat, vilket inget av ovastående modeller tillhör, till vissa Saville Row skräddare med bakgrund som uniformsskräddare som skapar kavajer som närmast sitter som en rustning. Oavsett rådande trender så bör var man med självaktning och stil hitta den typ som han själv trivs med och som på bäst sätt framhäver hans fysik.

Men att som du kategorisk såga allt du inte gillar med argument som att de skulle utgöra exempel på sämre hantverk är bara fjantigt och tyder faktiskt på okunskap från din sida. Att skapa en kavaj med ett minimum av vadderingar, mjukt vattulin, naturliga axlar etc. kräver långt större skicklighet av en skräddare än att skapa en strikt konstruerad dito, främst av anledningen du själv är inne på, att toleranserna är mycket mindre.

Detta är dock som sagt helt irrelevant för något annat än priset, alla bör naturligtvis handla efter sin egen smak.

Sen måste jag fråga #17: Varför spelar det så stor roll för dig vad som är "trendigt" eller ej? Personligen sätter jag stolthet i att högaktningsfullt ignorera rådande trender. Enda anledningen jag kan se är att det kanske skulle kunna vara lättare att köpa det man tycker om om det råkar vara trendigt för tillfället, men det gäller ju bara om man handlar sin garderob på MQ eller Brothers, handlar man hos mer seriösa handlare så kan man alltid köpa det man själv föredrar och inte det trendsättarna föreskriver.
#22 Raderad säger
2011-09-22 11:57 - Anmäl

#21: Som du säger är det ju trevligt att kunna köpa vissa basplagg (exempelvis chinos) hos kedjor, eftersom de ändå slits varje dag. Är det rådande modet då något man kan förlikas med, blir dessa inköp lättare. Men bortsett bekvämlighetsaspekten är trender intressanta av en annan anledning.

Jag tycker nämligen att det är anskrämligt hur många människor klär sig. I mitt tycke bör en man klä sig sobert och smakfullt, utan excesser. "Sprezzatura" såsom medvetet uppknäppta manschettknappar, felknutna slipsar, grälla strumpor och så vidare signalerar bara bajsnödig titta-på-mig-angst och gör åtminstone mig mindre benägen att ta människan på allvar initialt. På samma sätt är en modern kontrastskjorta något som säger att bäraren är beredd att lägga rejält med pengar på att se ut som man "ska" enligt tidens norm, istället för att se bra ut, och det är i mina ögon negativt. En dekonstruerad kavaj kan visst vara snygg, men den kräver verkligen sin bärare och är inget för alla. De säljs nu av alla "mindre seriösa" kedjor och som allt annat blir det utvattnat av överexponeringen. Jag tror att en anledning till att jag har svårt för dem är att de omöjligt kan hålla särskilt länge. En kavaj slits ju både utifrån och inifrån, kanske mest inifrån. Därför känns dessa plagg mer som slit-och-släng, vilket rimmar dåligt med min bild av bra herrkläder.

Då har jag inte ens börjat beröra dammodet. Jag förstår inte varför så många unga kvinnor klär sig som prostituerade alternativt som strandbesökare. De där ultrakorta jeansshortsen, avklippta i höjd med trosornas underkant, är bortom sedlighetens alla gränser och hör egentligen bara hemma i sängkammaren. För att inte tala om alla knähöga klackstövlar som figurerat under gångna säsonger. Modeuttrycken får gärna vara individuella, men man måste också respektera sin omgivning. Strandklädsel på stan är ett sätt att inte göra det. Kontrastskjortor är ett annat. :)

TLDR: Att vara omgiven av fula saker är tråkigt för sinnet.
#23 Halmstad säger
2011-09-22 12:25 - Anmäl

Får jag förtydliga mig vad gäller hantverket. Jag menar inte att det inte finns ett storartat hantverk bakom. Problemet är att det inte *kommer fram* i så starkt oförlåtande konstruktioner som dekonstruerat. Det har blivit för mycket en "grej". På vad sätt är en konstruerad kavaj nödvändigtvis mindre följsam och ledig?

Fast pudelns kärna är väl vad "välklätt" är. Det går ju tillverka en funktionell fritidsjacka med storartat hantverk. Men det gör inte den som bär den automatiskt till välklädd. Personen har den goda smaken att bära kvalitetskläder, men det är inte klassisk stil i den mera snäva definitionen jag känner igen mig i. Men jag förstår att man vill tänja på den gränsen, precis som med all annan utveckling. När det gäller att "klä ned sig" i neutral bemärkelse har jag mina fasta principer och där vill jag aldrig kompromissa med hur kläderna "sitter" eller att många högt/lågt kombinationer är självrefuterande.
#24 Zeb säger
2011-09-22 18:16 - Anmäl

Köpte en okonstruerad marinblå linnekavaj av märket L.B.M 1911 i somras. Är grymt nöjd med den. Vilken känsla! Tänkte fortsätta i samma tema och införskaffa en dekonstruerad höstkavaj i någon slags ullkvalitet. Boglioli ligger väldigt bra till. Blir dock lite orolig när någon här ovan nämnde att okonstruerade kavajer inte skulle hålla lika länge/bra som en vanlig traditionell (läs konstruerad) kavaj? Stämmer det verkligen? Mycket tacksam för era synpunkter/kommentarer. Har ingen större lust att lägga 6-8 kSEK på en kavaj som tappar formen efter ett år.
#25 Egon säger
2011-09-22 19:37 - Anmäl

Jag vet inte hur lång tid en kavaj "håller", men mina dekonstruerade kavajer ser kalas ut även efter två-tre års stadigt användande.

I övrigt tar Olof upp en intressant poäng. Det här med ängslighet kan gå åt båda håll; vissa är så ängsliga att de inte vågar ha på sig någonting som kan tolkas som trendigt. Slappna av liksom. Det är bara kläder. Köp vad du tycker om, oavsett hur det ligger på trendskalan.
#26 Raderad säger
2011-09-22 22:33 - Anmäl

Kan inte säga att jag känner igen mig i att mindre konstruerade kavajer skulle hålla sämre än konstruerade dito och även om så vore fallet så är knappast hållbarhet ett argument för att använda ett plagg jag inte trivs i och som jag tycker är fult.

Och Halmstad: vad du säger är ju din subjektiva åsikt. Jag tycker personligen att en mjukt konstruerad kavaj verkligen framhäver skräddarens skicklighet. Du har rätt till din åsikt naturligtvis, men framför den inte som om det vore en objektiv sanning. Och angående vad som är välklätt och klassiskt så gäller faktiskt även där att det inte finns en absolut sanning. När du säger att en dekonstruerad kavaj inte är "klassisk stil" så handlar det ju om att det inte tillhör den klassiska stil du själv föredrar. Hämtar man istället sin definition av klassiskt från en annan kultur så kan man hitta klassisk stil som är baserad just på avskalade konstruktioner. Och sträcker man sig så långt som till att fokusera på välklätt utan att binda sig till en viss historisk tradition så blir frågan naturligtvis helt öppen.
#27 Raderad säger
2011-09-22 22:33 - Anmäl

Kan inte säga att jag känner igen mig i att mindre konstruerade kavajer skulle hålla sämre än konstruerade dito och även om så vore fallet så är knappast hållbarhet ett argument för att använda ett plagg jag inte trivs i och som jag tycker är fult.

Och Halmstad: vad du säger är ju din subjektiva åsikt. Jag tycker personligen att en mjukt konstruerad kavaj verkligen framhäver skräddarens skicklighet. Du har rätt till din åsikt naturligtvis, men framför den inte som om det vore en objektiv sanning. Och angående vad som är välklätt och klassiskt så gäller faktiskt även där att det inte finns en absolut sanning. När du säger att en dekonstruerad kavaj inte är "klassisk stil" så handlar det ju om att det inte tillhör den klassiska stil du själv föredrar. Hämtar man istället sin definition av klassiskt från en annan kultur så kan man hitta klassisk stil som är baserad just på avskalade konstruktioner. Och sträcker man sig så långt som till att fokusera på välklätt utan att binda sig till en viss historisk tradition så blir frågan naturligtvis helt öppen.
#28 Mancini säger
2011-09-22 22:47 - Anmäl

Zeb - Du kan vara lugn, jag har själv aldrig upplevt eller hört någon annan för den delen säga att en dekonstruerad kavaj skulle hålla sämre än en klassiskt uppbyggd. Det är klart går du och skräddarsyr en kavaj hos Bauer eller på Savile Row så kommer den hålla en evighet, men jämför du färdigsydd konfektion har jag väldigt svårt att det skulle vara någon större skillnad. Jag skulle snarare säga att det är en fråga om att kavajen sitter bra och själva materialet. Jag har själv två kavajer från Boglioli, en i ull och en i bomull. Kavajen i bomull har slitits snabbare, vilket bomull och linne alltid gör. Sedan är kashmir- och väldigt fina ullkvalitéer naturligtvis känsligare än robustare ullditon.

Riesenschnauser - Jag tycker inte du kan jämföra skjortor med färgglada kontrastfoder och dekonstruerade kavajer. Det förstnämnda är ju inget annat än en gimmick och en brist på verklig kreativitet. Fenomenet med dekonstruerade kavajer och kostymer bygger ju på en utveckling av ett hantverk. Det handlar tvärtom rådande skjortmode om att skala av ett plagg så att tygets karaktär blir extra framträdande. Sedan finns det naturligtvis ett enormt kvalitetsspektrum inom denna kategori av konfektion. Jag kan hålla med om att många idag slänger sig med begreppen "ofodrat" eller "dekonstruerat" väl lättvinigt, men det är ju en annan fråga.
#29 Raderad säger
2011-09-22 23:51 - Anmäl

Hur mycket ska ett plagg skalas av för att det ska vara legitimt att kritisera det lilla som är kvar? Är det OK att kritisera helt dekonstruerade kavajer som saknar fickor och knappar? Eller måste ärmarna ryka också innan det är tillåtet att höja på ögonbrynen utan att man därför kallas "ängslig"? Vem bestämmer vad som är "utveckling av hantverk" och vad som bara är inavel?
#30 Halmstad säger
2011-09-23 00:06 - Anmäl

Allt är Derridas fel.
#31 Kopparstaden säger
2011-09-23 10:50 - Anmäl

# 29

Det är okej att kritisera vilket plagg som helst men det jag tror många som kommenterat vänder sig mot är att det du med flera skriver framställs som fakta.
#32 Raderad säger
2011-09-23 13:15 - Anmäl

#31: Jag har inlett mina svador med "Jag tycker...", "Jag tror...", "Därför känns..." och "Jag förstår inte...". Hur du gör för att tolka dessa utsagor som fakta och inte åsikter går utanför min fattningsförmåga.
#33 Raderad säger
2011-09-23 14:25 - Anmäl

De flesta som följer den här sidan ligger väl i framkant vad gäller klädmode, även om många föredrar en stil som väl knappast ens kan kallas mode. 99% av svenska klädköpare har ingen aning vad ett dekonstruerat plagg innebär, men jag är ganska säker på att det kommer att bli mycket vanligare med sådana, även i den lite lägre prisklassen, exempelvis Brotherssegmentet. Jag tror alltså att de mer kroppsnära kavajerna kommer att vara mycket vanligare om ett par år, och finnas till lägre priser.
#34 Halmstad säger
2011-09-23 15:14 - Anmäl

Som businessuniform kommer det riktigt kroppsnära aldrig att slå igenom. Jag har en nyinköpt businessuniform i 48 som har mer slack än en mera figurnära "trendkostym" köpt i höstas i storl. 50. Båda Oscar Jacobson f.ö.
#35 Kopparstaden säger
2011-09-23 16:02 - Anmäl

#32

Vi är väl lika dåliga på att tolka bägge två isf då jag skrev "det jag tror många som kommenterat ..." :-D

Dvs, jag skrev inte att jag tycker du framställer saker som fakta utan tror att många andra gör det och det är därför du får sånt mothugg.

Trevlig helg!
#36 Raderad säger
2011-09-25 15:09 - Anmäl

#35: Haha, det är sant. My bad. Helgen var trevlig! :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen