Manolo logotype

Höstskorna – Eleganta snörkängor

Höstskorna – Eleganta snörkängor
Efter förra veckans robusta vandringskängor tänkte vi idag ta en titt på de lite elegantare snörkängorna. En kategori av skor som även om den saknar uppenbara användningstillfällen verkligen höjer stilnivån på klädseln.

Utbudet av den här skotypen är långt ifrån obegränsat. Utmaningen i att skapa högre snörskor med fotnära silhuett, som håller formen och dessutom är sköna att gå i gör att denna modell främst syn hos de verkliga premiumtillverkarna. Gaziano & Girlings Balmoral-känga Canterbury hör tillsammans med Edward Greens Galway till de kanske allra mest tongivande modellerna senaste säsongerna. Båda förekommer ofta i utförande med boxkalv och skaft i mocka eller scotch grain-läder. 

Det är inte bara tillverkaren skorna ställer höga krav på.  Även stilmässigt kräver de verkligen sin bärare. Trots det höga skaftet är detta verkligen inga slitkängor att traska omkring i snöslask med utan skorna gör sig bäst till ett par välskurna ullbyxor eller allra helst en enhetlig kostym.

Edward Green Galway i kombinationen mocka och boxkalv.

Gaziano & Girling Canterbury i härlig oxblodsröd nyans.

Crockett & Jones Avebury i märkets Handgrade-serie liknar inte bara Gaziano & Girlings Canterbury till namnet. Även designmässigt är C&J:s modell som släpptes förra året väldigt snarlik G&G:s tolkning. En något enklare konstruktion gör dock att man prismässigt kommer lite lättare undan.

John Lobb Chambord

Brogue-mönstret gör att denna modell kommer se ut som ett par vanliga lågskor under byxorna. Alden Cordovan Brogue Boot (Browns).

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Boots

Andra artiklar om varumärkena: Alden Crockett-&-Jones Edward-Green Gaziano Girling
#1 Halmstad säger
2011-09-19 13:04 - Anmäl

Formella modeller ger pga snörningen oftast tyvärr alldeles för antikt intryck. Svårt att se några direkta fördelar. Grövre kängor är en annan sak.
#2 Raderad säger
2011-09-19 13:23 - Anmäl

Även om jag inte kan förneka att modellerna är väldigt fina, tycker jag en känga är en sko man ska kunna ha i snö, slask och skog. Annars kan man ju lika gärna ha en lägre modell. Men så länge det är en känga ska man inte behöva oroa sig för att få lite skit under naglarna(eller i detta fall lite snö i randsömmen).
#3 Raderad säger
2011-09-19 15:44 - Anmäl

Kängor är för mig definitivt vinterskor som ska klara både regn och snö. Nu syns det inte vilken typ av sula kängorna på bilderna har har, men kängor med lädersula är ju tämligen meningslöst i ett svenskt vinterklimat.
#4 Raderad säger
2011-09-19 15:53 - Anmäl

En bekant till mig har ett par CJ Avebury och de är verkligen läckra. Precis som med lågskor ryms en stor vidd av användningsområden inom begreppet "kängor". Modellerna ovan är dressade snyggskor som är perfekta i stan på höst och även på vintern när det är snöfritt. Lobbs variant är i mitt tycke betydligt mer användbar än många av dessa fodrade chukkas man ser överallt (och mycket snyggare). Ett par CJ Snowdon är en helt annan femma, med storm welt och hela faderullan är det något man drar på sig när man ska ut och skjuta fasan och liknande.
#5 Raderad säger
2011-09-19 20:00 - Anmäl

Håller med flertalet föregående talare, har lite svårt att förstå användningsområdet. Är det snöfritt kan jag lika väl ha lågskor och är det snö eller slask vill jag inte ha lädersula. Kvarstår är väl alternativet att man tycker dessa modeller är snyggare eller mer passande på vintern än en lågsko och det får ju vara upp till var och en.

Däremot har jag flera par dressade boots med danite-sula vilket enligt mig är bland de bättre investeringarna en välklädd man kan göra i vårt land.
#6 Halmstad säger
2011-09-19 22:56 - Anmäl

Utan vidare evidens får jag direkt minnesassociationer till fotografier för 100-150 år sedan när det gäller kängor av det här slaget. Jag har en känsla av att de på den tiden var väldigt mycket vanligare för dagligt bruk än lågskon, vilket verkar logiskt med tanke på dåtidens väg- och trottoarstandard. Kanske någon kan bekräfta eller dementera.
#7 Kopparstaden säger
2011-09-19 23:25 - Anmäl

Jag köpte ett par C&J Northcote förra vintern och är mycket nöjd med dem. Tycker absolut att dressade kängor har ett användningsområde här i Sverige. Det är en stor fördel inte bara när det är slask utan även när det är kallt, en känga täcker ju vristen och det gör ju att hela foten blir varmare.
#8 Raderad säger
2011-09-20 17:27 - Anmäl

#6 Halmstad: Visst är det så, men detsamma gäller ju för finare lågskor. Jag blir lika förvånad varje gång jag ser någon på stan med Crockett & Jones på fötterna. Med tanke på att alla skor måttbeställdes för bara 200 år sedan (dvs innan maskinrandsömmen och andra nymodigheter fann sin väg in i skotillverkningen) är det inte så konstigt att man i allmänhet förknippar "finare" skor med en svunnen tid.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.