Manolo logotype

Guide till höstens ytterplagg

Guide till höstens ytterplagg
Ytterplagg är ett område där det händer mycket. Kombinationen av klassiska modeller och moderna material skapar lättare och mer funktionella plagg som håller stilen i alla väder. Manolo har valt ut åtta favoriter för hösten.

Den som är trött på att behöva välja mellan att se ut som en arktisk upptäcktsresande eller stå och frysa i regnet kan verkligen glädja sig åt senaste årens utveckling inom herrmodet. Såväl anrika ytterplaggstillverkare som nya uppstickare har insett att kraven på ytterplagget bara ökar. Vi vill att plagget skall andas, stå emot väta, vara fjäderlätt och samtidigt se oklanderligt elegant ut. Det kan låta som en omöjligt uppgift, men nedan följer några exempel på både moderna och superklassiska ytterplagg som uppfyller kraven.           

 

Kortare kavajmodeller lämpar sig kanske bäst för höstens inledande månader. Ett välklätt alternativ som samtidigt känns sportigt. Moncler.

Den dubbelknäppta skepparkavajen ger bäraren pondus och är samtidigt väldigt smidigt. Längden är perfekt för att bära över en kavaj, men fungerar lika bra till pullover och jeans. Sealup.

För den som prioriterar lätthet och värme är dunjackan det tveklöst bästa alternativet. I finare ulltyg och figurnära snitt är känslan långt ifrån bylsig skidjacka. Montecore.

En modern paletå i funktionsmaterial och samtidigt ett väldigt klassiskt snitt. Fay.

Parkas i Mackintosh gummi-behandlade bomullstyg.

Army-jackan har blivit ett populärt alternativ senaste säsongerna, inte minst till en lite mer välklädd stil. Här från Aspesi.

Många framhåller trenchcoaten som det kanske allra mest användningsbara ytterplagget. Frågan är om inte en avskalad car coat lämpar sig till ännu fler tillfällen och olika stilar. Sealup.

Duffeln har en trogen skara anhängare, inte minst bland något mer anglofilt lagda bärare. Här originalet från Gloverall.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Aspesi Gloverall Mackintosh Moncler Sealup Montecore
#1 Raderad säger
2011-09-16 06:53 - Anmäl

Funktionsmaterial fungerar inte för mig.
#2 Raderad säger
2011-09-16 09:23 - Anmäl

Kul att funktionsmaterial fått lite mer uppmärksamhet senaste åren. Dock befinner sig funktionsmaterial för mig i kategorin 'mode', inte klassiska herrkläder. Min erfarenhet säger mig att hur mycket impregnering eller gore-tex man än stoppar in i kläderna, börjar materialet till slut tappa sin funktion och man tvingas gå tillbaka till det gamla hederliga... Dunjackor med utsida av ulltyg är dock ruggigt snyggt och väcker verkligen nytt liv i ett annars (ibland)tråkigt plagg!
#3 Halmstad säger
2011-09-16 12:20 - Anmäl

Fast funktionsmaterial är förbrukningsmaterial. Finns ingen anledning att köra något som är dyrare än att man inte kan kassera det efter ett par år.
#4 Mancini säger
2011-09-16 13:11 - Anmäl

Material är en väldigt intressant diskussion. Egentligen är funktionsmaterial som begrepp kanske lite missvisande. Många skulle nog hävda att bättre ulltyger motsvarar höjden av funktion medan andra snarare hävdar fördelen med syntettyger.

Jag har själv haft väldigt svårt för ytterplagg i syntetmaterial, och det finns verkligen hemska exempel på billiga nylon- och polyesterjackor. Men jag måste erkänna att jag har svängt ganska radikalt och i många fall tycker jag ytterplagg i syntetmaterial eller blandningar av syntet- och naturmaterial känns mer bärbart. Ger ofta en lättare och mer avslappnad känsla. Särskilt i kontrast till rådande workwear-hysteri med blytunga tyger som utvecklades under andra världskriget. Samtidigt det ena utesluter verkligen inte det andra och en klassisk ullpaletå eller vaxad oljerock är sällan fel..
#5 Raderad säger
2011-09-17 23:50 - Anmäl

Personligen har jag svårt för syntetmaterial i allt utom just ytterplagg, där syntetmaterialens fördelar i form av lätthet i kombination med skydd mot väta och vind verkligen kan vara till sin fördel, utan att man behöver uppleva den mindre trevliga känslan man får av polyester direkt mot huden. Men i exempelvis ett par byxor tycker jag verkligen känslan är horribel när det har blandat sig i polyester eller dylikt.

Med det sagt är jag övertygad om att med materialforskningens och framförallt nanoteknikens framsteg så kommer vi inom en snar framtid ha material som slår naturmaterialen på alla plan, utom kanske de rent emotionella.
#6 Raderad säger
2011-09-23 11:04 - Anmäl

Olof, jackan från Montecore väcker extrema ha-begär. Var hittade du bilden och var finner jag återförsäljare? Har du dessutom en prisuppgift vore jag extra tacksam. (Jag har googlat utan resultat.)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.