Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Blancpain Fifty Fathoms

Klockvärldens 25 klassiker - Blancpain Fifty Fathoms
Vilken som var den ursprungliga dykarklockan är en evig tvistefråga. Som vi beskrivit i tidigare artiklar hade både Omega och Panerai klockor avsedda för undervattensbruk, men den klocka som på allvar lade grunden för hur dagens dykarklockor ser ut och konstrueras är en modell som verkligen gått upp och ner de senaste 50 åren; Blancpain Fifty Fathoms

1952 fick de två franska officerarna Robert Maloubier och Claude Riffaud i uppdrag av försvarsdepartementet att starta en för Frankrike ny typ av elitutbildning och -enhet; attackdykare, "Nageurs de Combat". En av grundutmaningarna var att hitta utrustning till enheten och när det kom till klockor, som tillsammans med djupmätare och kompass ser till att dykare hamnar där de ska, upptäckte Maloubier och Riffaud att det saknades en modell som uppfyllde de krav som verksamheten ställdes. Den enkla lösningen på problemet var därför att själva konstruera en. Efter att ha specificerat ett antal krav som vridring för att kunna hålla reda på tider, skruvkrona för vattentätheten och inte minst massor av lysmassa för att kunna avläsa klockan i mörker samt under vatten hade duon format den grundmall som idag närmast blivit standard för moderna dykarklockor.

Maloubier och Riffaud presenterade sin idé och produkt för Frankrikes största klocktillverkare, LIP, som gav dem kalla handen med motiveringen att det var en "produkt utan framtid".  Istället vände sig duon till lilla Blancpain i Villeret, där VD:n Jean-Jacques Fiechter var dykare och därmed entusiastisk. Fiechter förfinade konstruktionen ytterligare med automatiskt verk (för att klockan inte skulle kunna stanna vid fel tillfälle som under vattnet samt att inte slita på packningarna i krona och uppdrag) samt skruvbaksida med dubbla packningar för vattentätheten. Klockan fick namnet Fifty Fathoms efter det som med dåtidens utrustning betraktades som en klockas maxdjup, 50 famnar (91 meter).

Modellen blev en succé – en mängd olika länder valde Fifty Fathoms som tjänsteklocka till sina dykare; nämnda Frankrike, amerikanska UDT/SEAL, tyska Kampfschwimmer, Spanien, Israel, Tjeckoslovakien, Polen och flera av de skandinaviska länderna. Även civilt gick den hem och i Jacques Cousteaus "Den tysta världen" som fick såväl guldpalmen i Cannes som en Oscar 1956 syntes Fifty Fathoms.  Cousteau sålde även modellen genom sitt dykutrustningsimperium Aqua-Lung. I Frankrike såldes och marknadsfördes den av LIP – samma LIP som några år tidigare sågat idén...

Fifty Fathoms har sedan dess tillverkats i en mängd olika versioner och utföranden. En av de mest uppskattade och unika varianterna är den som på sjuttiotalet byggdes för tyska Kampfschwimmer och som oftast refereras till som "Bund" efter den märkning som de tilldelade klockorna har.

"Bund" har liksom efterföljaren IWC "Bund" en avskalad taveldesign, tydlig orange minutvisare och en vridring utan minutgradering. Denna variant var en av de sista som kom ut på marknaden innan Blancpain 1980 i efterdyningarna av quartzkrisen stängde ner helt. Tre år senare köpte en hyfsat okänd gentleman vid namn Jean-Claude Biver vraket efter företaget för en spottstyver och arbetade på tio år fram en av de tre största succéerna och vändningarna klockvärlden sett (där Biver varit delaktig i samtliga).

2003 fyllde Fifty Fathoms 50 år, vilket märkets VD Marc Hayek valde att uppmärksamma med en nyutgåva av Fifty Fathoms i form av en uppdaterad originaldesign med förfinad teknik och finish samt med märkets högklassiga urverk. 2007 uppdaterades den än en gång med en härligt bulig vridring och kom dessutom i ett antal glidiga specialvarianter; en flybackkronograf, en tourbillon samt en trippelkalender med månfas. Klockorna är stora, kostar en bra slant, har superb finish och är, såklart, omöjliga att motstå.

Fifty Fathoms 2007

Fifty Fathoms Tribute to Aqua-Lung

Robert Maloubier med Fifty Fathoms på armen.

Två gamla Fifty Fathoms Mil-Spec med fuktindikator på tavlan.

Tourbillon i roséguld.

Trippelkalender med månfas.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Blancpain
#1 Rozzy säger
2011-09-14 23:52 - Anmäl

Mycket snygga dykare. Är det riktigt uppfattat att de har inhousevrk.
Jag hoppas även att IWCs Aqua timers kommer med i listan på klassiker. IWC referens 3536 är en sann klasiker :-)
#2 Rozzy säger
2011-09-14 23:52 - Anmäl

Mycket snygga dykare. Är det riktigt uppfattat att de har inhousevrk.
Jag hoppas även att IWCs Aqua timers kommer med i listan på klassiker. IWC referens 3536 är en sann klasiker :-)
#3 Halmstad säger
2011-09-15 12:13 - Anmäl

Personligen skulle jag aldrig köpa en begagnad klocka, lika lite som begagnade skor. Bär emot att ta över "patina" skapad av någon annan.
#4 Raderad säger
2011-09-15 16:08 - Anmäl

Halmstad,

Man blir nog tvungen att köpa begagnat om man vill ha en likadan klocka som en Kampfschwimmer. Och det vill man ju - nu vet jag vad jag skall köpa om jag skulle råka bli rik någon gång. Snygga var de också.
#5 Raderad säger
2011-09-15 21:28 - Anmäl

Sjukt snygga!

Lite off-topic men ändå: Halmstad, du är i gott sällskap - det är många som inte kan tänka sig att köpa annat än nya klockor (eller bilar för den delen). Detta till glädje för andra som kan tänka sig en begagnad klocka. Då prisfallet närmast är hårresande finns det goda möjligheter att få tag på ganska exklusiva saker till rimlig(are) peng. Fast som med bilar - ska dyringen servas blir det svettigt :-)
#6 Raderad säger
2011-09-16 00:58 - Anmäl

#3 - Personligen skulle jag aldrig köpa en ny klocka men vi är ju alla olika...Har full respekt för de som väljer att köpa nytt men för mig är värdeminskningen fortfarande så stor att ett knappt använt ex med någon/några år på nacken för i vissa fall halva priset lockar betydligt mer. Vet inte vilken patina du syftar på? Bara för att en klocka är begagnad behöver den inte vara sliten och repig (något jag iof kan uppskatta).

Kör du på din Certina så kör jag på mina begagnade.

Vem vet, den kanske är med på klockvärldens 25 klassiker om 10 år....
#7 Raderad säger
2011-09-21 11:28 - Anmäl

Hej,
För er som gillar originalet och som dessutom har schyssta priser http://www.doxawatches.com/
Titta och njut!
Jag hoppas DOXA hör till de 25 klassikerna Olof!

För övrigt en bra artikel, som vanligt!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.