Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Jaeger-LeCoultre Reverso

Klockvärldens 25 klassiker - Jaeger-LeCoultre Reverso
Veckans klassiker är en av seriens mest självklara – en av de första sportklockorna, lika känd för sin eleganta design som den finurliga funktionen; 80-årsjubilerande Reverso.

Det var affärsmannen Cesar De Trey som kom på idén med en klocka som kunde vändas. 1930 var han i Indien och umgicks med brittiska kolonialofficerande när han efter en hästpolomatch samtalade med en bekymrad spelare vars klocka hade fått glaset krossat på plan. Det visade sig vara ett inte helt ovanligt fenomen; klockorna var vid den här tiden fortfarande tämligen ömtåliga. Tillsammans med Jacques-David LeCoultre kom De Trey på idén med en vändbar klocka vars stålbaksida skulle skydda den mot stötar och slag, och i samarbete med ingenjören René-Alfred Chauvot tog man fram den modell som fjärde mars 1931 patenterades i Paris. Grundtanken var enkel – till det yttre en rektangulär klocka i den rådande Art Deco-stilen med eleganta proportioner (det gyllene snittet...) och sparsamma utsmyckning, där boetten sitter i en form av vagga som gör att man med ett enkelt tryck kan skjuta boetten i sidled och vända den, vilket gör att boettens stålbaksida hamnar uppåt istället.

Inte bara polospelare uppskattade den nyskapande klockan – den blev även en favorit hos världens rika och berömda där mer än en välbekant socialit, kunglighet och stjärna bar klockan. Attraktionen låg kanske inte bara i den goda kvalitén och den vackra utformningen, utan kanske även i den egenhet som gjort modellen populär som gåva; den släta stålbaksidan lämpar sig ovanligt väl för märkning och många initialer, vapensköldar och klocka ord har graverats på baksidan av olika Reverso.

När andra världskriget kom minskade efterfrågan på den glammiga Reverso och Jaeger-LeCoultre (som slogs ihop 1937) lade den tämligen avancerade och dyra modellen i malpåse, och där var den fram till sjuttiotalet då märkets italienska distributör såg ett antal gamla boetter på fabriken i Le Sentier, tog med dem hem till Rom, utrustade dem med verk och sålde slut dem på rekordtid. Samlare, entusiaster och distributörer efterfrågade så intensivt fler klockor att Jaeger-LeCoultre bestämde sig för att återuppliva modellserien och 1984 kom den tillbaka. Sedan dess har de producerats en mängd olika storlekar och varianter, där Squadra som kom 2006 har blivit mycket uppmärksammad med sin köttigare boett, större mått och sportiga bandalternativ som gummi.

För modellens 80-årsjubileum i år har Jaeger-LeCoultre tagit fram ett antal hyllningsmodeller till ur-Reverson från 1931 – bland annat en speciellt för den amerikanska marknaden som inte bara har design som replikerar originalet utan även ett cordovanband sytt av den argentinske polostövelmakaren Eduardo Fagliano.

Allra snyggast är modellen nästan i sitt grundutförande – i stål med ljus tavla och blånerade visare, inte minst på det karakteristiska strutsarmbandet. Och med tanke på hur många avancerade varianter som finns förvånar det ingen om man bjuder på något spektakulärt när klockan vänds...

 

Gyrotourbillon

Platinum no 1.

Prins Aage av Danmark, Kung Edvard VIII och Amalia Earharts klockor.

Squadra World

Tribute to 1931

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Jaeger LeCoulture
#1 Raderad säger
2011-09-08 23:11 - Anmäl

Kanske har blivit lite väl "vanlig" men fortfarande en av de mest klassfyllda klockor enligt mig. Ruskigt snygg
#2 Raderad säger
2011-09-08 23:23 - Anmäl

Mmm...gillar också de enklaste varianterna med blånerade visare och ljus tavla bäst. Grymt kaxig detalj med struts som tonar ner den lite. Den gör sig även ruskigt bra på ett blanksvart crocoband. Mycket smoking-chic!

Harmonin mellan visare, tavla, boett och band är helt perfekt i guldvarianten!
#3 Halmstad säger
2011-09-09 14:51 - Anmäl

Den nedersta modellen var ju snygg. I övrig får jag utslag av alla plottriga klockor med hundraelva visare och skrytfönster på undersidan som bara existerar för sin avancerade mekanik.
#4 Raderad säger
2011-09-09 16:12 - Anmäl

Håller med, tycker dock att den tredje nerifrån nästan är snyggare, som sagt riktigt smoking-chic!
#5 Raderad säger
2011-09-09 17:29 - Anmäl

Gyrotourbillon är helt magisk, men inget man skulle våga ha på handleden. Vad händer om man råkar slå i ett hörn någonstans? En miljon kronor åt skogen... :/
#6 Raderad säger
2011-10-04 01:47 - Anmäl

Snyggaste fyrkantsuret. Någon dag blir en sådan min.
#7 Raderad säger
2011-10-04 01:47 - Anmäl

Snyggaste fyrkantsuret. Någon dag blir en sådan min.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen