Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker – Piaget Altiplano

Klockvärldens 25 klassiker – Piaget Altiplano
Piaget är ett företag som är känt för två saker; att vara en lyxig smyckestillverkare i världsklass och att ligga bakom de tunnaste urverk och klockor man kan tänka sig. De allra kändaste återfinns i Altiplano-linjen.

Altiplano är spanska för högplatå (specifikt i Anderna) och det är inte svårt att förstå att det är den höga skolan av platthet som avsågs när Piaget namngav sina tunnaste klockor 1998, efter att ha varit synonym med tunnhet sedan mer än halvsekel. Piaget är, som vi tidigare varit inne på, tillsammans med Jaeger-LeCoultre den kändaste tillverkaren av ultratunt och en innehavare av många rekord.Redan 1957 tillverkade märket det då tunnaste manuella urverket cal 9P som är endast är två millimeter tjockt. 1960 kom cal 12P som utrustad med märkets karakteristiska mikrorotor och med sina 2,3 millimeter var världens tunnaste automatiska urverk.

De ultratunna verken, som i många fall levereras till andra tillverkare, är som sagt en del i Piagets kärna, men det är kanske det som omger dem som verkligen gör märket unikt. Nedtonade och smäckra boetter, tavlor som vanligtvis är minimalistiska men ofta med en assymmetrisk detalj som avbrott skapar de några av de allra elegantaste ur tänkbara. Altiplanoserien finns såväl i runt som fyrkantigt utförande, men den ultratunna tekniken finns även i märkets andra serier; den glammiga Emperadour-linjen, diskreta Dancer och inte minst lyxsportmodellen Polo från sjuttiotalet. En modell som även finns i stål, vilket Piaget artigt men bestämt hävdade att de inte arbetade med när Gerald Genta försökte sälja Nautilusdesignen till företaget.

När automatverket 12P firade 50 år 2010 släpptes uppföljaren 1208P, även det här ultratunt på bara 2,35 millimeter och därmed det tunnaste på marknaden.  I samband med jubileet släpptes även en rad nya modeller som den 43mm breda men ändå bara 5,25 mm tjocka Altiplanovarianten. Andra varianter värda att uppmärksamma i serien är Double Jeu med sina dubbla urverk (där det undre visar en separat 24h-tid), de snyggt gemsettade smokingvarianterna och inte minst den supereleganta 38mm-varianten med dauphinevisare.

Altiplano 40 mm

Cal 12P

Altiplano 43 mm

Double Jeu

Pre-Altiplano

cal 1208P

Altiplano 38 mm

34 mm

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Piaget
#1 Raderad säger
2011-09-01 21:41 - Anmäl

Fulast hittills i serien.
#2 Rozzy säger
2011-09-02 00:59 - Anmäl

Vilka mästerverk, vilka smakfulla smycken! Måste dock vara en elegant och sann gentleman för att bära upp de uren (och tyvärr inte beskrivningen på mig själv, jag är lite sportigare och mer casual så jag får snällt hålla mig till sportigare stålur... Inte det sämsta det heller ;-).
#3 Rozzy säger
2011-09-02 00:59 - Anmäl

Vilka mästerverk, vilka smakfulla smycken! Måste dock vara en elegant och sann gentleman för att bära upp de uren (och tyvärr inte beskrivningen på mig själv, jag är lite sportigare och mer casual så jag får snällt hålla mig till sportigare stålur... Inte det sämsta det heller ;-).
#4 Raderad säger
2011-09-02 10:16 - Anmäl

Jag tycker Piaget Altiplano är så nära perfektion man kan komma när det gäller "finklocka". Har sett en på nära håll, där bäraren hade den på NATO-band :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen