Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - IWC Flieger

Klockvärldens 25 klassiker - IWC Flieger
Vi har tidigare i den här artikelserien framhållit Breitling som det klockmärke att allra starkast förknippas med flygning. Den enda riktiga utmanaren är IWC, som sedan trettiotalet producerat flygarklockor väl värda att titta närmare på.

Internation Watch Company, eller IWC som det nästan alltid refereras till, är tillsammans med Rolex, Breitling och Omega ett av de fyra stora premiummärkena.  Liksom de övriga tre är IWC kanske framförallt känt för sina modeller med praktiska syftet, som tidigare nämnda Ingenieur och Flieger-linjen, som uppkom 1936 då märket släppte sin "Spezialuhr für Flieger". Modellen, som tillverkades fram till 1944, hade antimagnetisk balans för att inte störas av all utrustning i flygplanen, vridring för att hålla koll på tider samt var justerad för temperaturer mellan fyrtio plus- och minusgrader. Trots att den aldrig benämndes så ursprungligen kallas denna modell bland samlare för Mark IX och för att fira företagets 140-årsjubileum släpptes den 2008 i en nyutgåva i IWC:s "Vintage"-linje.  

1944 släpptes en modell som i sig inte var avsedd för piloter, men som blev betraktad som en efterföljare till originalmodellen; Mark X eller WWW som den kallades av brittiska försvaret. WWW (Watch, Wrist, Waterproof) var en enhetsklocka för försvaret som upphandlades från tolv olika tillverkare som Jaeger-LeCoultre, Omega, Lemania, Longines och så IWC, som stod för 6000 exemplar.

Denna ersattes av seriens verkliga klassiker, Mark 11 – en "riktig" pilotklocka som tillverkades i mer än trettio år efter sin introduktion 1948. Precis som föregångaren var det flera tillverkare iblandade, men i det här fallet bara två IWC och Jaeger-LeCoultre. Klockan var dock långt mer avancerad och välgjord. IWC-varianten utrustades med det manuella 89-urverket, justerat för maximal precision och hade en större tålighet dels mot vatten men framförallt mot magnetism genom den dubbla boettkonstruktion med ett inre av mjukjärn. En teknik som senare även gjorde Ingenieur berömd. 7400 exemplar av Mark 11 levererades till RAF, och idag är dessa klockor mycket eftersökta samlarobjekt.

Det var inte bara britterna och de allierade som hade tillgång till IWC-klockor under fyrtiotalet. 1940 beställde Luftwaffe en navigationsklocka, tänkt att bäras på handleden (Grosse Fliegeruhr). För att få bästa avläsning även i dåliga ljusförhållanden var klockan stor, vilket medgav att man kunde använda ett stort fickurverk för bästa precision. Bjässen på 55mm i diameter och vikt på 183 gram bars på ett långt skinnband för att passa utanpå flygjackan och levererades i ca 1000 exemplar.

Mark IX-annons

Med den ökade populariteten för "riktiga" klockor efter quartzkrisen lanserade IWC i slutet av åttiotalet pilotlinjen på den civila marknaden. Först ut var Fliegerchronograph som kom 1988 i en form som doftade 40-tal och som än idag är en monokrom, nedtonad, maskulin och tålig favorit för många. Modellen kom ursprungligen med Jaeger-LeCoultres mecaquartz-verk där de två verkstyperna kombinerats, men blev 1994 automatisk och följde därmed flaggskeppsmodellen Doppelchronograph (en rattrapante, alltså) som lanserades 1991.

Mark 11 uppmärksammades och förnyades 1993 i form av Mark XII, som var en modernisering av den ursprungliga designen – nu med 36mm-boett, datumvisning och automatiskt urverk från Jaeger-LeCoultre. 1999 växte modellen ytterligare till 38mm som Mark XV (man hoppade över de två "dåliga" numren tretton och fjorton i ordningsföljden), och 2006 kom den version vi känner till idag; Mark XVI. 39mm bred där estetiken  från den klassiskt brittiska i Mark-serien bytts till den tyska ledde detta senare till en annan återuppväckt modell; Big Pilot.

Big Pilot (eller Grosse Fliegeruhr) återlanserades 2002 i en något krympt version på "bara" 46 millimeter jämfört med originalets 55mm och var ordentligt förfinad med det husegna 5011-automatverket.  Då världens största automatiska urverk (mer än 38 millimeter brett!) och försett med åtta och en halv dags gångreserv men med ett finurligt system som stängde gången efter sju för att garantera precisionen.

Alla modeller i pilotlinjen finns i ett antal specialvarianter där de mest tongivande är Spitfire-serien (med en ljus, lite mer elegant och filigran känsla i tavlorna) och St Exupéry-serien (döpt efter flyglegenden och författaren, med ett behagligt brunt tema). Det ges också ut en mängd specialserier inte minst av Big Pilot till förmån för olika handlare. Trots detta är det den klassiskt svart-vita estetiken som är den slående och storsäljande modellen, vilket är lätt att förstå.  Framförallt Mark-serien men även Fliegerchronograph är perfekta allroundklockor som passar till mycket. Snygga och avskalade modeller med sedvanligt god IWC-finish, tåliga nog för ovarsamt vardagsbruk men även lämpade till elegantare klädsel.

Big Pilot baksida.

Cal 5011

Flieger Chronograph 3717

Flieger Chronograph 3740

Flieger Chronograph baksida

Grosse Fliegeruhr.

Mark 11

Mark IX, Grosse Fliegeruhr och Mark 11.

Mark XVI

Mark XV

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC
#1 Raderad säger
2011-08-25 13:59 - Anmäl

Flieger Chronograph är verkligen läcker. Synd att Top Gun-utgåvan inte fick vara med i artikeln, för en flygnörd är den möjligen den absolut häftigaste klocka som finns.
#2 Raderad säger
2011-08-27 23:49 - Anmäl

Trevliga! Håller helt med om Top Gun:en, grymt läcker!
http://www.fliegeruhr.ch/images/3799_TOP_GUN/TOP_GUN_0.jpg
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.