Manolo logotype

Höstskor - Derbys

Höstskor - Derbys
Klumpig och osexig eller avskalat elegant. Efter brogue-skornas dominans senaste åren börjar den klassiska släta derbyn åter komma på tapeten. En robust modell som kanske främst attraherar en funktionellt lagd bärare, men som till rätt klädsel kan bli ett stilmedvetet skoval.

Allra mest klassisk är kanske amerikanska Aldens derby i cordovan-läder med stormrand och oljebehandlad sula för att bättre stå emot väta. Just stormrand är liksom dubbel eller trippel lädersula relativt vanlig för denna skotyp, vilket ger en väldigt robust känsla. För detta är långt ifrån det slankaste skovalet utan modellen passar främst till byxor i tyngre flanell- eller denimkvalitéer snarare än kostymen i lyxigt super 180-ull.   Många rekommenderar en något kortare byxlängd till denna skotyp, gärna med rejäla slag för att balansera den grova känslan.  Nedan följer några exempel.

 

Alden Cordovan (Très Bien Shop)

Bally

Church's Shannon

Tricker's

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Alden Bally Church’s Tricker´s
#1 Halmstad säger
2011-08-23 21:49 - Anmäl

Jag har ett par lätta derbys. Kraftigare modeller blir lätt tråkiga och lyser fotriktighet lång väg. Därför blir det alltid brogues på kraftigare skor jag köper.
#2 Raderad säger
2011-08-24 11:31 - Anmäl

Aldens Cordovan-derby tycker jag funkar, med jeans eller flanellbyxor. Övriga modeller ser ut som något min pappa skulle vilja ha. :)
#3 Halmstad säger
2011-08-24 11:44 - Anmäl

C&J:s Grasmere är värd att nämnas i det här sammanhanget också (eftersom den finns i bred läst). Kraftiga skor kan lika väl ha gummisula. Finns ingen anledning att ha grövre skor än nödvändigt, så varför utrusta ett par skor som ser ut att klara en fjällvandring med lädersula? Brittisk egenhet.
#4 Raderad säger
2011-08-24 16:48 - Anmäl

#2, Klart din pappa vill ha ett par Church's Shannon. Vem vill inte det - de är ju närmast identiska med Alden Cordovan?
#5 Raderad säger
2011-08-24 17:26 - Anmäl

Tummen upp för bally. Snyggaste skon jag sett från dem på länge. För övrigt tycker jag just derbyn gör sig bäst som en cordovan sko. Lite fulsnygg och elegant på samma gång, och oerhört praktisk sko på resande fot. Aldén visar vägen.
#6 Raderad säger
2011-08-24 18:17 - Anmäl

#4 erpet: Roligt att du säger så, jag satt just och funderade på skillnaderna mellan skorna. Church's-skon känns för mig betydligt gubbigare och inte alls lika smäcker. Kanske är det lutningen på tåhättan, eller att Alden-lästen i allmänhet känns mer smäcker. Hursomhelst tycker jag att det är stor skillnad mellan skorna.
#7 Raderad säger
2011-08-25 23:54 - Anmäl

Varför skulle ett par Derby-skor vara mer "funktionella" än ett par oxfords? Komfort?
#8 Halmstad säger
2011-08-27 21:34 - Anmäl

Lättare att kombinera till olika nivåer av stilar. Oxfords passar "sådär" utanför kostymen.
#9 Raderad säger
2011-08-29 23:10 - Anmäl

Jag har oxfords till allt från jeans till frack. Beror ju på hur de är skurna, hur tjock sulan är, och hur utsmyckade de är (brogues osv).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.