Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker: Audemars Piguet Royal Oak

Klockvärldens 25 klassiker: Audemars Piguet Royal Oak
Veckans klockklassiker är en modell som minst sagt har varit betydelsefull. Den såg i praktiken till att rädda ett av de tre företagen i den ”heliga treenigheten” och skapade när den lanserades ett helt nytt marknadssegement för att 20 år senare skapa ett till. Men inte minst gjorde den en begåvad formgivare till superstjärna - modellen är Audemars Piguets omisskännliga Royal Oak.

I mitten av sextiotalet var italoschweizaren Gerald Genta ett av klockbranschens stora stjärnskott. Genta hade bland annat skapat Universal Genevés Polerouter och både Constellation- samt Seamaster-modeller åt Omega. 1968 ritade han en modell som kom att förändra marknaden totalt när den 1972 släpptes under namnet Royal Oak (ref 5402ST). Modellen var unik i såväl i form och konstruktion som i marknadsföringshänseende – och kanske mest av allt kombinationen av dem. Formmässigt väckte Royal Oak uppmärksamhet med storleken, sin karakteristiska glasring (inspirerad av ventiler på skeppet med samma namn), sin integrerade länk, den borstade finishen och den strukturerade tavlan; alla vitala beståndsdelar i den stil som senare blev Gentes signum när han dominerade sjuttiotalet.

Konstruktionen var en unik form av sandwichkonstruktion som likt ventilen som klockan inspirerades av drogs ihop med synliga skruvar för att stärka vattentätheten, vilket även blev en central del av klockans unika utseende. För att bygga klockan så tunn som möjligt valdes kaliber 2121, ett urverk baserad på Jaeger-LeCoultre 920 som var ultratunt och så bra att det även hamnade i modellens största konkurrent (som vi återkommer till...). I sin helhet var Royal Oak lövtunn, vattentät (120m), mekaniskt sofistikerad och inte minst olik alla andra klockor. Det var dock inte bara klockan i sig som lade grunden till succén utan även en stöddig marknadsföring, som räddade Audemars Piguet från att gå under i quartzkrisen och det tidiga sjuttiotalets ekonomiska kris. Royal Oak var den första lyxsportklockan överhuvudtaget från något av finmärkena, och såldes trots att den var tillverkad i stål för mer pengar än märkets guldklockor (3200 schweizerfranc, mer än tio gånger priset för närmaste konkurrenten Rolex Submariner). Segmentet lyxstålsport var fött – och snart följdes Royal Oak av Patek Philippe Nautilus, Vacheron Constantin 222, Piaget Polo och många andra modeller skapade efter samma mall.

1993 gjorde Audemars Piguet om bedriften. Den här gången med den större, stöddigare och ännu sportigare lillebrodern Offshore. Med en diameter på 44mm och gummiband nämns denna modell tillsammans med Panerai ofta som urfadern till såväl trenden med större klockor som 00-talets vurm för lyxsport där ädelmetall, exotiska material, gummiband och sportig design i större format varit själva mallen för hur en it-klocka ska se ut. Precis som ursprungs-Royal Oak var på sjuttiotalet.

Även om både Royal Oak och Offshore numera finns i en mängd olika varianter är det tveklöst så att charmen, arvet och känslan är som allra tydligast i den modell som är allra närmast Gentas ursprungsidé från 1968, ref 15202. Precis som ur-Royal Oaken är detta en fullstor och lövtunn modell utan sekundvisare med cal 2121 (numera synligt genom en glasbaksida). Många föredrar den moderna ref 15300 i samma storlek, men som moderniserats med ett nytt eget verk och mer robust boett-/bandkonstruktion...men då tappar man liiiiite av det som gör modellen speciell; så tunn, så tung, så tuff. Svenske Gabriel Arlanch, som bland annat tagit fram en miljövänlig guldklocka och som forskat på urverksteknik, har tillsammans med Gerald Genta utformat en modell som kan sägas vara efterträdare till Royal Oak – en möjlig svensk superklocka i vitguld och komposit...

Royal Oak ref. 5042

Royal Oak ref. 5042

Royal Oak ref. 15202

Royal Oak Offshore

Skiss av Gabriel Arlanch.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Audemars Piguet
#1 Halmstad säger
2011-06-23 17:45 - Anmäl

Jag måste fråga er klockfantaster, har ni fem-sex stycken som ni byter mellan, eller byter ni ut dem och säljer som man gör med bilar?
Jag funderar på om jag skall ha min klocka som jag haft i 23 år fram tills jag dör eller om man skall byta om 15 år och ha *den* klockan tills jag dör.
#2 Raderad säger
2011-06-25 13:36 - Anmäl

Klockforumen är ju fulla av folk som trixar runt för att kunna lägga vantarna på sin "gral"-klocka, så det är nog ganska vanligt. Själv är jag för sentimental för att kunna hålla på så, det blir till att spara istället.
#3 Halmstad säger
2011-06-25 18:28 - Anmäl

Förresten, kolla in Weinås blog på King. Han har precis skaffat en AP.
#4 Raderad säger
2011-06-26 09:11 - Anmäl

#3
En klocka som han, trots att han påstår motsatsen, inte kan vara allt för nöjd med.
#5 Raderad säger
2011-06-26 11:17 - Anmäl

Men det är ju en extrem macho-estetik på både den här klockan och IWC:n som visades upp senast. Hoppas på lite elegantare grejer snart!
#6 Raderad säger
2011-06-26 21:17 - Anmäl

#1
Jag har ett antal jag byter mellan - mest efter humör, men även efter klädsel. Fast ingen av dem ligger prismässigt i samma klass som en Royal Oak. Ännu ;-)
#7 Raderad säger
2011-06-27 00:19 - Anmäl

#1

Jag har ett antal (ca 5-6 st) som jag går runt på beroende på tillfälle och vad man är sugen på...Jag är inte så mycket för att ha alla versioner av Submarinern utan snarare en bredd i samlingen av modeller man gillar och faktiskt vågar använda.

Då och då om man får in lite extra på kontot kanske man säljer av något som inte fått så mycket handledstid och lägger till lite extra för något ännu mer spännande.
Personligen föredrar jag Vintage både för estetiken men även pga att dessa håller i regel värdet löjligt mycket bättre och i princip alla klockor jag äger hade jag kunnat sälja utan att gjort någon förlust alls. Sen är det såklart viktigt att vara noggrann med köparen och skicket men så ligger ofta halva charmen i letandet...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.